זמני צום י"ז בתמוז תשע"ט
מתי מתחיל הצום
לנוהגים 90 דק' לפני הזריחה 03:56. לנוהגים 72 דק' לפני הזריחה 04:23 – בכל הארץ.
מתי נגמר הצום
ירושלים: 20:01, תל אביב ובאר שבע: 20:04, חיפה 20:03.
הצומות ודיניהם
חייבים להתענות בי"ז בתמוז, בג' בתשרי ובעשרה בטבת. וצומות אלו אינם רשות. אם אחד מן הצומות חל בשבת י"ז בתמוז תשע"ט, הצום נדחה ליום ראשון שלאחריו.
בצומות אלו, הצום מתחיל מעמוד השחר, ומסתיים בצאת הכוכבים.
אדם שרוצה לאכול או לשתות לפני תחילת הצום (לפני עמוד השחר), צריך לומר בפיו שהוא מתכוון לקום בלילה כדי לאכול. ומי ששכח להתנות, אינו יכול לאכול או לשתות.
אין לצחצח שיניים או לרחוץ את הפה בצום, וכן אין ללעוס מסטיק.
אין איסור אלא באכילה ושתייה, אבל רחיצה סיכה נעילת הסנדל ותשמיש המטה אינם אסורים בתענית (חוץ מתשעה באב וביוה"כ). אך בכל זאת אדם המתענה לא ינהג עידונים בעצמו (רמב"ם).
נשים בהריון או מניקות (שנתיים מהלידה), אינן חייבות לצום אם הדבר קשה להן. ומכל מקום, לא תאכלנה מעדנים, אלא מה שהן צריכות.
בשבת שלפני הצומות האלו, נוהגים הספרדים להכריז על הצום בבית הכנסת.
תפילת התענית
יש לומר "עננו" בתפילה כבר בערבית, אע"פ שלא התחיל הצום. ונהגו האשכנזים לא לומר עננו בערבית, ובשחרית נהגו שחזן אומר רק בחזרת הש"ץ.
אדם ששכח לומר "עננו", וסיים את ברכת "שומע תפילה", אינו חוזר אפילו אם לא התחיל בברכה שלאחריה. אלא יאמר לאחר "יהיו לרצון" הראשון.
שליח ציבור שדלג את ברכת עננו בטעות וכבר אמר בברכת רפאנו "ברוך אתה ה'", יאמר "עננו" כיחיד בשומע תפילה.
יחיד אינו יכול לומר שלש עשרה מידות, מפני שדבר שבקדושה הן. ולכן, יש אומרים שיאמר אותם דרך שבח לקב"ה, ולא דרך תחנונים (ואז מותר לאומרם ביחיד), וע"פ האר"י יש לאומרן בא"ת ב"ש ("מְצֹפָץ מְצֹפָץ תֵך וכו').
במנחה, השלישי הוא מפטיר (ואינו אומר לאחר ההפטרה את ברכת "מקדש השבת").
מנחה של תענית
נהגו הספרדים ע"פ הבית יוסף, להשלים מאה ברכות בתענית ע"י הנחת טלית ותפילין במנחה.
האשכנזים מפטירים בהפטרת "דרשו ה' בהימצאו", והספרדים מפטירים "שובה ישראל", חוץ מבצום גדליה שמפטירים "דרשו ה' בהימצאו".
מי שאינו מתענה, לא יהיה שליח ציבור ולא יעלה לתורה.
כיון שאין חשש של שכרות בתענית, הכהנים מברכים ברכת כהנים גם במנחה. ונהגו האשכנזים בחו"ל שלא לברך ברכת כהנים אלא במוסף של יו"ט, אבל בא"י צריך לברך גם בשחרית של כל יום וגם במנחה של תענית (חוץ מיוה"כ).
דיני בין המצרים
ממעטים בשמחה
משנכנס אב ממעטים בשמחה. אבל כבר נהגו כל ישראל למעט בשמחה מי"ז בתמוז.
אין לברך שהחיינו אפילו בשבתות של ימי בין המצרים, חוץ מברכת שהחיינו על מילה ועל פדיון הבן. ומכל מקום אם יש פרי חדש, שלא ימצא לאחר ימי בין המצרים, יש לברך עליו שהחיינו בשבת (אך לא בשבת 'חזון').
אין להסתפר ולהתגלח בימים אלו, ויש מעדות המזרח (לא מהספרדים) שנהגו להסתפר עד ראש אב.
אין לקנות בגדים חדשים בימים אלו, ואין ללבוש בגדים חדשים, אפילו אם נקנו לפני כן. אין לקנות מוצרים חדשים שאדם שמח בהם, כגון רהיטים וכדומה.
מי שנקרעו בגדיו, או נעליו, והוא צריך לקנות דבר חדש – מותר לקנות, וישתמש בהם לראשונה בשבת אם אפשר. אם בימים אלו הדברים נמצאים בזול, ואם יקנה אותם לאחר ימי בין המצרים ייגרם לו הפסד – מותר לקנות אך אין להשתמש בהם אלא לאחר ימי בין המצרים. ובתשעת הימים יש להקל רק בהפסד גדול.
אין לעשות שמחות מי"ז בתמוז עד עשרה באב. האיסור נוהג לגבי נישואין, אירוסין המלווים בסעודה, בר-מצווה ומסיבות אחרות.
ברית מילה ופדיון הבן, כיון שהם שמחה של מצווה שקבוע לה זמן, אינם נדחים. ומקיימים בהם סעודה של מצווה (אף בתשעת הימים). ומותר לשיר שירי קודש, בלי כלי נגינה. אירוסין שאינם מלווים בסעודה, מותרים.
אין לשמוע מוזיקה בימים אלו (ואין להקל אף בשמחה של מצווה).
יש למעט בבניין ובנטיעות של שמחה בימי בין המצרים, כגון שיפוצים לשם היופי ובנית בית חדש לִבְנוֹ של אדם העומד להתחתן, וכגון גינות נוי. אבל שיפוצים הנעשים כדי לתקן נזק וכדי שלא יהיה נזק גדול יותר – מותרים. ונטיעה של עצי פרי מותרת, ובייחוד בארץ ישראל שזו מצווה גדולה.
יש למעט גם במשא ומתן של שמחה, כגון ארגונים של חתונה שלאחר תשעה באב.
זהירות מסכנות
ימים אלו הם ימי סכנה, ולכן יש להיזהר בכל דבר שיש בו סכנה קלה, כפי שיבואר בסעיפים הבאים.
אין להכות ילדים בימים אלו. (הערה: זהו דין השולחן ערוך אולם ככלל נושא זה טעון ברור ארוך. אין ליישם דינים הקשורים להלכה זו, ללא הדרכה אישית של רב).
אין להסתובב בחוץ לבד, משעה רביעית ביום עד שעה תשיעית ביום. ויש להיזהר מאד בטיולים שלא לטייל בזמנים ומקומות חמים מידי, ולקחת הרבה מים. ובתשעת הימים ראוי שלא לטייל כלל.
מותר ללכת לים ולבריכה, בייחוד מי שצריך זאת לשם שמירה על בריאות, אך יש להיזהר יותר מהרגיל. ובתשעת הימים ילך לשחות, רק מי שחייב זאת לשמירה על בריאותו.
מה דעתך בנושא?
22 תגובות
7 דיונים
אהרן
וואלה
04:22 09.07.2020שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אני
היהדות הפכה לקטסטרופה נוראית הכהונה האלילית הזו חיברה אותנו לגויים בגלל הבצע כסף שבה ועסוקה בלהרוס אותנו. צריך אמונה שלא תלויה בכסף אידיאליסטית. אנחנו משחזרים היום את מעשיו הנוראים של...
היהדות הפכה לקטסטרופה נוראית הכהונה האלילית הזו חיברה אותנו לגויים בגלל הבצע כסף שבה ועסוקה בלהרוס אותנו. צריך אמונה שלא תלויה בכסף אידיאליסטית. אנחנו משחזרים היום את מעשיו הנוראים של אהרון הכהן במלוא נוראותם את עגל הזהב בן המאה 21 הנורא מיכל זו האמת. צריך הצלה דחוף מהאלילות הכהונתית הפגנית הזו לסוגיה. היגיע הזמן להיזכר בנביאים הם הפתח והמיפלט בהצלה. משה דבורה אליהו. היום הכהונה לסוגיה מדורדרת נורא. ישראל חייבת רפורמות בבית פנימה ומנהיגות שלא נוסעת לשום חול אלא נישארת בארץ ומבצעת רפורמות אלה. אנחנו משוועים לזאת כי הכל מוצה במדינה. הנבואה היא המיפלט חייבים לעורר אותה כדי להציל עצמנו ממערבולת נוראה מטורפת ששולטת במדינה
המשך 19:57 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
עו''ד יפעת רבינק
בס''ד אסור להכות ילדים תמיד ! עכשיו יותר ויותר רחמים ! ללמוד הלכות בית הבחירה - להרמב''ם ועוד
19:26 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שוהם
מותר ללכת ללונה פארק בבין המצרים?
