זהירות: למרות הסגולות מסוכן לאכול ריבת אתרוגים

בבתים רבים נוהגים לרקוח ריבת אתרוגים ממה שנשאר להם לאחר חג הסוכות. אך בשיחה עם מגדלי אתרוגים, הם מודים כי כדי להגיע לפרי יפה ומהודר הם משתמשים בכמויות עצומות של חומרי הדברה. סגולה או סכנה?

זהירות: למרות הסגולות מסוכן לאכול ריבת אתרוגים
  זהירות רעל. אתרוג (צילום אילוסטרציה: נתי שוחט/פלאש90)

סכנה – ריבת אתרוגים. אתרוגים אחרי סוכות הוא ביטוי המבטא חפץ שערכו ירד, אבל ייתכן כי מדובר בדבר המהווה סכנה של ממש.

סביב האתרוג נרקמו סגולות רבות, כשהעיקרית שבהן היא הסגולה לפריון אצל חשוכי ילדים, וללידה קלה אצל נשים הרות. המקור לכך הוא במדרש לפיו עץ הדעת היה אתרוג, ולכן יש בכוחו לבטל את גזירת "בעצב תלדי בנים".

בעבר היו נשים שהיו נושכות את פיטם האתרוג בעת כריעתן ללדת, או מניחות אותו בקרבת מקום למיטתן, ובבתים רבים אוספים את אתרוגיהם של בני המשפחה ורוקחים מהם ריבת אתרוגים.

ברפואה האלטרנטיבית משמשת קליפת האתרוג וגרעיניו כמועילים לאבנים בדרכי המרה, בכבד, בכליות, ומשחה מקליפתו כמועילה בטיפול בכאבי אוזניים. הרמב"ם המליץ על האתרוג כתרופה לעקיצות ונשיכות של בעלי חיים וטען כי משקה העלים ייטיב עם החלשים.

ריסוס לא מבוקר

אך מסתבר כי עם המודרנה הפך האתרוג מפרי הנותן חיים לפרי העלול לסכן חיים.

בארץ, לא נחשב האתרוג כפרי מאכל, אלא כפרי למצווה או למתנה, לא חלים עליו התקנות הנוגעות לריסוס ולהדברה.

מגדלי האתרוגים, מצדם, מעוניינים בפרי נקי מפגיעות של מזיקים או טפילים ולכן מרססים את העצים והפירות בכמויות גדולות של חומרי הדברה.

בשיחה עם מגדל אתרוגים, הוא מאשר את העניין, וטוען כי אין כל הגבלה על הריסוס, אפילו בימים הקרובים לקטיף.

לדבריו "כדי להגיע לאתרוגים מהודרים ונקיים מסימני מזיקים, המגדלים נוהגים בשיטת 'כל המרבה הרי זה משובח'."

ריבת אתרוגים – אפשר לטעום אבל לא יותר מזה

הריסוס הלא מבוקר של המגדלים גורם לפרי להכיל כמויות עצומות של חומרי הדברה.

אמנם, אין אזהרה רשמית של משרד הבריאות על אכילת אתרוגים, אך כדאי לחשוב ולברר האם נכון לאכול את ריבות האתרוגים המפורסמות.

עם זאת, המגדלים טוענים כי רק צריכה של כמויות גדולות עלולה להיות מסוכנת. "אם מישהו רוצה לאכול טעימה מהריבה בשביל סגולה זו אחרת, אני לא חושב שהכמות תשפיע עליו."

"מי שמפחד, תמיד יוכל להשתמש בסגולות בדוקות יותר כמו תשובה תפילה וצדקה".

תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
19 תגובות - 14 דיונים מיין לפי
1
האמת על שארתיות חומרי הדברה באתרוגים ושאר ירקות
טוקסיקולוג | 24-10-2011 10:20
ככל הנראה מאחרי הכתבה מסתתר גוף מסחרי שמתכונן למכור ריבת אתרוגים ללא כימיקלים כל מי שמתמצא קצת בתחום חומרי הדברה יודע כי מרבית חומר ההדברה נגד מזיקים מתפרקים תוך 24 שעות לערך ממועד הריסוס ולא נותרת שארתיות כלשהי על הפרי בעבר כאשר היו שתמשים בחומרים המושתתים על פחמן כלורי DDT וכיו"ב היתה נותרת שארתיו רעילה לצמיתות וכיום בכל העולם כבר לא משתמשים בחומרים מהקבוצה הזאת. כך שאין חשש כלשהו באכילת אתרוגים החל מיממה לאחר הריסוס הירקות העליים ללא חשש תולעים/חרקים מכילים שארתיות חומרי הדברה בכמויות גדולות בהרבה ולכן השוק בהאירופי וארה"ב אוסרים להכניס אותן לתחומיהן לעומת אתרוגים ופרי הדר שנבדק מדגמית בכל משלוח מכל משווק במעבדות המזון כימיות של השוק האירופאי ושרות המזון האמריקאי שאצלהם אתרוג מוגדר כפרי לכל דבר בקיצור יש מי שמנסה לעורר פאניקה בציבור
2
בריבת הרבנית יפה כהן,אין חשש
צילי | 02-11-2011 15:16
ריבת האתרוגים שמחלקת חינם! הרבנית יפה כהן, מומלצת לסגולה. היא עושה את הריבה מאתרוגים שבירכו עליהם צדיקים תלמידי חכמים. וחברה שלי שהיתה לה לידה קלה אחרי שהיא קיבלה ריבה זו, אמרה לי שהרבנית, מרתיחה, משרה כמה ימים, מקלפת, ורוחצת את האתרוגים קודם הבישול בסבון ובמים רותחים, המסלקים את כל החששות מריסוסים מזיקים.
| 25-10-2016 0:43
יש טלפון שלה של הרבנית
ריבת אתרוגים
| 25-10-2016 0:27
שלום,איך משיגים את הריבה הזו? של הרבנית יפה כהן תודה
3
לאכול אותו כמושה
טל | 24-09-2012 14:44
הכי טוב לאכול אתרוג כמושהו. יש לו כליפה כל כך עבה שלא נראה לי שיעברו דרכה חומרי הדברה. אומנם אין בו הרבה מה לאכול אך מה שנישאר טעים
4
יש לי בחצר עץ לימונים, כשהיו עליו מזיקים המליצו לי
אלי | 08-10-2012 23:18
להשתמש ברעל לשורשים. (נדמה לי קונפידור) יחד עם הרעל הזהירו אותי שלא לאכול מפירות העץ במשך מספר חודשים. כשקראתי את הכתבה נזכרתי בזה וחשבתי שאם הייתי מגדל אתרוגים שנתקפו בעש המנהרות, לא הייתי חושב פעמיים ושם קונפידור מתוך מחשבה שממילא אף אחד לא אוכל את האתרוג.
5
הגיע הזמן לפנות למשרד הבריאות
רוצה לאכול אתרוג | 19-10-2014 15:24
האתרוג בריא מאד, לא רק כסגולה. למה שנפסיד הכל? צריך לפנות למשרד החקלאות לדרוש יחס לאתרוג כמו לכל פרי אחר, ולמשרד הבריאות שיבדקו ויוציאו אחת ולתמיד הוראה, כמו שנהגו במקרה של התותים
6
אכלתי הרבה ריבת אתרוגים בימי חיי
| 06-10-2015 19:36
וכמוני רבים ולא קרה כלום
7
אתרוג שלא ראוי לאכילה פסול גם ל-4 מינים!!!
אורי | 06-10-2015 21:02
"
תגובה זו למסגרת - ולהבלטה
תגובה זו למסגרת - ולהבלטה | 26-10-2016 0:06
לגופו של ענין - כנראה שאם בשעת הדחק יכול להאכל, נחשב עדיין ראוי לאכילה, גם לא צריך שיהי-ה ראוי לאכול אתרוג שלם, די בכך שניתן לאכול כזית, וכבר זה נחשב
8
לייק ל2 היא מהממת ועוזרת
שילת | 20-10-2015 12:56
ריבת אתרוגים
הודיה | 02-10-2018 9:43
אפשר בבקשה לקבל את מספר הטלפון של הרבנית יפה כהן ? איך משיגים את הריבה ?
9
אולי הריסוס הוא הגורם ללידה קלה, פריון, דיבור...
ורדית | 25-10-2016 0:21
יתכן וטעינו כל השנים וההשפעה היא של הריסוס ולא של האתרוג?
חחחחחחחחחחח
מה זה משנה | 25-10-2016 7:41
אם כן אני קונה 5 ליטר חומר הדברה
10
אם מקלפים את הקליפה, אז בפנים כמעט ואין שום זכר לחומרי
אור יאיר | 17-10-2017 2:14
הריסוס
11
עדות אלמונית שווה כקליפת האתרוג
שי | 01-10-2018 21:34
מיהם אותם מגדלי האתרוגים? אפשר שמות? אפשר גם, במטותא, חוות דעת מקצועית של כימאי או רופא? אחרת הכתבה נשמעת כמו סתם הפחדה לא מבוססת.
12
תזכרו על עצמכם
מיקי | 01-10-2018 21:51
שתי כתבות למטה כתוב בדיוק אחרת מה לעשות עם האתרוג. תחליטו כבר מה אתם רוצים או שיהיה עורך שיעבור על התכנים
13
מדובר באתריגים מורכבים
עדי | 01-10-2018 23:10
אם ברצונכם לדעת רק אתרוגים תימניים מקויים היא המצוה המיוחדת מדורי דורות ניתן לאכול את האתרוג לברך שהחיינו במלא מובן ומשמעות המילה האתרוג התימני המהודר והמשובח במשקל של 2 קג ומעלה אני קונה במשקל של 4 קג 5 קג זהוא מקור האתרוג
14
ריבת אתרוגים
קלייר | 08-10-2018 16:33
כדי להכין ריבת אתרוגים, מרתיחים אותם כמה וכמה פעמים וזורקים את המים. עוד נשארו חומרים על הפרי ? שנית כמה כבר הבן אדם אוכל מהריבה ? טעימה קטנה פה ושם ? לא רציני .