משבר כלכלי בטורקיה: על רקע המשבר הדיפלומטי מול ארה"ב והטלת הסנקציות הכלכליות על המדינה, שער הלירה הטורקית הידרדר היום (שני) לשיא שלילי של כל הזמנים. בסוף השבוע הלירה רשמה ירידה של כ-17 אחוז, כשהיחס מול הדולר האמריקני עומד על 7.24 לירות לדולר. הירידה הנוכחית הובילה לכך שהלירה הטורקית איבדה כ-45 אחוז מערכה בשנה האחרונה- כשרק מטבע הביטקוין רשם צניחה גדולה יותר ואיבד 55 אחוז מערכו.
בעקבות קריסת המטבע, שר הכלכלה הטורקי בראט אלביירק הודיע כי טורקיה הכינה תכנית פעולה כלכלית שתיושם החל מהיום כדי להרגיע את חששות המשקיעים, זאת כאשר המדינה נמצאת בחובות של חצי טריליון דולר. "יש לנו תכנית מוכנה כדי להתמודד עם המצב" טען. "מיום שני בבוקר ואילך המוסדות שלנו ינקטו צעדים הכרחיים וישתפו את ההודעה עם השוק".
If someone in Turkey had bought Bitcoin at the beginning of the year, instead of holding their money in Lira… they'd have lost even more. pic.twitter.com/qZ4gflYk2h
— Joe Weisenthal (@TheStalwart) 13 באוגוסט 2018
צניחה חופשית: ערכי הלירה הטורקית והביטקוין מתחילת השנה
על פי ההערכות, הסיבה לירידה בערך הלירה היא ההשפעה ההולכת וגדלה של הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן על הכלכלה, המתבטא בעיקר בקריאות החוזרות להוריד את הריבית במדינה. עם זאת, בטורקיה מאשימים את הסנקציות האמריקניות כגורם למשבר החמור, כשלטענתו של אלביירק מדובר ב"מתקפה נגד המדינה".
"ארה"ב תקעה לנו סכין בגב" טען ארדואן במהלך נאום באנקרה, במהלכו ביקר בחריפות את ההחלטה האמריקנית להכפיל את מס הייבוא על מתכות מטורקיה. "זו קונספירציה שאחראית לקריסת הלירה הטורקית, אך אני מאמין שהיא תחזור בקרוב לרמות הגיוניות". עוד טען כי הממשלה הטורקית עושה את כל מה שנדרש כדי לשמור על יציבות הכלכלה.
כזכור, הסנקציות האמריקניות הוטלו בעקבות הסירוב של טורקיה לשחרר את הכומר האמריקני אדוארד ברנסון, שנעצר לפני כשנתיים על סיוע לכאורה לניסיון ההפיכה מול השלטון הטורקי. ארדואן טען בעבר כי יש ראיות מפלילות נגד הכומר, אך לטענת מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו מדובר בראיות לא אמינות.
מה דעתך בנושא?
0 תגובות
0 דיונים