'בלבבי': כרטיס תרומות האברים של הציבור הדתי
החששות של הציבור הדתי לחתום על כרטיס 'אדי' הולידו יוזמה לכרטיס חדש, 'בלבבי' בו מודיע החותם כי הוא מסכים שאבריו יתרמו אבל רק בפיקוח של צוות המורכב מרופאים ורבנים. מנכ"ל 'בלבבי' חיים פלק: "מי שיחתום על בלבבי יכול להיות בטוח שמותו ייקבע כהלכה, ושאבריו ייתרמו רק באישור רב".
הספקות ההלכתיים סביב כרטיס 'אדי' לתרומות אברים מולידים כרטיס חדש.
את היוזמה החדשה מוביל עו"ד חיים פלק, תושב עפרה, שמבקש להגדיל את מאגר התורמים הפוטנציאליים לתרומות אברים בישראל, גם בקרב המגזר הדתי והחרדי, כך מפרסם היום עקיבא נוביק בידיעות אחרונות.
למעלה מאלף חולים ממתינים כיום בארץ להשתלות מסוגים שונים, אך מאגר החותמים אינו גדול דיו. על כרטיס 'אדי' חתומים כארבע מאות אלף איש, שעל פי ההערכות רבע מהם דתיים או שומרי מסורת.
בנוסף, קיימים עוד כארבע מאות אלף ישראלים החוששים לחתום על "אדי" מטעמים דתיים. ישראל נמצאת במקום הרביעי מהסוף, בעולם המערבי, בשיעור ההסכמה לתרומת איברים.
הכרטיס החדש, יאפשר לדתיים ולשומרי מסורת, להסיר את החשש ההלכתי מתרומת אברים, מפני שכל התהליך יעשה בפיקוח ובהסכמה רבנית מלאה.
בעבר פרסמנו ב'סרוגים' הסתייגויות של רבנים מהציונות הדתית לתרומת אברים באמצעות כרטיס 'אדי'. כבר אז רמזנו כי מתנהל מו"מ על ייסוד עמותה חדשה לתרומת אברים, בהסכמת הרבנים.
"אנשים רוצים למות כדתיים" מסביר חיים פלק, מנכ"ל 'בלבבי'. "מאחר ורבים סבורים שהיהדות מתנגדת לתרומת איברים, הם אינם חותמים. הגיע הזמן לתקן את הטעות הזו".
כרטיס 'בלבבי'
בשונה מכרטיס 'אדי', בכרטיס 'בלבבי' לא מופיע המשפט "אני מצווה בזה ותורם לאחר מותי" אלא "יש לראות בנשיאת כרטיס זה הסכמה לתרומת איברים לצורך השתלה". בנוסף מבקש התורם, כי מותו יאושר לא רק על ידי רופאים אלא גם על ידי צוות "ערבים" המורכב מקבוצת רבנים שהם גם רופאים, או 'נאמנים' שלהם בכל בית חולים.
בנוסף נוספה המילה 'מישראל' לציטוט: "כל המציל נפש אחת מישראל כאילו הציל עולם ומלואו", שנשמטה בכרטיס 'אדי'.
הסכמה גורפת בקרב רבני הציונות הדתית
עוד בטרם הושק הכרטיס רשמית, כבר הביעו בו תמיכה ראשי הרבנים בציונות הדתית, ובהם הרב דב ליאור, הרב יעקב אריאל, הרב חיים דרוקמן, הרב צפניה דרורי, הרב יעקב שפירא והרב שמואל אליהו.
בימים הקרובים יופץ "קול קורא" של רבנים שמטרתו גיוס חותמים על הכרטיס, כשחניכי בני עקיבא יצטרפו גם לסייע בהחתמת הציבור על הכרטיס החדש. בעוד כחודש תתקיים "שבת בלבבי" בה יקראו רבני הקהילות לחתום על הכרטיס החדש.
"מי שיחתום על בלבבי יכול להיות סמוך ובטוח שמותו ייקבע כהלכה, ושאבריו ייתרמו רק באישור רב" מסביר פלק.
המחלוקת על תרומת האברים נעוצה במחלוקת סביב שאלת רגע המוות. הרופאים מבקשים להקדים את רגע המוות, כדי שהאברים יהיו במצב טוב יותר להשתלה ואילו היהדות אוסרת על קירוב המוות אפילו במספר שניות.
בכרטיס 'בלבבי' מוגדר רגע המוות, כהפסקת פעולת המוח, גם אם שאר המערכות של הגוף (לב, ריאות) ממשיכות לעבוד בצורה מכנית, על ידי מכונת הנשמה, למשל.
כמו כרטיס "אדי" שנולד בעקבות מותו של אהוד בן דרור בשנת 1978, אחרי שהמתין לשווא לתרומת כליה, "בלבבי" נקרא על שם בלהה הירשברג, אם לתשעה ממעלה מכמש שמתה לפני כחצי שנה על שולחן הניתוחים בהמתנה להשתלת ריאה.
כרטיס בלבבי הצד האחורי
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו