בית המשפט לעניינים מקומיים באריאל פנה היום (שלישי) לפרקליטות בבקשה לקבל את עמדת המדינה האם בהגדרתו הוא נמצא במדינת ישראל.

משה פואה המתגורר באלון מורה תבע את משטרת ישראל ומספר קציני משטרה על מעצר שווא ומניעת עלייתו אל הר הבית בבית המשפט לעניינים מקומיים באריאל, היושב גם כבית משפט לתביעות קטנות.

פרקליטות מחוז ירושלים ביקשה למחוק את התביעה, וטענה שלבית המשפט באריאל יש סמכות לדון רק בעניינים מקומיים. פואה בתגובה טען כי הגבלתו של בית המשפט באריאל חלה רק בשבתו כשהוא דן בעניינים מקומיים, אך כאשר הוא יושב כבית משפט לנוער או לתביעות קטנות סמכותו אינה מוגבלת כמוגדר בחוקק הישראלי.

לטענה זאת, צירף פואה פסק דין שניתן בבג"צ על ידי שופט בית המשפט העליון אלכס שטיין: "התובע זכאי לכך שתביעתו תתברר בבית משפט מוסמך שבו הוא בחר להגישה… כמו כן, המדינה נמצאת בכל מקום בארץ, ולכן ניתן להגיש תביעה אזרחית נגדה בכל בתי המשפט בישראל בכפוף לכללי הסמכות העניינית…".

השופט אריאל ברגנר כתב היום בהחלטתו כי אכן החלטת השופט שטיין מחייבת, והעלה את השאלה האם בית המשפט באריאל נמצא תחת הגדרת בית משפט במדינת ישראל: "החלטה זו הינה מחייבת וגורפת, והשאלה שיש לשקול הינה האם מחד גיסא כל הנתבעים בתביעה זו נכללים תחת הגדרת "המדינה" הנמצאת בכל הארץ, ומאידך גיסא האם מדובר בבית משפט המצוי תחת ההגדרה "בכל בתי המשפט בישראל"".

בהמשך דרש השופט לקבל מהפרקליטות את עמדת המדינה לגבי מעמד בית המשפט באריאל בטרם יחליט בעניין: "בטרם אחליט בשאלה זו אני סבור, מכיוון שמדובר בשאלה עקרונית, שיש לאפשר לנתבעים ולאחר מכן גם לתובע לתת עמדתם בצורה יסודית ומפורטת לגבי השאלות".

השופט ברגנר הסביר את בקשתו למתן התגובה: "מצאתי להדגיש שאלה זו גם מהסיבה שקיים מחסור בקביעות שיפוטיות לגבי סמכותו של בית משפט זה בכל העניינים ובשאלות רבות ועל כן אני סבור שיש מקום להגיע להכרעה מפורשת בשאלה זו גם בהתייחס לנושאים העולים בכתב התביעה, בהקשר לבית משפט זה".

"מצפים מראש הממשלה ושר המשפטים למעשים"

מארגון זכויות האדם בצלמו המלווה את פואה נמסר: "הופתענו כאשר המדינה ניסתה לפני חודשיים להתנער מהתביעה בטענה המוזרה כי תושבי השומרון הינם אזרחים סוג ב' שלא זכאים לבית משפט לתביעות קטנות למרות שבית משפט זה כבר הוקם. אנו שמחים על החלטת השופט ומצפים מראש הממשלה ושר המשפטים שמדברים שוב ושוב על ריבונות וסיפוח להבהיר במעשים כי גם אזרחי השומרון זכאים לזכויות אדם ויכולים לקבל את יומם בבית המשפט באריאל".

עוד הוסיפו כי: "במידה וראש הממשלה ושר המשפטים יבחרו בחוסר מעש מצידם והפקרת תושבי השומרון לפקדי משרד המשפטים הדבר יזכר לדראון עולם. אנו בארגון בצלמו נפעל כל העת למען כל אדם באשר הוא אדם ולא נאפשר את הפקרתם של אזרחי ישראל בכלל ותושבי בשומרון בפרט".

משר המשפטים, אמיר אוחנה, ומשרד המשפטים לא התקבלה תגובה ותצורף במידה ותתקבל.