טכנולוגיה רפואית: כך פיתוחים הלכתיים מסייעים לילדים בעלי מוגבלויות

טכנולוגיה רפואית: כך פיתוחים הלכתיים מסייעים לילדים בעלי מוגבלויות

בבית חולים אלי"ן פיתחו פתרונות הלכתיים עבור ילדים עם מוגבלויות, המאפשרים להם לשמור על קדושת השבת במצבים רפואיים מורכבים. בין הפיתוחים: דפדפן כשר המאפשר להתפלל בשבת ומערכת המפסיקה בשבת את צפצוף מכשיר ההזנה

חדש: כך פיתוחים הלכתיים מסייעים לבעלי מוגבלויות
  (צילום: בית חולים אלי"ן)

אנשים וילדים עם מצבים רפואיים מורכבים וכן מוגבלויות שונות, נדרשים פעמים רבות לשימוש אינטנסיבי ויומיומי במערכות אלקטרוניות. עם זאת, השימוש במערכות אלו עלול לגרום לחילול שבת- עניין המסב צער ומקשה מאוד על שומרי השבת. מסיבה זו, מרכז פל"א שבבית החולים מפתח פתרונות טכנולוגיים המותאמים באופן אישי לילדים עם מוגבלויות, שנועדו למנוע את חילול השבת תוך שמירה על בריאותו של המטופל או התייחסות לצורך בעצמאותו גם בשגרת חייו בשבת.

אחת ההמצאות האחרונות פותחה עבור חיים בן ה-3,  ששוחרר לביתו לאחר תקופת שיקום ממושכת באלי"ן כשהוא מחובר למכשיר "קנגרו"- מכשיר להזנה מלאכותית. בסיום תהליך ההאכלה המכשיר מצפצף ומתריע שהתהליך הסתיים, כשהדרך היחידה להפסקת הצפצוף היא לחיצה ידנית על המתג. כתוצאה, לא ניתן היה להפסיק את הצפצופים בשבת, והדבר הטריד את מנוחתו של חיים ומשפחתו. לאחר התייעצות עם מרכז פל"א והרב-היועץ ההלכתי של בית החולים, הרב צבי פורת, נמצא פתרון לבעיה באמצעות חיישן ייחודי המזהה את הצפצוף ומבחין בינו לבין רעש אחר. כאשר הצפצוף נמשך יותר ממספר שניות המוגדר מראש, פין מכני מקיש אוטומטית על הכפתור ומפסיק את הצפצוף.

כך זה עובד: צפו בפתרון להפסקת הצפצוף

פיתוח נוסף וחשוב במיוחד הוא דפדפן כשר שפותח במרכז פל"א לבקשתה של נירית, מטופלת בשנות ה-30 לחייה. מחלת ניוון השרירים של נירית גרמה לשיתוק בארבעת גפיה למעט תנועה קלה ביד. נירית מרבה בקריאה ועושה זאת באמצעות שימוש בטאבלט , אך בשבת היא אינה יכולה להתפלל באופן עצמאי מהסידור כיוון שאינה יכולה לדפדף. מרכז פל"א נענה לאתגר של פיתוח דפדפן מכני שלא יגרום לחילול השבת, והפתרון שפותח לשביעות רצונה מאפשר לה להתפלל באופן עצמאי ולקרוא בשבת את דפי הסידור- אותם היא דואגת להדפיס מראש ולהרכיב על המתקן. בשבת, היא מגוללת עם האצבע את הכפתור המכני שמעביר את הדפים לפי רצונה ולפי הקצב שבחרה.

הדפדפן הכשר המאפשר להתפלל בשבת (צילום: בית חולים אלי"ן)

"היכולת של מומחי השיקום לחשוב על פתרונות יחודיים ולחשוב מחוץ לקופסא מאפשרת לנו לשלב את הידע המקצועי, צרכי המטופל והעדפות המשפחה" אמרה מנכ"לית בית חולים אלי"ן, ד"ר מורית בארי. "אנחנו צמאים לאתגרים ומתרגשים כשאנחנו יודעים ששינינו לטובה את חייה של עוד משפחה".

 "בפל"א אנו מפתחים מוצרים שיעניקו עצמאות ותפקוד מיטביים בהתאמה אישית" הוסיפה הילה בורל, מנהלת מרכז פל"א. "התאמה אישית היא גם התאמה לצרכים תרבותיים ומנהגים של כל אחד, ולכן בהגדרה של הבקשה יש לכלול גם את הערכים האלה. כך אנו נוהגים וכך אנו עושים".

"בית החולים אלי"ן, כמוסד שיקום רפואי מצטיין, מוביל זה שנים את התפיסה הרואה בצרכי המטופל ערך עליון" אמר הרב פורת. "כעת עם הקמת פל"א, על יכולותיו הטכנולוגיות המתקדמות הנתפרות למידותיו של כל מטופל, אך טבעי הוא שיינתן מענה גם לסוגיות הלכתיות הגורמות לקושי-רב עבור המטופלים. נקווה להמשיך לתת מענה הלכתי טוב ומהודר לכל צורך רפואי או שיקומי שנידרש לו".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו