חשבתם שלא משתלם לעסוק בחינוך? תחשבו שוב.
הקביעה הזאת אמנם תקפה בהחלט לגבי מחנך שעובד מסביב לשעון, ולאחר לימודי תואר ראשון ושלוש שנות ותק חוזר הביתה עם משכורת חודשית של 5,500 שקלים.
אולם מתברר ששכרו של מנכ"ל המוסד שהמחנך הזה מלמד בו עשוי להגיע ל-40 אלף ואפילו ל-50 אלף שקלים בחודש, דבר שהופך את העיסוק בחינוך לקצת יותר משתלם. בדיקה בנתוני רשם העמותות מלמדת שזה המצב בכמה מהמוסדות העל-תיכוניים התורניים – הישיבות התיכוניות והאולפנות.
תחקיר 'מקור ראשון' חושף כי לדוגמה, שכרו השנתי של מנכ"ל רשת ישיבות בני עקיבא עמד בשנת 2010 על 478,607 שקלים ברוטו שהם 39,884 בחודש, כשהסכומים לא כוללים הטבות כגון רכב וקרן השתלמות.
מנכ"ל אולפנת 'אמנה' השייכת לרשת הביא הביתה מדי חודש תלוש של 41 אלף שקלים. לשם השוואה, שכרו של ח"כ עומד כיום על כ-34,500 שקל ברוטו, מנכ"ל משרד ממשלתי מקבל כ-36 אלף שקל, ושר בממשלת ישראל מרוויח כ-40 אלף.
גם שכרם של סמנכ"ל הרשת ושל הגזבר עולה על 30 אלף שקל בחודש, ובתוספת רכב וקרן השתלמות ערכו הריאלי קרוב יותר ל-40. יצוין כי את הנתונים הללו קיבלנו מן הרשת עצמה, בתגובה למספרים שמצאנו בתחקיר שלנו, שהיו גבוהים בהרבה מאוד והגיעו עד שכר של 52 אלף שקלים בחודש.
לטענת דובר ישיבות בני עקיבא המספרים הגבוהים המופיעים במקורות שבידינו, הם תוצאה של טעות שנפלה בדיווח שלהם לרשם, ותתוקן בהקדם. קיבלנו באמון את ההסבר הזה, אבל אנחנו נעקוב ונבדוק.
בני עקיבא לא לבד
רשת ישיבות בני עקיבא לא לבדה בתוך מוסדות הציונות הדתית, גם ברשתות אחרות שכר הבכירים אינו נמוך במיוחד. כך למשל שכרו של מנכ"ל 'מדרשיית נעם' עמד ב-2009 על למעלה מ-43 אלף שקלים, ברשת 'אור-תורה סטון' קיבל ראש ישיבה 42 אלף שקלים, ומנכ"ל אולפנת 'אמנה' הביא הביתה תלוש של 41 אלף שקלים.
נתון מעניין נוסף הוא שברוב הישיבות שכרו של המנהל גבוה משכר ראש המוסד ולא פעם באופן משמעותי מאוד, ואחדים מראשי המוסדות נמצאים רק במקום השלישי ואפילו הרביעי והחמישי ברשימת מקבלי השכר במוסד.
גורמים בכירים בתחום טוענים שמקור הבעיה הוא העובדה שברוב המוסדות הללו, אנשי הציבור שרשומים כחוק כ'חברי הנהלת העמותה', כמעט אינם מעורבים בפועל בהתנהלות הכלכלית של המוסד, ולמעשה מי שקובע את שכר הבכירים הם הבכירים עצמם.
באותה שעה, ההורים ששולחים את ילדיהם לאולפנות ולישיבות התיכוניות נאלצים להתמודד עם תשלומים שיכולים להגיע עד למעלה מ-20 אלף שקלים בשנה לכל ילד. עמוד פייסבוק שהוקם לאחרונה בקריאה להפחתת שכר הלימוד במוסדות הללו זכה בתוך שעות ספורות לאלפי 'לייקים'.
אחת הטענות שהעלו ההורים הופנתה כלפי חוסר השקיפות של התנהלות המוסדות, וכלפי סירובם להעביר להורים בסוף השנה דו"ח על הוצאותיהם. אותם הורים ישמחו לדעת שהדו"חות הללו מועברים על פי חוק לרשם העמותות, וכיום אפשר למצוא את רובם באופן חופשי באתר אינטרנט ששמו 'גיידסטאר'.
חגיגות השכר – המתקיימות, יש להדגיש, רק במקרים מסוימים – מתאפשרות בשל חוסר השקיפות בפני ההורים, וכן מכיוון שאין היום שום גוף חיצוני שמפקח על גובה שכר הבכירים ברשתות המתנהלות כגופים פרטיים. גם גורמים במשרד החינוך מציינים שמכיוון שהתיכונים מופרטים, אין למשרד יכולת להתערב.
חשוב לומר: רבים מראשי המוסדות מקבלים שכר סביר, ורובם ככולם עושים עבודת קודש. אולם נדמה שכאשר ההורים כורעים תחת נטל התשלומים, ומוסדות חינוך לא מעטים מתמודדים בעצמם עם מצב כלכלי בעייתי, ראוי לאמץ אמות מידה מעט יותר מחמירות.
גם שכר נמוך חשוד
עו"ד צבי ילינק התבקש לאחרונה על ידי ח"כ אורי אורבך לבחון את נושא שכר הלימוד בישיבות ובאולפנות. במסגרת עבודתו נפגש ילינק עם ראשי הרשתות ועם נציגי ההורים.
"זו הייתה בדיקה ראשונית בלבד, ויש צורך לבחון את הדברים לעומק, אך ברור היטב כבר עכשיו שאין הצדקה לגביית הסכומים שנדרשים מההורים", פוסק ילינק, וממליץ להקים ועדת מומחים לא פוליטית ובלתי תלויה שתורכב מאנשי מקצוע המגיעים מחוץ למערכת.
הוא כבר הספיק להיתקל במקרים רבים של חוסר שיתוף פעולה מצד המוסדות. "יש מחסום מפני חשיפת הנתונים", הוא אומר, "וזאת למרות הוראת משרד החינוך המחייבת את המוסדות להעביר להורים דו"ח כספי מדי שנה, הוראה שרבים מהם כלל אינם ממלאים".
אשר לנתוני שכר הבכירים, "מצטיירת כאן תמונה מדאיגה. לא נראה לי סביר ששכרו של מנכ"ל ישיבה יעלה על שכרו של מנכ"ל משרד החינוך. לדעתי הפתח לקיומו של המצב הזה הוא היעדר השקיפות, וגם העובדה שמי שקובע את שכר הבכירים (באופן פורמלי, ר"ו) הם חברי ועד העמותה. אך השאלה המתבקשת היא: מהן אמות המידה שלהם?"
כפתרון מציע ילינק שגורם חיצוני, דוגמת משרד החינוך, הוא שיקבע את גובה שכר הבכירים. לטענתו, גם על חלק מראשי המוסדות ששכרם נמוך לא בהכרח צריך לרחם. "ישנם מוסדות שבהם שכרו המדווח של ראש הישיבה נמוך מהשכר הממוצע במשק ואפילו מזה של העובדת הסוציאלית באותו מוסד. זהו נתון מתמיה שמעורר שאלות, המעלה את הצורך לבדוק האם ראש הישיבה מקבל משכורות נוספות מגופים אחרים".
המלצות בסל האשפה
לפני כשבוע וחצי התכנסה ועדת-המשנה לענייני החמ"ד בוועדת החינוך של הכנסת, בראשות ח"כ זבולון אורלב, במטרה למנות ועדה שתבחן את סוגיית שכר הלימוד במוסדות האלה. התגובות מעורבות: לצד הורים המביעים חוסר אמון במערכת ומתייחסים בביטול להקמת ועדה ש"מסקנותיה כתובות מראש", לא מעט הורים תולים תקוות גדולות במהלך ומקווים שהוא יוביל להוזלה המיוחלת.
אפשר לשער שהפסימיים והאופטימיים כאחד אינם יודעים שאין זו הפעם הראשונה שוועדה כזאת קמה. לפני כשבע שנים הקימה המפד"ל ועדה דומה מטעמה לאותה מטרה בדיוק. דו"ח ארוך ומפורט נכתב והמלצות רבות הוגשו. "אף המלצה של הוועדה לא יושמה", אומר ד"ר מתי דגן, לשעבר יו"ר מנהל החמ"ד, שעמד בראש הוועדה.
"הצענו הצעות מעשיות", הוא מספר. "לבחון את המאזנים של כל מוסד ואת השכר, ולפרסם בציבור את רשימת המוסדות שגובים שכר לימוד מופרז ללא צורך. גילינו שהיו מקומות ששילמו משכורות כפולות, ונתנו (לבכירים) גם תנאים כמו דירה וארוחות ללא חשבון".
בדו"ח הוועדה שהגיע לידינו מוצגת שורת המלצות שיכולות היו, לו יושמו, לשפר משמעותית את המצב הקיים ולהפחית את שכר הלימוד. בין ההמלצות: הקמת מרכז בקרה ארצי לחינוך הדתי שינפיק תו תקן למוסדות המנוהלים באופן תקין, ומנגד יפרסם את שמות המוסדות המתנהלים באופן בעייתי; דירוג מוסדות החינוך על פי סוגיהם וקביעת סכומי מקסימום מותרים בגבייה לכל סוג, והגבלת שכר בכירים תוך הגדרה ברורה של אופן חישובו.
בעניין זה נכתב בדו"ח: "היעדר סטנדרטים מוסכמים לגבי תנאי שכר עובדים… במוסדות החינוך התורני בפרט ובכלל המוסדות בארץ, משאיר פתח לא רצוי, העלול לאפשר ניצול כספי ציבור בכלל, וכספי הורים בפרט, שלא למטרות המוצהרות, ואף באופן בזבזני ובלתי יעיל".
נושא נוסף שזכה להתייחסות הוועדה הוא השקיפות. בעניין זה הומלץ להחיל את חובת הצגת המחירים הקיימת לגבי כל מוצר המיועד לרכישה גם על תשלומי ההורים במוסדות החינוך: "כבר בעת פנייה או מודעה של מוסד על הזמנת התלמידים או פתיחת ההרשמה תהיה חובה לציין את גובה תשלומי ההורים, מנגנון ההנחות הנהוג במוסד ותיאור כללי של מטרת התשלום".
אך נראה שהחלק המעניין עוד יותר בפעילותה של הוועדה טמון דווקא בדברים שלא נכתבו בדו"ח. "נושא שעלה לאורך כל הדיונים היה ההנחות שמעניק משרד האוצר באמצעות 'עליית הנוער'", מספר אחד מחברי הוועדה.
"כשהוועדה הוקמה הוחלט להיזהר מלהזכיר את העלויות האמיתיות של החזקת התלמידים במוסדות, כי אם יראו שהעלויות לא גבוהות, האוצר יפחית את גובה ההנחות שניתנות לתמידים מעוטי יכולת. על פי התחשיב שנקבע על ידי ועדת לאור, תקצוב של תלמיד בפנימייה הזכאי לסיוע מהמדינה עומד על כ-24 אלף שקלים בשנה. לכן, גם אם העלות האמיתית עומדת למשל על 15 אלף שקלים, לא יַראו את זה כי באופן אוטומטי זה יגרום לאוצר להפחית כ-35 אחוז מהתקצוב".
הפתרון לדעת אותו חבר ועדה הוא איגום משאבים. "מדוע לא מרכזים את כל נושא ההזנה תחת ספק אחד מרכזי שייתן מענה לכלל המוסדות? למה כל ישיבה וכל אולפנה צריכה להחזיק סוללה של בעלי תפקידים? מדוע אי אפשר לרכז סמכויות, בעיקר ברשתות הגדולות? אם היו ממנים, למשל, חשב אחד לכל הרשת, היו חוסכים משכורות רבות ומפחיתים את העלויות בעשרות אחוזים".
וכמי שכבר ישב בוועדה שבחנה את נושא שכר הלימוד הוא נשמע פסימי למדי עם הקמת הוועדה החדשה: "גם הפעם זה יהיה עוד עלה תאנה. יקימו ועדה כדי למשוך עוד קצת זמן ולהראות שכביכול בודקים את הדברים. אבל במבחן התוצאה, כמו בעבר, גם הפעם אני לא מאמין שתצא בשורה לציבור ההורים".
החושך שבקצה המנהרה
אף שמטרת הדיון בכנסת הייתה הקמת ועדה שתוביל להפחתת שכר הלימוד, היה מי שדווקא דיבר על העלאה: "טוב שהוועדה מתכנסת בעת הזאת", הכריז בדיון יעקב פרידמן, מנכ"ל רשת צביה, "משום שצריך להוסיף מרכיב נוסף לעלויות: התוכנית החדשה 'עוז לתמורה', שמשמעותה היא שעלויות השכר של הצוות החינוכי יעלו ב-40–50 אחוז ממש בטווח הקרוב. זה עול נוסף, שגם הוא יושת על ההורים, שכן התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) יהיה יקר יותר.
עלות השעה השבועית, שבעבר תומחרה ב-5,000 שקל, אמורה לפי התחשיבים החדשים להגיע בקרוב לכ-9,000. זה דבר שיחייב קיצוץ דרסטי בשעות הנוספות, או פתרון יצירתי אחר". דברים דומים אמר שם גם מנכ"ל רשת ישיבות בני עקיבא, אלחנן גלט.
על פי הרפורמה, שכר המורים אכן יעלה באופן ניכר, אך גם מספר שעות העבודה השבועיות שלהם יעלה מ-24 ל-40. תוספת 16 השעות תוקדש להוראה פרטנית ולעבודה תומכת-הוראה. על רקע זה, במשרד החינוך דווקא סבורים ש'עוז לתמורה' יכולה לסייע בפתרון בעיית שכר הלימוד הגבוה.
בכנס שקיים לפני כשבועיים המִנהל לחינוך דתי, בנוכחות 60 ראשי ישיבות ואולפנות, אמרה דסי בארי, המפקחת על בתי הספר העל-יסודיים הדתיים במשרד החינוך, כי "בטווח הארוך יש סיכוי שהתוכנית תוריד את שכר הלימוד בחינוך הדתי, שכן הרבה דברים שהחינוך הדתי ממילא עשה, כגון שעות פרטניות ושיחות אישיות, נכנסו למימון הכללי של משרד החינוך".
גלט, לעומת זאת, סבור שהפתרון יכול להגיע דווקא מכיוונים אחרים: "יש צורך בהעמקת תקציבי המדינה שקוצצו בשנים האחרונות מצד אחד, ומצד שני, יש צורך בבחינת מגוון השירותים שהמוסדות מעניקים, תוך מתן אפשרות לקיצוץ חלק מהפעילויות החשובות בתחום הלימודי ובתחום החברתי. כשסדרי העדיפויות ייקבעו, אפשר יהיה להחליט על מה מוותרים ועל מה לא, כך שהמוסדות ימשיכו לתת את הפעולה החשובה שהם עושים לחברה הישראלית ולמדינת ישראל, אבל ההורים יוכלו לחיות עם התשלום, אם כי גם אחרי קיצוץ השעות הם ישלמו סכומים לא מבוטלים".
