'פתורא': לחם הבשר של יהוידע נזרי | ביקורת מסעדות
בדמותו המבטאת שילוב של תרבויות וזהויות, פתח פיינליסט מאסטר שף, יהוידע נזרי את 'פתורא'. מסעדת סטריט-פוד-שף במרכז ירושלים, בשילוב מעולה של טעמי מזרח ומערב – פתורא מציעה קדרות וסנדוויצ'ים של בשר מעולה וטעים

לחמעג'ון, המבורגר, עארייס. שווארמה בלאפה, סודוך.
השילוב הזה של בשר ולחם, וליתר דיוק בשר בתוך לחם, הוא פשוט שילוב מטריף. משהו בעסיסיות של הבשר, לצד הפריכיות של הבצק, והיכולת שלו לספוג טעמים, הופך את השילוב הזה לנהדר.
לכן, כששמענו שאחד מבוגרי הריאליטי החביבים על כותב טור זה פתח מסעדת סטריט-פוד-שף חדשה במרכז העיר בירושלים, לא לקח זמן רב עד שעט(איף)נו על ההזדמנות.
פתורא, הנה אנחנו באים.
אנקדוטות מגזריות
אז בואו ניקח רגע, ונהנה מאנקדוטה וחצי מגזרית.
ראשית, פתורא פירושו כמובן 'שולחן' בארמית, מה שמשקף את אווירת השולחן רחב הידיים והמזמין שהמסעדה משרה. בנוסף, פתורא הוא צירוף מילים. פת-תורא. לחם-בשר. לייק על היצירתיות בשילוב.
הגענו למרכז העיר, ובטעות של גבעת-שמואליים הגענו עם רכב. באוגוסט. בערב. אחרי חיפושי חנייה יומרניים, חנינו לבסוף, ושמנו פעמינו לרחוב שמאי שבמרכז העיר. הרחוב המה אדם, כבכל שעה, והחל להתעורר לקראת בילויי הערב.
עם שלט שחור רחב ידיים, וכיתוב לבן באותיות עבריות בסלסול ערבי, פתורא היא פינה חמה ששואבת את הפרונט שלה משני קצוות. נגיעה מזרחית, שבאה לידי ביטוי במוסיקה משכרת שמתנגנת במסעדה, ותבוא לידי ביטוי גם באוכל בהמשך, לצד נוכחות מערבית לא מבוטלת: בר עם ברזי בירה, לוח גיר פאשניסטי ועוד. אהבתי את העיצוב והוא עשה חשק לשבת ולאכול.
מנות יהוידע
אני מבקש לפתור את הרמז האפי שהטלתי בפסקה הראשונה. פתורא היא פרי יצירתו של יהוידע נזרי (ושני שותפים נוספים), פיינליסט העונה האחרונה של מאסטר שף. יהוידע היה אחד מהדמויות החמות בעונה, והבישול הביתי-עילית שלו, שהתבסס על יסודות ואלמנטים ארצי-ישראליים, עשה לו שם.
ובאמת, פתורא היא הכי קרוב לאיך שדמיינתי את יהוידע ואת מעשי ידיו. אוכל חם, מנחם, מוגש ברוחב לב ועושה טוב בנשמה.
הקונספט הוא פשוט ונהדר – שני סוגי הגשה, כריך בשר ותבשיל בשרי בבישול ארוך (למעלה מ-12 שעות, בהצלבה על שלושה סוגי בשר (צלעות בקר, כבש, ואסאדו יין וערמונים). המנות מתומחרות באופן מאוד אטרקטיבי וכאמור ההגשה היא ברוחב לב.
גם לנמנעים מבשר מתקתק
נתחיל בג'בטות, ובפרט בהגשה. על מגשי עץ, שנועדו לחיתוך לחם במקור, מוגש סנדוויץ' מלא בשר, ולצידו מטבלים. צלעות הבקר (42 ש"ח) עוברות בישול איטי בטעמים עדינים, ולבסוף מוגשות בג'בטה לבנה, טרייה, ופריכה, לצד טחינת עמבה, זיתים סורים, פלפל ירוק חריף-חריף ולימון כבוש.
הביס, לאחר ששפכת על הסנדוויץ' קצת טחינה, ומיקמת לימון כבוש בדיוק באמצע – הוא מעין עולם הבא. מעולה. הסנדוויץ' כולו מפנק ופשוט כיף.
אם אתם לא אוהבים בשר בטעמים מתקתקים אז תתגברו על עצמכם, כי את האסאדו של פתורא לא כדאי לפספס (46 ש"ח). במתקתקות עדינה אך מורגשת, טעם ערמונים ניכר, ושמנוניות האיולי-שום שמחזק את המנה, מדובר במנה שהיא פשוט חגיגה של טעמים בפה. כל טעם מורגש ומשדרג, והבשר נהדר גם הוא בפני עצמו, למותר לציין.
כותרת משנה
בגרסה הישראלית שלהם לשפרד'ס פאי, פתורא מציעה 'תפוח אדמה-בשר' – תבשיל בשר בבישול איטי בכלי חרס, על מצע תפוחי אדמה מתובלים ואפויים (52 ש"ח לכבש). תחילה הכבש. הכבש הוא למעשה תערובת של כבש ובשר בקר, שנועדה כדי למתן את טעמי הכבש החזקים.
העירוב עושה לכבש טוב ומוביל למנה יותר מאוזנת. תפוחי האדמה סופגים את טעמי הבשר ונהדרים גם הם, והאיולי שמוגש בתפזורת על המנה נותן עוד מימד של חמצמצות נעימה. מנה פשוט מצוינת.
קינוח מתוק עוד אין, אז הלכנו על קינוח מלוח – תבשיל הצלעות והפריקה (54 ש"ח). פריקה הוא מעין ריזוטו ארצי-ישראלי (פעם שנייה שאני משתמש בביטוי זה מאז ומעולם, וגם בטור זה) העשוי מחיטה, ומתובל בכל מיני תבלינים – שמיר, נענע ועוד. הפריקה טעימה. מנחמת. חמה. רטובה. בשר הצלעות מעל טעים גם הוא ומרכיב יחד מנה מעולה.
יצאנו מרוצים, שבעים ומחכים לביקור הבא במרכז העיר.
להערות והמלצות על מסעדות: golan3873@gmail.com
=======================================================
פתורא, שמאי 8, ירושלים
מתאים ל: #דייט #אירוע #חברים
מחיר:★ ★ ★ ★ ★
אוכל:✰★ ★ ★ ★
שירות:★ ★ ★ ★ ★
אווירה:✰ ★ ★ ★ ★
כשר בשרי, מהודרת
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו