הרב חיים נבון, רב קהילת 'השמשוני' במודיעין לשעבר, מתייחס לטענותיו של הרב שמואל טל, ראש ישיבת 'תורת החיים', ומכנה אותן "אנטי ציוניות".

בראש דבריו כתב הרב נבון: "תמצית טענותיו האנטי-ציוניות של הרב שמואל טל, ראש ישיבת תורת החיים, אם הבינותיו כהלכה: מדינת ישראל מציבה ריבון חלופי לקב"ה, ולפיכך היא מעין עבודה זרה. כל הרעות שיש במדינת ישראל ביחסה לדת נובעות מהנקודה השורשית הזו".

לאחר שפרס את עיקר טענותיו של הרב טל עבר הרב נבון להגיב לגופם של דברים. לדבריו: "זו טענה לא חדשה, שהעלה אותה זה מכבר, בפירוט ובעומק, הרב דר' יצחק ברויאר. הטענה הזו גוועה, ואינה נוכחת בשיח הציבורי, כי היא מופשטת מדי ועקרונית מדי, רחוקה מדי מהחיים הממשיים במדינה".

הרב נבון מתעמת עם הטענה של הרב טל ומנסה להביא למולה תשובות: "ברמה העקרונית, יש שתי תשובות אפשריות לטענה הזו. האחת היא תשובתם של תלמידי הרב קוק, שהמדינה באופן צפון וסמוי מבטאת את מלכות שמיים. ריבונות המדינה כומסת בתוכה באופן נסתר את ריבונות האלוקים. השנייה היא שאנחנו כיהודים לא מסתכלים רק על הצהרות ריבונות, אלא על מעשים. בפועל, מדינת ישראל אינה מתנגשת עם נאמנותם של יהודים לאלוקיהם. ייתכן שחוקיה ושופטיה רואים את החוק הישראלי כריבון-על, אך הם נזהרים מלהעמיד במבחן את אלו שרואים באלוקים ריבון-על, את אלו שנאמנותם למדינה נובעת מנאמנותם לאלוקיהם. מאז הקמת המדינה, לא נחקק חוק המחייב יהודים לאכול חזיר או אוסר עליהם להניח תפילין, ויש להניח שגם לא ייחקק".

הרב נבון ממשיך וכותב: "ומה כן? בפועל, במדינת ישראל הגיע עולם התורה לשיא פריחה חסר תקדים בתולדותינו. בעולם הישיבות המהולל של מזרח אירופה לפני השואה למדו כ-4,000 תלמידים (כך שמעתי מד"ר שלמה טיקוצ'ינסקי); היום יש בישראל יותר מ-120,000 תלמידי ישיבות גדולות וכוללים (לפי נתוני משרד החינוך). הרבה יותר יהודים פולנים שעלו לארץ נותרו דתיים, בהשוואה לאחיהם שהיגרו לארה"ב; הרבה יותר יהודים מרוקאים שעלו למדינת ישראל נותרו דתיים, בהשוואה לאחיהם שהיגרו לצרפת. מדינת ישראל היא המקום היחיד בעולם שבו מספר היהודים הולך וגדל. ליהודים בגלות יש היום 50% התבוללות, וגם לאלו שהתחתנו עם יהודים כמעט שאין ילדים. במדינת ישראל מדברים עברית, חוגגים ברשות הרבים את חגי ישראל, ובעיתוניה הראשיים מתווכחים בלהט על יהדותנו".

"בחסד ה', מדינת ישראל הושיעה את היהודים והיהדות. זו סיבה טובה למדי להיות ציוני", חתם הרב נבון.