15:05 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מני
..
19:14 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אריאלה
"אין להכות ילדים בימים אלו. (הערה: זהו דין השולחן ערוך אולם ככלל נושא זה טעון ברור ארוך. אין ליישם דינים הקשורים להלכה זו, ללא הדרכה אישית של רב)." מה זאת אומרת...
"אין להכות ילדים בימים אלו. (הערה: זהו דין השולחן ערוך אולם ככלל נושא זה טעון ברור ארוך. אין ליישם דינים הקשורים להלכה זו, ללא הדרכה אישית של רב)." מה זאת אומרת אין להכות ילדים בימים אלו. אסור להכות ילדים באף יום בשנה
המשך 13:09 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
דני
להכות את הבנים בשביל חינוך (חוסך שיבטו שונא בנו)
14:48 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אני
אני עם זיקה למסורת כבר עברתי לעיבריות המילה יהודי יהדות היא כל כך גלותית לא רוצה להיתחבר לאדמה עיברייה מפעימה זו שבה האל היה מנהיגנו ועשה לאורך התנך כולו פנטזיות....
אני עם זיקה למסורת כבר עברתי לעיבריות המילה יהודי יהדות היא כל כך גלותית לא רוצה להיתחבר לאדמה עיברייה מפעימה זו שבה האל היה מנהיגנו ועשה לאורך התנך כולו פנטזיות. בסיבת הנבואה. חשוב נורא הנבואה שלטה בתנך היא הייתה העילית לא הכהונה אז כל המימסדיות של היום היא בסיבת העלמות הנבואה וכניסה לגלות. הכהונה הישתלטה על הנפח והשטח של הנבואה והגנה בגלות. זה לא פה. פה זה אחרת כל כך. לתקוע אותנו בגלות הגמרא בגלות הכהונה זה לא טוב. יש פה זוהר ניפלא עד בלי די. הפיספוס הכי עצום זה החוויה הביךלעדית שעברו בני ישראל עם מנהיגם אלוהים. הם היתגבשו בזמן בו היתערבב להם הזמן הטבע עם העל טיבעי וכל הזמן. תנסו לדמיין כל הזמן הטבע הנורצלי היתערבב בעל טיבעי מוזר ומפעים. בזכות הנבואה. זה מימד אחר לגמרי. נוצר להם מימד על שמעולם לא היה רק בגן עדן. הודות לנבואה. זה הפיספוס הכי ענק של כהונת הגמרא הדימיון היצירתי הניפלא הזה שמפעיל אזורים אחרים לגמרי במוח. זו הסיבה שהנבואה היא שמתאימה היום כי רוצים להשוות עם הפנטזיה של היום ולנצח אותה.
המשך 11:49 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
כחכח
תלמד לכתוב כמו שצריך, עם סימני פיסוק, ובלי להכניס אותיות סופיות במקומות שלא צריך
13:12 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מא
יש כאן כמה דברים שאינם נכונים. ומטעים נא להסתמך על ת"ח רציניים לכל עדה ולא לבלבל את הציבור
08:37 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
דוד
ממתי ספרדים קוראים הפטרה חוץ מבתשעה באב?
07:41 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מקורי
לא ברור למה לא מציינים
18:07 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ראובן נויברגר
עפ"י הלוח, אתמול היה התאריך, ועל כן חגגנו את יז בתמוז ופתאום אני רואה שחוגגים היו, יח תמוז. מה זה?
07:00 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
לי
ובשבת לא מתאבלים
19:50 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שרגא
הכותב שכח להזדהות זה כנראה לא מקרה . כך נוהגים האשכנזים או הספרדים ?
00:58 21.07.2019שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר