הרב אילעאי עופרן: "הרבה דתיים מתגייסים לקרבי בגלל לחץ חברתי" - סרוגים

הרב אילעאי עופרן: "הרבה דתיים מתגייסים לקרבי בגלל לחץ חברתי"

הרב אילעאי עופרן מתייחס לנתונים לפיהם עשרת בתי הספר המובילים באחוזי הגיוס ליחידות קרביות הם בתי ספר דתיים ומצנן את ההתלהבות. "במקום לדבר על שירות "קרבי" או על "גיוס ליחידות מובחרות", נראה לי שצריך לדבר על שירות "משמעותי"

<a href='/נבחרת-סרוגים/?authorName=גיא-עזרא'>גיא עזרא</a>, חדשות סרוגים
"הרבה דתיים מתגייסים לקרבי בגלל לחץ חברתי"
  דתיים בצבא. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: Abir Sultan/Flash90)

רב היישוב 'קבוצת יבנה', הרב אילעאי עופרן, מתייחס לנתונים שפורסמו אודות הגיוס לשירות קרבי בצה"ל לפיהם עשרת בתי הספר הראשונים ברשימה הינם בתי ספר של החינוך הממלכתי דתי.

לאחר דברי התשבחות לבני המגזר, מבקש הרב עופרן לצנן מעט את ההתלהבות מהנתונים המחמיאים: "שירות ביחידה קרבית הוא קשה ותובעני, פיזית ונפשית. צריך לומר בקול חד וברור – זה לא מתאים לכולם! בכל מחזור יש כמה חיילים, חלקם רגישים יותר, חלקם במצב נפשי עדין, חלקם פשוט מוכשרים מאד בתחום אחר. שליחת החבר'ה האלה ליחידה קרבית היא טעות גדולה, לא רק מבחינתם, אלא גם מבחינת הצבא. ביחידה שמתאימה ליכולותיהם ולאישיותם, הם היו תורמים הרבה יותר".

הרב עופרן מציין כי לעיתים קרובות בני הציונות הדתית מתגייסים לאן שהם רוצים ולא לאן שהצבא צריך: "שמעתי לא מזמן מקצין במערך כח האדם, כי הצבא זקוק נואשות לעתודאים ובוגרי החינוך הדתי פעמים רבות הם מועמדים מצויינים לכך, אך הם מסרבים להצעות להתגייס לעתודה בגלל הלחץ החברתי ללכת לקרבי".

הרב עופרן מציין מקרה נוסף: "לפני כמה שנים פנו רשויות אכ"א לאחת מישיבות ההסדר וביקשו לעודד את החבר'ה להתגייס ל… תאמינו או לא – מערך התובלה. המערך סובל כנראה מריבוי נפקדים ועריקים שמקשה מאד על הפעלתו. "שם הכי צריך אתכם" אמרו להם. למותר לציין שרוב החבר'ה סירבו, שהרי "צריך ללכת לקרבי" ופחות חשוב מה הצבא צריך או מה אני יכול. מה יחשבו עלי בחבר'ה כשאספר שאני נהג משאית ולא לוחם אמיץ".

"במקום לדבר על שירות "קרבי" או על "גיוס ליחידות מובחרות", נראה לי שצריך לדבר על שירות "משמעותי", על "מיצוי יכולות" ועל "היענות לצרכי הצבא". זה אמנם הרבה יותר מורכב, לא בטוח שאותם בתי ספר יובילו את הטבלאות ולא בטוח שבכלל אפשר למדוד את זה. אבל אני מעריך שזה מה שהצבא שלנו צריך, ונראה לי שזה מה שהחברה שלנו צריכה".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
15 תגובות - 15 דיונים מיין לפי
1
עוד אחד שרואה רע גם בטוב
נעם | 22-11-2015 20:44
2
יאללה יאללה
רוני | 22-11-2015 21:28
ועכשיו את הלחי השנייה..
3
הכל רק לא לומר שהמגזר הדתי לאומי
ליבנה | 22-11-2015 22:59
הוא המגזר הערכי ביותר במדינת ישראל
4
אם כבר אז כבר: עדיף להצטרף לחיל ה'
עפ"י האמת האלוקית-שם השרות הכי משמעותי | 22-11-2015 23:40
רמבם סוף הלכות שמיטה ויובל ועל קושית יפת התואר יש לעיין בשו"ת היעבץ בקיצור ישיבת קרית מלאכי = הסיירת של הקב"ה
5
מסתומרת אבל גם חסרים לוחמים...
| 22-11-2015 23:51
אנחנו פלוגה מוקטנת וחסרים לוחמים, וזה שמתגייסים בגלל לחץ חברתי לקרבי לא ישרוד בקרבי
6
מה הקשר??
דניאל | 23-11-2015 2:42
להתגייס לקרבי זה מצווה המחייבת כל גבר שיכול - להגן על הארץ ולכבוש אותה במסגרת כלל ישראלית (צה"ל) האם גם להניח תפילין זה לחץ חברתי? זה בדיוק אותו דבר..
7
התגייסתי לקרבי בגלל לחץ חברתי
| 23-11-2015 9:29
היה לי פרופיל גבולי שאפשר לי לוותר אבל התאמצתי והלכתי לקרבי. היו שלבים שהיה לי קשה מאוד אבל אחרי הכל אני מודה לה' יתברך ולחברה שיצרה את הלחץ הזה שגרמו לי לשרת שירות משמעותי שאני גאה ממנו ומלא סיפוק ממנו. נכון, יש לחץ חברתי והוא הכרחי וחשוב כי בלעדיו מקבלים חברה מפונקת ואגואיסטית שלא מסוגלת להגן על עצמה תוך לקיחת סיכונים. המדינה בבעיה בגלל שיש מגזרים בתוכה שבה הלחץ הזה לא קיים
8
"מעמידין זקפין מלפניהם ומלאחריהם וכשילין של ברזל בידיהם
| 23-11-2015 9:35
"והיה ככלות השוטרים לדבר אל העם ופקדו שרי צבאות בראש העם', ובעקיבו של עם, מעמידין זקיפין לפניהם ואחרים מאחוריהם וכשילין של ברזל בידיהן, וכל המבקש לחזור - הרשות בידו לקפח את שוקיו" - העמידה מול האוייב כשסכנת החיים היא ברורה ומיידית לא יכולה להתבסס רק על הרצון הטוב ורוח ההתנדבות של החיילים. חייב להיות גם אלמנט של כפייה כלפי החיילים ולחץ חברתי זה בהחלט דוגמה מצויינת לאיך צריך לעודד חיילים ללכת לשירות קרבי
9
אסור באסור חמור להתגייס
| 23-11-2015 9:52
הקב"ה הוא מגיננו ומי שלא שם מבטחו בקב"ה - כופר בעיקר! תפקידינו ללמוד תורה - והקב"ה ידאג לכל צרכינו
10
מה כ"כ כואב לכבודו שאומרים דברים טובים על הד"ל?
| 23-11-2015 13:13
שחרר אותנו מבילבולי המוח שלך. אם אתה לא רוצה שהצעירים שלנו יהיו במקום מוביל תאמר זאת בפירוש. או אתה בעצם שייך לפוסטציונים שכל גלוי פטריוטיות מפריעה להם. שחרר אותנו מהשטויות שלך וסבא שלך. מה שיפה אצלכם שזה תמיד בא כאילו ממקום טוב. אתה רוצה שירות "משמעותי". יאללה יאללה.
11
זה נקרא: לחץ חברתי חיובי
דוד | 23-11-2015 14:17
כמו הדחיפה ממסגרת החיים הדתית ללמוד בישיבה, להיות אדם ירא שמיים וטוב לב וכהנה וכהנה. אין בכך שום פסול.
12
אני רואה במאמר הכנת תירוץ "מלומד" למה לא
| 23-11-2015 14:30
להתגייס לקרבי. מי שחי בחברה יש עליו "לחץ חברתי" כל הזמן מכל מיני כוונים. אנחנו יודעים להתמודד. גם בהמשך מי שלא יכול להתגייס לקרבי שיבחר שרות אחר. מי שיכול תבוא עליו ברכת כל עם ישראל. לדעתי מאמר מיותר
13
הרבה דתיים לא חרדים
| 23-11-2015 17:17
פשוט שכל הפיגועים בגלל חוק הגיוס של בני ברק...................סוף כל סוף יש להעמיד דברים על דיוקם: יש כאן שתי דעות בלבד: יש הדעה של המשכילים הרשעים ואפיקורסים והם פלג הבני ברקי המתיצבים ברצון גמור, לגיוס השמד והניאוף, דהא רוצים לכפור בקב"ה ותורתו ר"ל. ויש יהודים קדושים וטהורים החרדים לדבר ד’ ולוחמים למען כבור השם יתברך, ולמען תורתינו הקדושה נגד השמד של הגיוס, כדי לקדש שם שמים ברבים, והם סוף סוף יצליחו בס"ד, ורק הם יזכו לקבל פני משיח, ולא כת הערב רב פלג הכופרים המחזקים החרדקי"ם שנחשלים בעברות חמורות מאוד כל יום ונופלים עוד ועוד. הפלג המחזקים החרדקי"ם, הכופרים, מהווה שפל חמור נוסף במעשיהם השפלים שכבר חצו מזמן את כל הגבולות וכל הקווים האדומים בפעולות שיטתיות להביא לחורבן עולם התורה, להמרדת בני הנוער, צעירים ומבוגרים בגדולי הדור, בפגיעה בכל הקדוש והיקר בדרך המסורה מדור דור. ברור כחמה, שגם הגאון מרן הצדיק הגאון ר' א"ל שליט"א קורע כל בגדיו היום על חוק גיוס שנתחדש ע"י החכי"ם החרדים, רק שמפאת החילוקי דעות בינו לבין הגרש"א שליט"א לא יכול לעשות זאת בפרהסיא.
14
את הנקודה
פספסתם | 23-11-2015 20:56
הבית ספר של קבוצת יבנה , הישיבה התיכונית של ה'קיבוצים הדתיים' פעם הוביל את הטבלה ועכשיו הוא נעלם , יחד עם האידיאלים של הקיבוצניקים , אז הרב של הקיבוצניקים צריך לתרץ תירוצים...
15
שאלה לרב עופרן: לאן מתגייסים הצעירים של קבוצת יבנה?
יאיר | 23-11-2015 21:47
או במילים אחרות: מה כואב לך שיש טוב בציבור הדתי לאומי? אולי בגלל שביה"ס של הקיבוצים הדתיים לא ברשימה? התורניים עקפו אותנו אז נמצא למה הם לא בסדר?