בג"צ פסק: הכנסת תכונס לבחור יושב ראש חדש
בג"צ קבע הלילה החלטה דרמטית המתערבת בפועל בסדרי הכנסת: ח"כ עמיר פרץ יכנס מחר את המליאה וינהל אותה. שופטי בג"צ: "מעולם לא אירע שגורם שלטוני סירב לקיים צו שיפוטי"
בג"צ הוציא הלילה (חמישי) צו שהקנה לותיק חברי הכנסת, עמיר פרץ, את הסמכות לפנות לוועדה המסדרת בבקשה לכנס מחר את מליאת הכנסת, לקבוע את סדר היום במליאה ולנהל את הישיבה.
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות, תקפה את יו"ר הכנסת המתפטר, יולי אדלשטיין, בפסק הדין: "מעולם עד היום לא אירע בדברי ימי המדינה שגורם שלטוני סירב בריש גלי ובהתרסה לקיים צו שיפוטי באומרו כי צו מצפונו אינו מאפשר לו לקיים את פסק הדין. הפגיעה שגרם בהתנהגותו זו לאינטרס הציבורי בהבטחת שלטון החוק ובקיום פסקי דין וצווי בית משפט – אין שיעור לחומרתה".
חיות ממשיכה להלום באדלשטיין: "אם כך נוהג בעל השררה, מדוע ינהג אחרת האזרח מן השורה? ושאלה זו מהדהדת במלוא העוצמה בייחוד בימים הקשים הללו אשר בהם אנו מתמודדים עם התפרצות מגיפת נגיף הקורונה, והאזרחים נדרשים לציית להוראות ולמגבלות חסרות תקדים המוטלות עליהם, בין היתר, מכוח תקנות שעת חירום".
לפני ההחלטה על מתן הצו בעתירה, כתבה חיות כי: "זהו מצב דברים שאין להשלים עמו ובמקום שבו מדובר בפגיעה חסרת תקדים בשלטון החוק, נדרשים סעדים חסרי תקדים".
שופטי בג"צ בחרו לתת צו שמייצר מתווה אותו הציג לפניהם יועמ"ש הכנסת, עו"ד אייל ינון, בו כיוון שהתפטרות אדלשטיין נכנסת לתוקף רק ביום שישי, תופקע ממנו הסמכות לנהל את מליאת הכנסת, והיא תינתן בידי ותיק חברי הכנסת, הלוא הוא יו"ר העבודה-מר"צ, עמיר פרץ.
על פי הצו, הוסמך פרץ לפנות לוועדה המסדרת לפי סעיף 19 לתקנון הכנסת על מנת לכנס את מליאת הכנסת מחר, למרות שיום חמישי לא נמנה עם הימים שבהם מליאת הכנסת מתכנסת על פי תקנון הכנסת, לקבוע את סדר היום של אותה ישיבה ולכלול בו את ההצעה לבחירת יו"ר קבוע לכנסת, ובנוסף לנהל את אותה הישיבה.
עוד נכתב בפסק הדין, כי דבריו של ינון כי שוחח עם פרץ וכי הוא הסכים למתווה שהציג, אושרו בפני בית המשפט על ידי עו"ד שגב המייצג את העבודה-מר"צ בבג"צ בעניין. השופטים הוסיפו כי הצו על סמכויותיו של פרץ יחול גם אם אדלשטיין יחליט לשוב בו מהתפטרותו.
עו"ד יובל יועז ודורון ברקת המייצגים את עמותת חוזה חדש מסרו בתגובה לפסק הדין: "שופטי בג"צ פעלו בחוכמה ובנחישות כדי להנמיך את להבות המשבר החוקתי שיצר אדלשטיין, מצד אחד, ולהביא לאכיפה בלתי מתפשרת של פסק דינם מצד שני".
"התוצאה היא שמחר תבחר כנסת ישראל יו"ר קבוע לכנסת ה-23, כשח"כ עמיר פרץ, הוותיק בחברי הכנסת, ינהל את הישיבה. אנו גאים על תרומתנו לשלטון החוק. יש לקוות שהלקח נלמד והמסר בדבר חובת ציות לפסקי דין יהיה מעתה נר לרגליהם של נבחרי הציבור, כמו של כל אזרח אחר".
בתנועה לאיכות השלטון הגיבו: "טוב עשה בית המשפט ששמר על כבודה של הכנסת, ביום שבו יו"ר הכנסת ביזה אותה בהתנהלותו. התנועה לאיכות השלטון מקווה כי ימים שחורים אלו יעמדו כתמרור אזהרה בדברי הימים של מדינת ישראל".
שבי גטניו, מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת מסר: "מדובר היה בערב דרמתי. מברכים על החלטת בג"צ. העמותה הציעה מתווה מעט שונה אולם הבהרנו שאנו תומכים בכל מתווה שמשמעו בחירת יו"ר קבוע לכנסת כבר מחר"
ח"כ מיקי זוהר מסר: "עכשיו זה רשמי: בג״צ יחד עם כל המערכת המשפטית עובדים במשרה מלאה בשרות השמאל והתקשורת. הנה לכם עוד החלטה מבישה של בג״צ, לא בכדי שהאמון של הציבור במוסד הזה, הולך ונגמר מרגע לרגע. פסקת ההתגברות חשובה יותר מתמיד, הגענו לרגע בו העם חייב להכריע בין הציבור ונבחריו לבין החונטה המשפטית".
ח"כ איתן גינזבורג מכחול לבן מסר: "האמרה 'יש שופטים בירושלים' מעולם לא הייתה מדויקת יותר מהיום. לצערנו נאלצנו להגיע למצב עצוב, קשה ומביך מבחינת המשטר בישראל, בגלל התנהגות מופקרת ובזויה של פוליטיקאי קטן. ברגע מכונן בדברי ימיה של מדינת ישראל שופטי בג"צ אמרו "עד כאן" ופעלו כשומרי הסף של הממלכתיות והדמוקרטיה הישראלית".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו