שוב סערה בציבור הדתי סביב לימוד התנ"ך.
במכתב שנשלח היום (ב') למנהלי מוסדות החינוך הדתי, למורים ולמחנכים, תוקפים רבנים בכירים בציונות הדתית את תוכנית הלימודים החדשה בתנ"ך המיועדת לשנה הבאה.
על המכתב אותו יזמו רבני בית ההוראה לענייני ציבור, חתומים הרב דב ליאור, הרב אליקים לבנון, הרב מיכאל הרשקוביץ, הרב דוד חי הכהן והרב שמעון כהן, כשמצטרף אליהם הרב אביגדור נבנצל.
כי הרקע למכתב נולד בעקבות תוכנית הלימודים החדשה בתנ"ך, שהתפרסמה לפני מספר חודשים.
על פי גורמים המקורבים ליוזמי המכתב, בתוכנית החדשה יש הפחתה משמעותית של שימוש בפרשנות חז"ל כדי לבאר את הפסוקים וכן ירידה בהיקף העיסוק במצוות התורה. מול זה ישנה שימת דגש על המוסר האנושי הכלול בתורה ועל הידיעות ההיסטוריות.
עוד הם מסבירים כי גם אתר אינטרנט חדש 'ללמוד וללמד' הוקם על ידי הפיקוח על לימודי התנ"ך המכיל חומרי הוראה רבים המוגשים לפני קהל המורים, כחומרי הדרכה וחומרי העשרה.
"בין חומרים אלו נמצאו להוות נפשנו חומרים מקולקלים רבים. הבאת חומרים אלו בפני צבור המורים מורה כי תכנית זו ומוביליה אינם ראויים להוביל את לימודי התנ"ך של ילדי ישראל." מסבירים אותם הגורמים.
"רבנים רבים נחשפו לתכנית הלימודים ולחומרי ההעשרה שהוצגו בפני המורים. רובם ככולם הזדעזעו זעזוע עמוק מעומק המדרון אליו הידרדרו מגישי החומרים, והביעו דאגה מפני העתיד הצפוי לחינוך הדתי כולו אם תכנית זו תצא אל הפועל." הוא הוסיף.
סכנת נפשות רוחנית
במכתב כותבים הרבנים בין השאר: "התנ"ך הוא יסוד אמונתנו. תורה מסיני שניתנה מפי הגבורה על כל מצוותיה שנצטווינו לדורות עולם. וספרי הנבואה הכל מיד ה' ברוח הקודש, בהם ההתבוננות הראויה של האירועים כדי ללמדנו את גודל השגחת ה' על ישראל ועל הנבראים כולם."
הגישה ללימודים אלה טעונה ידיעה ברורה שלא לומדים "סיפורי מקרא" או ספר היסטוריה אלא מאורעות שאנו אמורים להתחנך עליהם וליישמם בחיינו עלי אדמות. בתכנית הלימודים המיועדת אין הדגשה על תכלית הלימוד הזאת."
"וגרוע מזה, ישנן מגמות וגישות שאינן תואמות את השקפת חז"ל תוך סילוף וגילוי פנים בתורה שלא כהלכה, שביסודן עומדות השקפות עולם מקולקלות."
בהמשך המכתב מבקשים הרבנים מהמורים לנהוג במשנה זהירות, ולא לחשוש להביע הסתייגות ומחאה נגד התוכנית החדשה "כי הדברים נוגעים בחינוך הנוער, ויש כאן סכנת נפשות רוחנית, ובנפשנו הדבר."
בגידה ושקר במסורת ישראל
אל המכתב צורפה הסכמתם של ראשי ישיבת הר המור, הרב מרדכי שטרנברג, והרב יהושע צוקרמן, הכותבים דברים חריפים עוד יותר:
הזדעזענו זעזוע עמוק לגלות שחלק מהמאמרים ויחידות הלימוד המופצים באתר של החמ"ד נגועים בביקורת המקרא ובמבט קלוקל על אישי התנ"ך הקדושים מבט מגובה עיניים טרוטות.", כותבים הרבנים.
"סבורים אנו שדרך זו לפרש את התנ"ך שהוא קודש הקדשים של האומה הישראלית כולה מהווה בגידה ושקר במסורת ישראל."
"לא נוכל להשלים בשום אופן בצורת לימוד נטולת יראת שמים, המציגה פרשנות של חול ושל גויים. אמנם הרבה חומרים נמחקו מהאתר אבל הבאת חומרים פסולים כאלה מעידה על הכוונות האמתיות של מחברי התכנית."
מה דעתך בנושא?
9 תגובות
0 דיונים
אהרון
למה לא הזכרתם שהרב איזמן, הרב דרוקמן, הרב הדרי והרב יעקב אריאל מסכימים לתכנית? אבקש תשובה ממר אריה יואלי בכבודו ובעצמו.
12:53 10.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נשמעים כך?
11:35 10.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שהביאו למצב הנוכחי???
23:19 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יוני
דורשים סמוכים והם לא. כלומר: אנחנו שמאמינים באלוקיות התנ"ך לומדים כסדר למרות שלא נראה קשר בין הקטעים. אבל כיוון שאנחנו בטוחים באלוקיות התורה אנחנו מתאמצים והקשר האלוקי מתגלה לנו. הצדוקים...
דורשים סמוכים והם לא. כלומר: אנחנו שמאמינים באלוקיות התנ"ך לומדים כסדר למרות שלא נראה קשר בין הקטעים. אבל כיוון שאנחנו בטוחים באלוקיות התורה אנחנו מתאמצים והקשר האלוקי מתגלה לנו. הצדוקים שלגביהם התורה אוסף מקרי של מקורות, לומדים לפי נושאים כדי שיהיה יותר מאורגן וברור. התכנית החדשה מעבירה את הלימוד לנושאים. לכן אני מתנגד לה.אולי נגדל יותר בקיאים אבל ודאי שפחות ופחות הם יאמינו באלוקיות התורה.
המשך 22:50 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מתנאל
אנחנו לא רוצים ללמוד תנ"ך של הרב טאו, מה תעשו לנו?
20:40 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
נעם
ציבור ציבור ורבניו. הר המור חרדים שילכו לחינוך העצמאי. שם מקומם.
20:05 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אפרים
רבנים מובילים בציבור הדתי לאומי כתבו את התוכנית. בכתבה לא כתוב שדיברו עם הרבנים, בדקו וביררו. אלא יצאו ומשמיצים. לפי דבריהם הרבנים הדרי, דרוקמן, אריאל, אייזמן ועוד, מסלפים דברי חז"ל...
רבנים מובילים בציבור הדתי לאומי כתבו את התוכנית. בכתבה לא כתוב שדיברו עם הרבנים, בדקו וביררו. אלא יצאו ומשמיצים. לפי דבריהם הרבנים הדרי, דרוקמן, אריאל, אייזמן ועוד, מסלפים דברי חז"ל ומגלים פנים בתורה שלא כהלכה בעינים טרוטות. שמישהו יסביר מה קורה פה?
המשך 20:04 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
דברים ירודים ובזויים שמחללים את התנ"ך
19:13 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
,
בבתי הספר החילוניים. מה שאין לכם מורים ברמה שיכולים ללמד תנ"ך בצורה מענינת, כלומר להראות בחוש שאלו דברי ה', עדיין לא מרשה לכם להפוך את התנ"ך לסוג של ספרות.
18:39 09.07.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר