אלפי ישראלים נמצאים בבידוד ומסוגרים בבית, מקורות ההכנסה של רבים מהם נפגעו קשה ודווקא אז מסתמנת עליה ברמת ההוצאות. החרדה ועודף הזמן הפנוי מובילים רבים לקבל להחלטות כלכליות מוטעות – מזמינים אוכל בטייק-אואיי, מתפתים לרכישות או ליין לא נחוצות וכמובן רוכשים ואוגרים מזון בהקפים לא הגיוניים.
הצד השני של הבידוד יכול להוות הזדמנות להיערכות נכונה. פסק זמן שיאפשר לנו טיפול בכל הנושאים שאנו תמיד מעדיפים לדחות: לנהל משא ומתן עם הבנק ולשפר תנאים – להוריד את גובה העמלות ואת הריבית שאנחנו משלמים על הלוואות ועל המינוס, לברר מהם סוגי הביטוחים שברשותנו, לשוחח סוף סוף עם הילדים על כסף ולהסביר אילו החלטות פיננסיות אנו נדרשים לקבל עקב המצב, וכן גם בניית תקציב, כדי לדעת אחד ולתמיד כמה כסף אנחנו באמת מוציאים בכל חודש.
מצב הקיצון הנוכחי יכול להימשך חודשים ארוכים, ואסור להמשיך ולהסתמך על הסיממה הישראלית הידועה "יהיה בסדר". כל משפחה אחראית חייבת להיערך ולנקוט צעדים מעשיים בכדי להבטיח את חוסנה הכלכלי.
הנה כמה צעדים ליישום ורצוי כבר עכשיו:
בחינת המצב הכלכלי הנוכחי: האם יש לכם חסכונות? כמה כסף זמין לכם במידה ומשבר הקורונה ימשך זמן רב יותר מהצפוי?
סל ההכנסות המשפחתי צפוי לקטון, לכן, יש צורך לבצע חישוב נכון ומדויק של ההוצאות וההכנסות. בשלב הראשוני כדאי לבדוק מה ההוצאות הקבועות שלכם. לרוב הוצאות אלו נותרות ללא שינוי: משכנתא/שכירות, חשמל, מים, ארנונה, חוגים ועוד.
לאחר מכן, בדקו את ההוצאות המשתנות. אלו הוצאות כמו: קניות של מזון וביגוד, דלק ועוד. הכינו רשימה של הוצאות שוטפות או משתנות שאתם יכולים לוותר עליהן בזמן זה וערכו תיעדוף. בתקופה כזו של אי ודאות שלא ידוע כמה זמן היא תמשך, רצוי לעבור ל"תקציב חירום".
קצצו בהוצאות המזון, ביגוד ובילויים ב- 20%. כמעט תמיד זה אפשרי ולא דרמטי כמו שזה נשמע. זה יעזור לכם לצלוח את המשבר וימנע מכם להיכנס לבורות שלעיתים לוקח שנים לצאת מהם.
חברו את בני המשפחה והילדים לתהליך:
השיעור החשוב ביותר שתעניקו לילדכם יגיע מכך שתדברו איתם על כסף. כל מה שילדכם יידע או לא יידע בעתיד ינבע מהדוגמה האישית שיספוג בבית.
התחילו בכך שתשתפו את ילדיכם במצב הכלכלי שנוצר עקב הנגיף ובשיקולים הפיננסיים שאתם נדרשים אליהם כעת. כדאי שההחלטה על הסעיפים אותם ניתן לצמצם, תהיה החלטה משותפת של המשפחה. הסבירו בצורה רגועה ובהתאם ליכולת שלהם להכיל. סמכו על האינטליגנציה שלהם, ותתפלאו לדעת כמה הם צמאים לידע בנושא. הציגו את הצורך בשינוי ההתנהלות הכלכלית ולו באופן זמני, ובקשו את שיתוף הפעולה.
התכוננו ואל תהיו מופתעים:
בדקו שיש לכם את ההגנות הכלכליות המתאימות מפני התדרדרות כלכלית, הכוללות מספר רכיבים:
חסכון להוצאות לא מתוכננות: הכניסו כבר כעת לתקציב החודשי חסכון בשיעור של 5% מההכנסה שלכם, עד שתצברו בו סכום מספק (לפחות 5,000 ש”ח). נועד לעזור לנו לשלם את ההוצאות השוטפות של הבית במשך כ- 6 חודשים עבור מצבים בהם לא נוכל לעבוד ולהתפרנס – כמו למשל בעת מחלת קורונה ממושכת. נכון, זה נשמע סכום עצום, אז פשוט התחילו מכמה שאתם יכולים, עד שתגיעו למצב בו תחסכו את המשכורת שלכם כפול 6.
ביטוחים מצילי חיים וכנגד אסונות: ביטוחים הם אחד הכלים החשובים שברשותנו כדי להגן על המשפחה. קריסה כלכלית מתרחשת כאשר העלות של הנזק שנגרם כה גבוהה, שאין שום אפשרות לאדם הממוצע לשלם אותה מהשוטף. שבו בהקדם ובדקו האם לכם ולהוריכם יש ביטוח בריאות, ביטוח סיעודי (פרטי), ביטוח חיים וביטוח אובדן כושר עבודה. חשוב: לא לעשות שינויים מבלי להתייעץ עם איש מקצוע בעל רישיון לעסוק בתחום הביטוח.
הרבה משפחות צעירות מחזיקות במחשבה שהמדינה תדאג להם, אך המציאות מוכיחה אחרת. החלטות שאינן מושכלות עלולות לייצר חוסר יציבות כלכלי מתמשך, גם זמן רב לאחר שהנגיף יוכרע. חשוב לקחת אחריות כבר עכשיו וללמוד את כל הנושאים הפיננסים מהם אנו מתחמקים ודוחים באופן עקבי. המשבר והבידוד שנכפה יכולים להיות גם הזדמנות מצוינת.
הכותב הוא מומחה להתנהלות כלכלית ויוצר תכנית "משפחה בפלוס ליצירת יציבות וצמיחה כלכלית"

מה דעתך בנושא?
3 תגובות
1 דיונים
רחלי
אין אפשר לחסוך ולהוריד ממשפחה מרובת ילדים אני אמא ל10 ילדים אני ובעלי עובדים קשה מאוד בגלל הקורונה מצמצמים לנו את שעו. העבודה איך אני אמורה להסתדר ולא לדאוג המדינה שלנו...
אין אפשר לחסוך ולהוריד ממשפחה מרובת ילדים אני אמא ל10 ילדים אני ובעלי עובדים קשה מאוד בגלל הקורונה מצמצמים לנו את שעו. העבודה איך אני אמורה להסתדר ולא לדאוג המדינה שלנו הכניסה אותי לחרדה ופחד
המשך 20:21 13.03.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עיינות
פשוט חשבתם שתביאו 10 ילדים והמדינה ואישתו יממנו את זה
06:55 18.03.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חנה
הבעיה שיש מושחתים וחסרי תרבות שחוגגים אירועים מושחתים , ושהאורחים יממנו להם ,עי צ"קים , בושה ,ותחנקו ,נבלות ,
12:55 12.03.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר