סערת הרב קלנר| קצת הכרת הטוב לא תזיק
הרב קלנר משוכנע שהוא יודע מהי נפש האומה יותר טוב מהעם עצמו. עם זאת, מעניין לראות מה קורה כשהוא נדרש להתייחס למה שבאמת קורה בחברה

הרב יוסף קלנר, מבכירי רבני ישיבות הקו, מצהיר שהוא מתקשה להגיד את נוסח התפילה לשלום המדינה ומציע להחליף את המילים "ברך את מדינת ישראל" ב"הקם את מדינת ישראל".
האם מדובר בעניין לשוני בלבד?
אנו רגילים לכך שהמחלוקת סביב התפילה לשלום המדינה היא סוגיה מרכזית בפער שבין החברה הציונית-דתית לבין החברה החרדית. עצם הדיון המחודש מעיד על טשטוש גבולות וכי "דתיי הרצף" נמצאים גם ימינה לחברה חרד"לית.
מאחורי טשטוש הגבולות הזה ניתן לזהות כמה מן הדברים המרכזיים שצורמים כל כך בתפיסת העולם של חלק מאנשי ישיבות הקו ביחס ליהדות ולעם ישראל, ואלו מקצתם:
1. כפיות הטובה: הרושם הוא שכאשר מדברים בחוגים מסיומים על "עבודת ה'", הכוונה היא יותר לעבודה שהם מצפים מהקב"ה לעשות בשבילנו. יפה וראוי לשפוך בקשות בפני הקב"ה: הגנה וביטחון, שלום, פרנסה וישועה מופיעים פעמים רבות בתפילה, אך אלו הן בקשות ולא תנאים להכרת הטוב.
כמו כן, ביקורת על מדינת ישראל גם היא לגיטימית. גם לי לא חסרה. ובכל זאת, כפירה בברכה הגדולה של מדינת ישראל, פשוט כי אנו מצפים ליותר, היא מקוממת. אפשר להגיד ברכה על מדינת ישראל, שעצם קיומה הוא נס ושקמה מתוך נסים גלויים, וגם להתפלל שהיא תהיה טובה וראויה יותר, כל אחד לפי אמונתו ודעתו.
אולי אפשר ללמד זכות על הרב קלנר על בסיס פרשיות השבוע הקרובות: לאחר שבני ישראל יצאו משעבוד מצרים וחצו את ים סוף, גם הם לא הפסיקו להתלונן.
2. ההתנשאות: הסיבה המרכזית בגללה הרב קלנר מבקש לשנות את נוסח התפילה היא כי, לשיטתו, "חונטה בג"צית השתלטה על מדינת ישראל וביטלה אותה". האמנם? ביקורת על מערכת המשפט ועל בג"ץ היא לגיטימית. גם לי לא חסרה. עם זאת, קשה שלא להרים גבה מול הטלת האשמה של הרב קלנר. הרי רוב השינויים שמסעירים את הרב קלנר מקורם לא בבג"ץ אלא בחברה עצמה: אדרבא, מערכת המשפט הפכה להיות שמרנית יותר בשנים האחרונות, בעוד סקרי דעת קהל מעידים פעם אחר פעם שעמדות ליברליות מתחזקות בקרב הציבור. כך בעניין סוגיות של שוויון מגדרי וכך בעניין היחס ללהט"בים, נושאים עליהם הרב קלנר התבטא בעבר בחריפות רבה.
אז למה להתמקד בבג"ץ? כי על פי תפיסת עולמו של הרב קלנר, שצמחה בישיבות הקו, "נפש האומה" של עם ישראל תמיד שואפת אל הדעות והאמונות של רבני הר המור. ואם זה לא בא לידי ביטוי בפועל, כנראה שיש שטנים שמפריעים לאמת הטהורה לצאת החוצה. בג"ץ והתקשורת הם החשודים המידיים.
הרב קלנר משוכנע שהוא יודע מהי נפש האומה יותר טוב מהעם עצמו. עם זאת, מעניין לראות מה קורה כשהוא נדרש להתייחס למה שבאמת קורה בחברה. ראו למשל דבריו לפני מספר חודשים לגבי אלו שמבקשים קמעות וסגולות וברכות: "זה נחשלות איסלאמית שחדרה לתוך המציאות היהדותית… נחשלות אומללה של חברה פרימיטיבית והיא הולכת ומשתלטת וצובעת לנו את היהדות". מעניין מה היה קורה אם שם משפחתו היה גרבוז.
3. הכרת המציאות: ולבסוף, מדוע הרב קלנר לא משנה את הברכה בפועל? לדבריו, רק לרבנות הראשית יש את הסמכות לכך. רגע… אז לשיטתו מדינת ישראל בטלה, ואין לנו אלא להכיר בכך שיש להקים אותה לתחייה ברוח ישיבות הקו, אך לעומת זאת הרבנות הראשית היא קדושה ואין בלתה? כלומר, כמה פסיקות של השופט ברק לפני 30 שנה הן מספיק כדי לערער על עצם קיומה של מדינת ישראל, אך רב ראשי בכלא על שחיתות ומיאוס וניכור הולכים וגוברים אינם מערערים ולו בקצת את הסמכות הבלעדית של הרבנות הראשית, לשיטת הרב קלנר, לקבוע מה צריך להיות הנוסח הנכון בתפילה?
את משבר האמונה של הרב קלנר ראוי, לכל הפחות, שיפנה לכתובת הנכונה.
=======
עו"ד אלעד קפלן הוא מנהל ארגון 'עתים'
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו