בורות במנהגים או רשלנות מקצועית?
חנן גרינברג, מפרסם היום (ד')ב YNET סיפור שנראה כלקוח ממערכון של שבת זכור באחת הישיבות.
חייל דתי, בוגר ישיבה, המשרת בצבא כהנדסאי אלקטרוניקה, התבקש לעבור 'סיווג בטחוני' לצורך העלאת רמת הסודות אליהם הוא חשוף.
במסגרת השאלון, מתבקש המועמד לענות על מספר שאלות הבאות לוודא כי אין לו בעיות נפשיות, אפשרות להסחט על ידי גורמים כלשהם וקשרים עם גורמים זרים. בחלק מהיחידות לאחר השאלון, עובר המועמד בדיקת פוליגרף (מכונת אמת), הבאה לאמת את התשובות שהשיב.
באחת השאלות, נשאל אותו חייל, האם הוא נוהג לשתות אלכוהול. החייל השיב שכאדם דתי, הוא נוהג לשתות יין בכל ליל שבת, בשבת בבוקר ובמוצאי שבת. בנוסף הוא נוהג לשתות יותר בפורים ובפסח.
בסך הכל, השיב החייל, כי יצוא לו לשתות אלכוהול כמה עשרות פעמים במהלך חייו. על שאלת החוקר, האם קרה לו פעם שהשתכר, ענה, כי יצא לו "להתנדנד וכמעט לפול מרוב שתיה" כ-8-10 פעמים במהלך חייו, "מכיתה ז', כל שנה בפורים".
מכונת הפוליגרף אימתה את תשובותיו של החייל, אבל חוות הדעת של פסיכיאטר מטעם השב"כ (האחראי על אישור רמת הסיווג הבטחוני) פסלה אותו מלשרת ביחידה בה הוא ייחשף לסודות.
בחוות הדעת אובחן החייל כשתיין פתולוגי, שאיבד את יכולת השליטה על השתייה. הפסיכיאטר הוסיף עוד הערה כי קיים חשש שללא טיפול, מצבו יתדרדר עוד יותר.
רשלנות של השב"כ
בעקבות חוות הדעת, פנה החייל למפקדיו, ואלו נסחו מכתב ערעור בו הם מצהירים כי מעולם לא ראו את החייל שתוי או במצב אחר הנגרם מצריכה מוגברת של אלכוהול.
בדיקה נוספת של החייל אצל הקב"ן הראשי לשעבר של צה"ל קבעה כי החייל אינו סובל מהפרעה נפשית כלשהי ובוודאי שלא מאלכוהוליזם.
הוועדה המליצה על בדיקה נוספת, שבסופה התברר, כי אכן החייל כשיר לקבל את רמת הסיווג הגבוהה הנדרשת לתפקידו.
פרקליטיו של החייל מסרו כי "לסאגה האומללה הזאת תרמה חוות דעת פסיכיאטרית בעייתית, הגובלת ברשלנות מקצועית, שיטת הכנה ותחקור מטעה שנערכה לקראת בדיקת הפוליגרף והגזמה של חייל צעיר חדור מוטיבציה, שלא הוכן כראוי לבדיקה על ידי צה"ל".
לדבריהם, "ראוי שהסיפור יילמד היטב בשב"כ ובצה"ל ויופקו ממנו כל הלקחים לגבי אלה הנשלחים לבדיקות התאמה ביטחונית".
צה"ל והשב"כ סירבו להתייחס לידיעה.
מה דעתך בנושא?
1 תגובות
0 דיונים
אפרת
20:13 06.07.2011שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר