הרב אבינר: מצטער, אבל אנחנו לא מדינה מושחתת
ובכן המצב הוא כזה: רה"מ לשעבר - בחקירות. נשיא לשעבר - סיים משפט מחכה לפס"ד. שר אוצר לשעבר - מכלה ימיו בכלא. ראש עיריית י-ם לשעבר ומייסד עמותת חסד - זומן לחקירה בחשד לשוחד. האם לא טבענו בים השחיתות? הרב שלמה אבינר: המושחתים מיעוט מבוטל.

זה לא נראה טוב. מדי חודש פרשה חדשה צצה שבה מעורבים אנשי ציבור בכירים בעבירות שחיתות. "פרשת הולילנד" מזעזעת את המדינה בעקבות שובל הנחקרים הבכירים שזורמים אל חדרי החקירות של המשטרה.
האם אנחנו מדינה מושחתת? האם השחיתות פשתה בכל חלקה טובה בארץ הקטנה שלנו? אם שואלים את הרב שלמה אבינר, ראש ישיבת עטרת כהנים, אז התשובה פשוטה מאוד: לא, אנחנו לא מושחתים. להפך, הזעזוע שלנו ושאט הנפש מעידים שהציבור הישראלי בריא, מוסרי וסולד משחיתות.
הרב אבינר אמר לסרוגים כי פרשת הולילנד וכל פרשיות השחיתות האחרות הן מיעוט שלא מלמד על הכלל. "התופעות האלה הן תופעות חריגות", אומר הרב אבינר בתחילת דבריו, "לפעמים יש ארבע בשבוע, לפעמים יש שקט במשך שנה. אם זה היה שיגרתי וקבוע, אז הציבור היה מזדעזע, אבל מדובר בתופעות נדירות", קובע ראש ישיבת עטרת כהנים.
"נאמר שיש 50 אלף אנשים הנגועים בשחיתות, זה עדיין לא מגיע לאחוז אחד. וגם אם נגיד ש-10 אחוז מושחתים, זה אומר ש-90 אחוז לא מושחתים", הוא מסנגר, "זה לא מה שכתוב בנביא ישעיהו' שרייך שוררים וחברי גנבים כולו אוהב שוחד ורודף שלמונים'".
יהיו אנשים שיחלקו על הרב לאור הפרשיות האחרונות.
"אבל כתוב שם כ-ו-ל-ו אוהב שוחד ורודף שלמונים. עכשיו זה לא כולו, זה מיעוט קטן"
אבל אנחנו מצפים מעצמנו כיהודים להתנהג קצת אחרת.
"עם ישראל הוא יותר צדיק בדברים הללו. אלו תופעות חריגות."
בארה"ב למשל, יש תופעות כל כך חמורות?
"שם יש תופעות יותר גרועות. אבל עושים מזה פחות רעש, ופה עושים הרבה רעש, ובצדק. דעת הקהל בארץ לא סובלת את זה ומתקוממת. היא לא יכולה להעלים עין מדברים כאלה, יהיה המחיר הציבורי מה שיהיה וזו נקודה טובה."
לא כולם אוהבי שוחד ורודפי שלמונים (פלאש 90)
"אם כן מדובר בתופעה נדירה" ממשיך הרב אבינר את טיעונו, "אבל גם כשיש רקב, וזה קורה, צריך לראות אם הציבור משלים או שהציבור שותק."
ואם אנחנו בעניין של השוואות בין מדינות, לרב אבינר יש דעה מוצקה מי יותר מוסרי ממי, אנחנו או האמריקאים. "אחרי רצח רבין התקשר אלי עיתונאי מחו"ל ושאל: 'נו, אז אתם מדינה של רוצחים', לא יודע למה לא רצחנו אותו בטלפון. ודאי שאסור לרצוח ראש ממשלה אבל מה אנחנו לעומת ארה"ב. הייתה פרשת ווטרגייט, פרשה נוראה, והייתה פרשה איירן גייט, גם פרשה נוראה, אישי ציבור חשובים היו שותפים למכירת נשק למחבלים, שר ההגנה של ארה"ב. אז בבקשה לא לעשות השוואות. התופעות האלה, ברוך ה', הן נדירות, אבל זה מקפיץ כי אנחנו עם רגיש."
אצלנו אומר הרב אבינר כולם מכירים את כולם מה שגורם לנו להתרגשות גדולה יותר כשיש אירועים דרמטיים. "אנחנו מדינה קטנה, כולם מכירים את כולם. לכולם יש איזה קשר. כשמישהו נהרג פה על ידי מחבלים כל המדינה בוכה. ויש רושם שבמדינה הזאת נהרגים יותר, אבל זה לא נכון, בארה"ב נהרגים פי שלוש. נהרגים שם 50 אלף איש בשנה. 50 אלף איש ל- 250 מיליון, כלומר אלף לחמישה מיליון. אצלנו נהרגים אלף לחמישה מיליון?! מה פתאום. נהרגים בשנה אלף אנשים בארץ? לא! ושם זה 50 אלף. אלא שהם מדינה גדולה, זה לא מזעזע. פה זה קטן, כולם מכירים את כולם, מעורבים כולם בכולם אז זה יוצר רושם נורא. אבל בכל מדינות העולם יש פרשיות כאלה."
הרב אבינר מעלה טיעון נוסף לשאלה מדוע אנו חשים שיש יותר שחיתות במדינה מאשר במדינות אחרות. "צריך לזכור שבמדינה שלנו יש הרבה לחצים, פה זה לא שוויץ או סקנדיבניה. וכשהדברים לא פשוטים אז אנשים עושים עברות. זה לא מצדיק כמובן, אבל זה רקע. למדינה יש קשיים וזה בעצמו גורר אווירה מסובכת. לכן אנשים שחטאו ופשעו צריך לגנות אותם בכל גינוי אפשרי. אבל לא לעשות הכללה. זה שאיש ציבור קיבל שוחד זה לא אומר שכל אנשי הציבור קיבלו שוחד".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו