תהיו הראשונים להתעדכן!
נרשמים לניוזלטר של סרוגים ומקבלים מדי יום את החדשות והעדכונים הכי חמים ישירות למייל.
אני חילוני, ויחד עם זאת אני בעד המאבק של החרדים בפרשת בג"ץ-עמנואל.
האם אני חושב שגזענות זה בסדר? האם אני מתעלם מתופעות גזעניות בחברה החרדית? האם נפלתי על כל הראש? התשובה לכל השאלות הנ"ל – לא.
הפסיקה של הבג"ץ הכופה חינוך מסוים על הורים חרדים היא פסיקה שמתאימה לזמנים חשוכים ולא למדינה שמתיימרת להיות דמוקרטית בשנת 2010.
מראה התמונות של הורים יהודים, בלבוש שחור עם הזקן והפאות, מתהלכים לכלא במדינת ישראל מילא אותי בושה וגועל, והזכיר לי זמנים אפלים.
אבל בואו נתחיל מההתחלה. אם הקשבתם וצפיתם בתקשורת החילונית בלבד ביממות האחרונות אתם בוודאי חושבים שבעמנואל מתנהל איזשהו משטר אפרטהייד מטורף עם הפרדות בין ספרדים לאשכנזים. אבל משום מה, כל פעם שמראיינים תושבי עמנואל – אשכנזים או ספרדים – כל מה שאנחנו שומעים זה שאין שום בעיות, אין גזענות ואין הפרדה. למעשה, חלק מההורים שנשלחים לכלא הם ספרדים. אז איפה בדיוק נמצאת הגזענות?
לפי נתונים שפרסם בן-דרור ימיני – ועדיין לא ראיתי אף אחד שחלק עליהם – 27% מהבנות הספרדיות לומדות בביה"ס של הזרם החסידי-אשכנזי.
אז רגע רגע, יש כאן גזענות או לא? ככל שתעמיקו בתקשורת הדמגוגית שלנו, כך תהיו רחוקים יותר מלדעת את האמת.
יצא לי לדבר עם כמה מחבריי שמגיעים מהעולם הדתי. מסיפוריהם, אין להכחיש שקיימת גזענות בחברה החרדית (וגם הדתית-לאומית אם כי פחות) כמו תופעות של שינוי שם משפחה רק בשביל להתקבל למוסדות אשכנזיים. הבעיה היא שבעמנואל ספציפית כלל לא הייתה קיימת התופעה הזאת.
צריך גם לקבל את הדברים בקונטקסט הנכון. הגזענות החרדית היא לא גזענות פרופר כמו למשל הגזענות באמריקה הישנה נגד השחורים, גזענות שנבעה רק בגלל צבע עור. הגזענות הדתית (או ההתבדלות הדתית יותר נכון להגיד) הרבה יותר הגיונית משום שהלכות ומסורות השתנו בין הקבוצות השונות של היהדות באלפיים שנות הגלות. לכן, לא עצם העובדה שאתה ספרדי או אשכנזי יוצר את ההבדלה, אלא סגנון חייך הדתי. מה לעשות, האשכנזים הרבה יותר נוקשים מהספרדים. זה יוצר הפרדה.
אני אישית מאוד מקווה שהחרדים יתנערו מהנוקשות התורנית הזו וילמדו להיות פתוחים יותר במוסדותיהם, אבל יש לומר, שלא משנה מהי דעתי האישית או הדעה של שופטי בג"ץ – זכותם של ההורים בעמנואל לחנך את ילדיהם על פי אמונתם ואורח חייהם. למה שהאליטות החילוניות יקבעו לחרדים, שהם מיעוט תרבותי במדינתנו, כיצד לחיות את חייהם וכיצד לחנך את ילדיהם?
צריך להבין. הפסיקה של הבג"ץ אינה מתירה לספרדים ללמוד עם אשכנזים – יש כבר ספרדים במוסד הלימודי! הפסיקה של הבג"ץ כופה על ביה"ס לשנות את אופן הלימוד בו כך שלא יהיה כה נוקשה. האבסורד הוא שלספרדים יש ביה"ס משלהם והם שמחים ללמוד בו. האשכנזים והספרדים שכן לומדים בביה"ס החסידי שמחים במקומם – רק הבג"ץ לא שמח. ממתי אכפת לחילונים או לבתי המשפט איזו נוקשות תורנית מאפיינת את בתי הספר של החרדים?