תגובות
תגובת מרכז ישיבות בני-עקיבא:
בעשור האחרון מרכז ישיבות בני-עקיבא רשם גידול והצלחה בכל היבט שהוא, הן במספר המוסדות הנמנים על הרשת וכוללים כיום כ-70 מוסדות חינוך מרמת הגולן ועכו בצפון ועד אילת בדרום, והן להיקף התלמידים שעומד על כ-24,000 תלמידים.
מעל לכל אלו עומדת ההצלחה החינוכית והערכית במרכז יב"ע, כאשר מוסדות הרשת מפארים את מדדי הזכאות והציונים בבגרויות מחד ואת אחוזי הגיוס לצה"ל וליחידות המובחרות מאידך. המצוינות הניהולית והחינוכית שיצרה לעצמה רשת ישיבות ואולפנות בנ"ע מביאה לכך שרשימת מוסדות חינוך נוספים ממשיכים ומבקשים להצטרף לרשת.
חשוב לציין, שהיקף הפעילות הפיננסית של הרשת נאמד בכחצי מיליארד ש"ח ושכר הבכירים בישיבות בנ"ע נמוך בהשוואה לרשתות חינוך ארציות, ארגונים ומוסדות ציבור בעלי היקף פעילות דומה.
תגובת מוסדות 'אור-תורה סטון':
השכר הגבוה שמוזכר בכתבה הוא של ראש ישיבה גבוהה ולא ישיבה תיכונית. מדובר בראש ישיבה שפרש לגמלאות ושנת 2010 הייתה שנת עבודתו האחרונה ברשת. הסכום המדובר כולל גם כספים שמגיעים לו במסגרת תנאי פרישתו.
הערת המערכת: בשנת 2009 השכר הגבוה ביותר במוסדות 'אור-תורה סטון' עמד על 37,698 שקלים.
תגובת מנכ"ל מוסדות המדרשייה:
תלוש השכר עבור תפקידי כמנהל בית הספר (חטיבה ותיכון) עומד על 27,000 ש"ח. סכום זה בהתאם למשולם למנהלי בית ספר עם שלושים שנות וותק, תואר ראשון בחינוך וקרימינולוגיה, תואר ראשון ושני במשפטים, רשיון עו"ד ויעוץ משפטי למוסדות המדרשייה.
לפני כשלוש שנים הוטל עלי בנוסף תפקיד מנכ"ל מוסדות המדרשיה ואזי נוסף סך של 10,000 ש"ח עבור תפקיד זה. כמו כן 2,000 ש"ח עבור הוצאות רכב ברכבי הפרטי. אין צורך להכביר במילים כי מילוי כל הנ"ל דורש עבודה יום וליל וכי עד לפני מספר שנים היה שכרי לפי דרוג הוראה ועמד על פחות מרבע מהשכר הנ"ל.
תגובת אולפנת אמנה:
מדובר במנהל ותיק ומנוסה שעובד למעלה מ-30 שנה באולפנה ותורם זה שנים להצלחת האולפנה הן בהיבט הפיזי והן בהישגים הלימודיים, שמשכורתו היא כ-25 אלף שקלים ולא כפי שנטען בכתבה. בנוסף הוא מקבל החזר הוצאות רכב (על סך 10,000 ש"ח לחודש) משום שאינו מקבל רכב מטעם העבודה.
==
הכתבה פורסמה ב'יומן' של 'מקור ראשון'
מה דעתך בנושא?
16 תגובות
0 דיונים
אני שמחה שסוף סוף גילו את הגניבות אנו ההורים חיים מהלוואה להלוואה בכדי לממן שכר לימוד גבוה לילדנו והם נהינים שיתביישו להם דתיים???
08:41 02.01.2013שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
אבי
לא ייתכן שההורים יצטרכו לקחת הלוואות על מנת שאנחנו ניתן יד ל שכר כזה גבוהה ,וכול זאת ללא בקרה על מה יוצא הכסף ? ובנוסף לשכר יש לשלם על טיולים מזגנים,חולצות...
לא ייתכן שההורים יצטרכו לקחת הלוואות על מנת שאנחנו ניתן יד ל שכר כזה גבוהה ,וכול זאת ללא בקרה על מה יוצא הכסף ? ובנוסף לשכר יש לשלם על טיולים מזגנים,חולצות ,ספרים,וכיוצא בזה . עד מתי ימשך הגזל הזה ?
המשך 14:13 01.11.2012שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מישה
אין מילים על התחקיר סוף סוף מישהו פתח את העיניים כשכולם ידעו שקיימת חגיגת שכר. באולפנה של הבת שלי, מנהל האולפנה מרוויח 50 אלף ואין פוצה פה ד.א. לא הכללתם את השכר...
אין מילים על התחקיר סוף סוף מישהו פתח את העיניים כשכולם ידעו שקיימת חגיגת שכר. באולפנה של הבת שלי, מנהל האולפנה מרוויח 50 אלף ואין פוצה פה ד.א. לא הכללתם את השכר שכל אחד מקבל כמנהל ממשרד החינוך (תוסיפו עוד 15 אלף ברוטו)
המשך 12:44 25.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
יפתח
וגם לא צונאמי! וראשי המפד"ל הישנה והחדשה, שותקים. והאיחוד הלאומי, נאלמו דום? וההורים לא מפגינים? ואולי משמים מכים בנו בגלל התנהגות המנהיגים? הרבנים? המנהלים? והאם יד רוחצת יד ולכן שותקים?
22:47 15.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
הכל חינוך?!
בדקתי באתר הנפלא של רשם העמותות שכרו של מנכ"ל הכל חינוך (שי פירון) 590,000 ש"ח! זה לא כולל את שכרו בתור ראש ישיבה תיכונית ואלפנא. אין ספק ש"הכל" חינוך.
08:49 12.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ניסים
01:05 11.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מימון אחרים לשכר הזה ולשאר ההוצאות של המוסדות ויקטינו את שכ"ל , הם הרי מוכשרים בעלי שכר גבוה , שיצדיקו זאת !!!
00:46 11.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
הורה כועס
לפני מס' חודשים פורסמו מרכיבי שכרו של נתניהו פחות מ10000 ש"ח עלות רכב בשכרו של רה"מ תוך שנה וחצי הוא קונה רכב חדש , או שהוא נוסע כל היום...
לפני מס' חודשים פורסמו מרכיבי שכרו של נתניהו פחות מ10000 ש"ח עלות רכב בשכרו של רה"מ תוך שנה וחצי הוא קונה רכב חדש , או שהוא נוסע כל היום מתי הוא עובד , הוא מקסימום עובד על ההורים
המשך 00:30 11.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
שאול
ולא לשעות לימוד! ביזיון. בושה. זו גניבה. בחוזר שקיבלנו הביתה התבקשנו לשלם עבור שעות לימוד נוספות, עבור טיולים. לא עבור משכורות נוספות ושמנות למנהלים ולבעלי תפקידים. אתם אנשים דתיים. איך אתם גונבים אותנו בלי...
ולא לשעות לימוד! ביזיון. בושה. זו גניבה. בחוזר שקיבלנו הביתה התבקשנו לשלם עבור שעות לימוד נוספות, עבור טיולים. לא עבור משכורות נוספות ושמנות למנהלים ולבעלי תפקידים. אתם אנשים דתיים. איך אתם גונבים אותנו בלי למצמץ? איך אתם עומדים בבית הכנסת מול ארון הקודש בידיעה שאתם גונבים אותנו? אני המום. אלו האנשים שמופקדים על חינוך ילדי!? איפה הרבנים? איפה אישי הציבור שיטפלו בזה?
המשך 11:59 07.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מאיר
ההבדל בינינו לבין "המחאות החברתיות-פוליטיות": כסף פחות חשוב לנו.
09:05 07.12.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר