רבני בית הלל יצאו אתמול באתר הפייסבוק שלהם נגד החלטת ועדת השרים לחקיקה שאישרה לקדם הצעת חוק לפיה יום העצמאות יחול תמיד בימי חמישי. בתגובה להצעה כותבים רבני בית הלל "אמש ביום ירושלים, ישבו מספר שרים והגו רעיון לקבוע את יום העצמאות ביום חמישי בשבוע בכל שנה ללא קשר לתאריך העברי, כפי שנהוג בארה"ב. הרציונל שעומד מאחורי הרעיון הוא כלכלי (סופ"ש ארוך, פגיעה קטנה יותר במשק) אך יש סכנה ערכית בחוק זה.

העברת יום העצמאות ליום ה' יביא לגט כריתות בין החג האזרחי לחג הדתי. הדתיים יציינו אותו בהלל והודאה בתאריכים האוריגינליים ואילו המגזר הכללי יחגוג אותו ביום אחר. ממילא יהפך את יום העצמאות לעוד יום שייעלם ממפת ההיסטוריה היהודית ברבות השנים". בהקשר לכך מוסיפים רבני בית הלל כי "מגילת תענית אשר נכתבה סוף תקופת בית שני מונה 36 ימים שמחים שהיו לעם ישראל בתקופה זו. מכל אותם ימים אנו זוכרים רק שניים – חנוכה ופורים. הסיבה לכך היא פשוטה – החגיגה האזרחית היתה מחוברת לחגיגה הדתית (הלל והודאה, הדלקת נרות, קריאת מגילה וכו'). רק חיבור של חג העצמאות האזרחי עם החג הדתי תשאיר אותו נצחי כאשר זכינו והשכלנו לעשות עם חנוכה ופורים".

רבני בית הלל הוסיפו כי "צריך להציל את יום העצמאות ולעצור את מגמת שחיטת הפרות הקדושות. לעצם הסכנה שבחוק ראו פירוש יקר של הספורנו על ויקרא פרק כג, ב: דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם מוֹעֲדֵי יְקֹוָק אֲשֶׁר תִּקְרְאוּ אֹתָם מִקְרָאֵי קֹדֶשׁ אֵלֶּה הֵם מוֹעֲדָי:

ספורנו שם – אלה הם מועדי. הם אותם המועדים שארצה בם אמנם כשלא תקראו אותם מקראי קדש אבל יהיו מקראי חול ועסק בחיי שעה ותענוגות בני האדם בלבד לא יהיו מועדי אבל יהיו מועדיכם שנאה נפשי (שם א, יד):

רק חגים אשר יחוברו לריטואל הדתי יקבלו את חותמת הנצח מהקב"ה וזו המשימה הלאומית שלנו ביחס ליום עצמאותנו" מסכמים הרבנים.

כזכור אתמול (א) אישרה ועדת השרים לחקיקה פה אחד את הצעת החוק של ח"כ ליה שמטוב (ישראל ביתנו), לפיה יום העצמאות ייחגג ביום חמישי בשבוע שבו חל ה' באייר. את הרעיון לחוק העלה שר התיירות סטס מיסז'ניקוב בפני חברת מפלגתו, כדי למנוע בלבול וכדי לדעת בוודאות מראש באיזה יום יחול יום העצמאות.

עם קבלת ההצעה אמרה ח"כ שמטוב כי "שמחתי מאוד לשתף איתו פעולה בחוק חשוב שכזה, שלא יעלה שקל לקופת המדינה ואף יעשה סדר למעסיקים ולעיריות". היא הוסיפה כי בעקבות תיקוני חקיקה שונים בנוגע ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל, הרי שעולה שכמעט בכל פעם יום העצמאות נחגג ביום חמישי. "לכן מוצע לקבע את מועד וחגיגות יום העצמאות ביום חמישי בשבוע שבו חל ה' באייר".

אולם ההצעה שהתקבלה מקבעת מציאות שבה אף פעם לא ייחגג יום העצמאות במועדו האמיתי זאת כיוון שעל פי הלוח העברי, ה' באייר לא יחול לעולם בימים ראשון, שלישי וחמישי.

יצוין כי השיקול לקיבוע חגיגות יום העצמאות על תאריך אחיד הוא בין השאר גם כלכלי וייצור סופשבוע ארוך של חופשה, כפי שאירע השנה.

בהקשר לכך אמר שר התיירות כי "מהלך כזה ימנע ימי שבתון מיוחדים באמצע השבוע למשק הישראלי, כפי שקורה כיום".