כנראה שהבג"ץ אינו מבין את עקרונות הליברליזם שמאפשרים לכל אדם פרטי באשר הוא לחיות את חייו ע"פ אמונותיו. ייתכן ואמונות אלה לא נראים נאורים ורצויים לרובה של החברה – אבל הרוב לא יכול לכפות את אורחות חייו על המיעוט. זה עיקרון בסיסי ביותר בליברליזם, אבל כנראה שאהבת האנטי-יהדות גדולה יותר בבית המשפט הישראלי על פני אהבת חירויות הפרט של אזרחי עמנואל. כלומר, שנאת החרדים תגבר על כל היגיון אוניברסלי של המוסר והצדק.
עכשיו לאחר ההסבר הרגוע מדוע איני תומך בפסיקה הבג"צית, הרשו לי להסיר את נחמדותי ולצעוק בקולי קולות "המלך עירום".
הרי מאחורי הפרשה הזאת מתקיימת צביעות מרושעת. בבית המשפט העליון 14 שופטים יהודים, מהם רק אחד ספרדי. בתקשורת הישראלית רוב רובם של המנחים הם אשכנזים: יונית לוי, מיקי חיימוביץ', גדי סוקניק, עודד בן עמי, דן מרגלית, עופר שלח, רביב דרוקר, ירון לונדון, מוטי קירשנבאום, גאולה אבן, דנה וייס, אושרת קוטלר, יעקב איילון, עמנואל רוזן, רפי רשף… להמשיך? ולראות את הדיונים בתקשורת המתנהלים בידי טהרת האשכנזים האלה זה פשוט עלבון לאינטליגנציה.
כיום אני לומד באוניברסיטה העברית – מה אני אגיד לכם, מעוז אשכנזי אליטיסטי כזה לא תמצאו בעוד הרבה מקומות. מניתי כאן שלושה מוסדות מהחשובים והחזקים ביותר במדינת ישראל (משפט, תקשורת ואקדמיה), ושם אין שום ייצוג פרופורציונאלי לציבור הספרדי. מיותר לציין שהאקדמיה ממומנת ע"י המדינה, התקשורת נמצאת בפיקוח הדוק של המדינה ובתי המשפט – זה המדינה עצמה.
אז היכן הגזענות הגדולה יותר? במוסד חינוכי חרדי בו קיים יחס של 30-70% בין העדות בו קיימים הבדלים שקשורים לאמונות דתיות של ההורים או במוסדות המדינה החילוניים שבהם אין אף סיבה לייצוג בלתי הולם של אוכלוסייה ישראלית המורכבת ברובה מעדות המזרח?
אני קורא לכל מי שחירות וחופש הפרט חשובים בליבו,
אני קורא לכל מי שאינו סולד מכל מה שמריח יהדות ומזכיר יהדות,
אני קורא לכל מי שמתנגד לעריצות השלטון המנסה להכתיב לנו כיצד לחשוב ולהתנהג,
אני קורא לציבור הישראלי הגדול שמוחו לא נשטף בידי התקשורת האשכנזית-הנאורה,
אל תתנו להם לעשות לנו הפרד ומשול לקבוצות מופרדות בתוך תוכנו. בסופו של דבר כולנו יהודים. בסופו של דבר זו המדינה של כולנו – לא של מיעוט אליטיסטי. בסופו של דבר, עם חופש וכיבוד הזכויות של הצדדים השונים אנחנו כן יכולים לחיות ביחד, בשקט ובשלווה.
בואו נעמוד בחזית אחת מול מדינה שממשיכה לתפוח ולהגדיל את כוחה מולנו האזרחים הקטנים.
בואו נראה להם שאנו לא צריכים "אח גדול" מעלינו שיחליט בשבילנו מה טוב לנו.
היום, כולנו חרדים – כי גם אני חרד מדיקטטורה שלטונית.
* הבהרה: לא בדקתי את מוצאם של אנשי התקשורת הנ"ל אך נדמה שרובם אשכנזים. אם למישהו יש את המידע המדויק לגביהם או סקר כללי שעוסק בעניין אשמח לקבל את הפרטים.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו