תקציר של מאמר מתוך אחד מעלוני השבת: 'הבת שלי נחשפה בטעות למראות פורנוגרפיים תוך כדי שיטוט תמים באינטרנט. בעקבות זאת שמתי סינון. הסינון חסם לגמרי את התכנים הללו אבל לא פגע בכלל ביכולת שלי לראות אתרים שמעניינים אותי וגם לא במהירות הגלישה. לתת לבת שלי סמארטפון בלי סינון זה כמו לתת לה לנסוע באופניים בלי קסדה'.

הרצון החשוב של כותב המאמר לשכנע את הציבור להתקין סינון על סמארטפונים ומחשבים ראוי לכל שבח. נזקים אדירים נגרמים לילדים (ומבוגרים) כתוצאה מגלישת יתר למקומות לא ראויים ומהתמכרות למסכים. כשם שאנחנו שמים לעצמנו מערכות הגנה בזמן נסיעה ברכב כיוון שאנו יודעים שלא הכל בשליטתנו, כך יש לנהוג גם בנוגע לרשת האינטרנט ולסמארטפונים.

עם זאת הניסיון להציג מציאות ורודה ולפיה ניתן לסנן את התועבות והטינופות של האינטרנט בלי שזה יפגע בנו אינו נכון, לכל דבר יש מחיר. יש מחיר לתוכנות סינון – גם מחיר כלכלי וגם מחיר של חוסר נגישות למקומות שחשובים לנו. כשאנחנו חוסמים טינופות מלהיכנס למחשבים שלנו, אנו חוסמים יחד איתם גם דברים החשובים לנו. אין ארוחות חינם.

אנחנו צריכים לדעת שלמען עתיד ילדינו וגם למעננו אנו נדרשים לוויתורים על דברים שחשובים לנו. עלינו להפנים שעל אף שסינון איכותי יגביל אותנו, זאת המחויבות שלנו כלפי הילדים. עלינו לשלם מחיר עבור הגנה על ילדינו מהסבל המיותר המגיע מהיחשפות לתועבות המשוטטות ברשת.

את התובנות הללו אני חווה אישית כל יום. לפני כשנה הגעתי למסקנה שהאינטרנט בסמארטפון האישי שלי גורם לי לבזבוז זמן וסגרתי אותו. זה מגביל אותי לעיתים קרובות, אבל הרווחתי מהחסימה הזאת המון. לנגישות מהירה יש מחיר, לא תמיד היא שווה אותו.

=======

המאמר יתפרסם בשבת הקרובה בעלון 'שבת בשבתו'