בני גנץ: להסדיר יישובים שנפגעו מפסילת חוק ההסדרה בבג"צ
בני גנץ הורה להקים צוות משותף למשרד הביטחון, משרד המשפטים והמנהל האזרחי שיגבש פיתרון עבור יישובים שנבנו בתום לב על אדמה פרטית, וזאת בשל פסילת חוק ההסדרה בבג"צ
שר הביטחון בני גנץ, שר המשפטים אבי ניסנקורן, והשר לנושאים אזרחיים וחברתיים במשרד הביטחון מיכאל ביטון, קיימו היום (שישי) דיון מקצועי לבחינת ההשלכות של פסילת חוק ההסדרה בבג"צ.
בדיון, בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט וראש המנהל האזרחי, נדונו דרכים להסדיר בהתאם לדין יחידות דיור, בדגש על יחידות שלגביהן ניתנו היתרים על ידי המדינה ואשר בדיעבד התגלה כי הן נמצאות על קרקע פרטית.
בין השאר, נבחנו אפשרויות חוקיות כפי שהשתקפו מפסק הדין בעניין חוק ההסדרה, ובהן השימוש בהסדר תקנת שוק הקבוע בסעיף 5 לצו הרכוש הממשלתי באיו"ש.
בסיום הדיון, הנחה גנץ להקים צוות משותף למשרד הביטחון, משרד המשפטים והמנהל האזרחי, שיגבש פתרונות עבור מקרים אלו.
משלום עכשיו נמסר בתגובה: "מגיע לנו שר ביטחון שיעסוק בקידום פיתרון לסכסוך ושר משפטים שישקם את מערכת המשפט החבולה שהשאירה הממשלה הקודמת. במקום זה הם דואגים קודם כל לבייס – אבל לבייס של נתניהו".
בארגון השמאל הוסיפו: "אם כבר התפניתם לעסוק בבניה לא חוקית בהתנחלויות, אנחנו מצפים לשמוע איך תפסיקו את ההשתוללות של מועצת יש"ע ואמנה, למשל 12 מאחזים לא חוקיים שקמו רק בשנה שעברה".
כזכור, ביום שלישי, שלוש שנים לאחר הגשת העתירות נגד חוק ההסדרה, בג"צ הודיע כי הוא פוסל את החוק שעבר בכנסת לפני כשלוש שנים מכיוון שהוא אינו חוקי. ההחלטה התקבלה ברוב של שמונה שופטים למול השופט נועם סולברג שתקף את החלטת חבריו להרכב.
ביטול חוק ההסדרה משפיע על 4,425 מבנים ביו"ש
על פי נתונים של תנועת רגבים, ביטול חוק ההסדרה על ידי בג"צ משפיע על מעמדם של 4,425 מבנים ביהודה ושומרון. ישנם 1,268 מבנים על קרקע פרטית מוסדרת, ו-3,157 מבנים על קרקע שאינה מוסדרת. המבנים שנמצאים על קרקע פרטית שיש לה בעלים בטאבו נמצאים בסכנת הריסה הגבוהה ביותר כיוון שהבעלים יכולים לעתור בכל רגע לבג"צ בכדי לדרוש צווי הריסה.
המבנים על הקרקעות הבעייתיות מתחלקים ל-3,360 מבני קבע, ו-1,065 מבנים יבילים שניתן להעבירם ללא צורך אמיתי בהרס. בהגעה לבית המשפט, יצטרכו בעלי הקרקע להוכיח את בעלותם, וכן להוכיח כי ההתיישבות על אדמתם לא נעשתה בתום לב – ובכך תקנת השוק לא תחול על המקרה. בפני התושבים תעמוד משימה הפוכה.
יש לציין כי מיד לאחר שחוק ההסדרה עבר בכנסת, הוגשו נגדו שתי עתירות, ובג"צ הוציא צו ביניים שהקפיא את החוק מלהיכנס לתוקף. המצב היום הוא בדיוק כמו אתמול, לפני שניתן פסק הדין, או לצורך העניין כמו לפני שלוש שנים בטרם עבר בכנסת חוק ההסדרה.
היישובים ומספר המבנים הבעייתיים:
- כוכב השחר: 65
- מכמש: 113
- עפרה: 503
- פסגות: 88
- בית אל: 289
- אלון מורה: 128
- שבי שומרון: 45
- אדם: 25
- כוכב יעקב: 83
- נווה צוף: 52
- עלי: 166
- הר ברכה: 15
- יצהר: 43
- רבבה: 27
- תפוח: 27
- קדומים: 71
- מעלה עמוס: 5
- נווה דניאל: 19
- נוקדים: 14
- קדר: 7
- תקוע: 17
- בית חגי: 25
- מעון: 34
- סוסיה: 23
- עתניאל: 47
- מעלה חבר: 13
- אלפי מנשה: 29
- קרית ארבע: 29
- אפרת:31
- מודיעין עילית: 2070 מבני מגורים ו-285 מבני ציבור.