חוק השקיות נכנס היום (א') לתוקף, ומהיום כל שקית שתקחו במרכולים, תעלה לכם 10 אגורות.

"החוק לצמצום השימוש שקיות נשיאה חד פעמיות שנכנס לתוקפו היום,הוא חוק מיותר, לא ישיג את יעדיו ורק יעמיס עלויות על הציבור בישראל. הטלת מס של 10 אגורות על השקיות לא תגרום לשינוי מהותי בהיקף הצריכה. למעלה מ-80% מהצרכנים ימשיכו לצרוך את אותה כמות שקיות ולשלם בגינה", כך טוענת פרופ' אופירה אילון ראשת החוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה.

לדבריה, הנזק הסביבתי משקיות הפלסטיק הוא נזק למראה ולאיכות השהיה בשטחים הפתוחים לסוגיהם. "נזק נוסף נובע מהותן של השקיות רכיב בפסולת המוטמנת שאינו פריק ואולם מדובר ב – 0.8% בלבד מהפסולת הביתית, כך שלמעשה ערך הנזק הזה הוא נמוך. כמו כן, גורמות השקיות נזק אקולוגי לבעלי חיים מסוימים אך גם כאן מדובר בנזק יחסית שולי", אמרה פרופ' אילון.

החוק לא יחסוך כסף

ממחקרים שערכה בעבר פרופ' אילון עולה כי השקיות מהוות חלק מזערי במכלול בעיית הטיפול בפסולת בישראל ובנוסף כ- 50% מהשקיות משמשות את התושבים כשקית אשפה, ולכן עם כניסת החוק לתוקפו יצטרכו התושבים לרכוש שקיות ייעודיות לפחי האשפה דבר שיוסיף עלויות למשק הבית. ולתוספת עלויות אלה יש להוסיף את עלויות האכיפה של החוק (שעלולות להסתכם במיליוני ש"ח לשנה), וכן את אי הוזלת המוצרים במרכול (שקודם לחוק הופנם מחירן בקוטג').

"לא חייבים לעשות שימוש בכלים כלכליים לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד פעמיות, אלא לעשות שימוש משולב באמצעי הסברה וחינוך לגבי הנזק הטמון בשקיות לכל אורך מחזור השימוש והסילוק שלהן, צמצום חלוקת השקיות ע"י הקופאיות, עידוד השימוש בשקיות רב פעמיות כמו גם שימוש באמצעים טכנולוגיים כמו המכשיר אוטומטי לשליפת שקיות. כל אלה הינם אמצעים אשר יכולים להביא לצמצום ולהפחתה בשימוש בשקיות", סיכמה פרופ' אילון.