אחרי שהחרדים קיבלו את תיקון חוק השוויון בנטל, בבית היהודי הצליחו להעביר בקריאה ראשונה את החוק שמסדיר את פעילותה של החטיבה להתיישבות שהגיש חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ'.

עד כה פעלה החטיבה מכורח הסכם בין הממשלה וההסתדרות הציונית וכעת לפי החוק החדש ייקבע כי כי הממשלה תהיה רשאית להטיל משימות על החטיבה להתיישבות בהתאם למדיניות שתקבע וכי החטיבה להתיישבות תהיה מוסמכת לבצע את הפעולות הנדרשות, במטרה למלא את אותן המשימות.

בדברי ההסבר להצעה נכתב: "מטרת הצעת החוק היא עיגון בחקיקה ראשית של ההתקשרות ארוכת השנים בין ממשלת ישראל ובין החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית העולמית, המהווה זה עשרות שנים גוף ייחודי לפיתוח ההתיישבות בארץ ישראל, ולמימוש ייעודה הציוני של מדינת ישראל."

ח"כ סמוטריץ' שהציג את החוק אמר: "התזמון של העברת החוק מתאים מאוד אחרי שאתמול אישרנו בוועדת הכספים את תקציב המדינה ועשינו תיקון גדול של שקיפות. סוף סוף האופוזיציה צריכה להתווכח איתנו לגופם של דברים, שנים הם הפריחו לאוויר כל מיני סיסמאות של הסתרה וקומבינות וסוף סוף זה נגמר. החטיבה להתיישבות זה הגוף היחידי במדינה שיודע לתת מענה לישובים הקטנים. להגיד שהכל מושלם שם? לא. אבל להפוך אותה לשעיר לעזאזל בשביל קמפיין בפריימריז? לאן הגענו? אז היום אנחנו מסדירים את זה בחוק והכל יהיה שקוף ולא תוכלו להמשיך לפזר סיסמאות נבובות.  אנחנו נמשיך ליישם את המדיניות שלנו שהיא לבנות בכל ארץ ישראל כולל ביהודה ושומרון, ונעשה את זה בין היתר באמצעות הכלי הזה של החטיבה להתיישבות"

ככה נראית קומבינה

באופוזיציה ובעיקר בשמאל תקפו כמובן את הצעת החוק. ח"כ זהבה גלאון: החטיבה להתיישבות היא הזרועה הביצועית של הממשלה לבנייה בשטחים והתקציב שלה גדל כל שנה. המשנה ליועמ"ש דינה זילבר הודיעה שצריך לסגור את החטיבה להתיישבות, ואז הממשלה מאשרת לעגן בחקיקה ראשית את ההתקשרות עם החטיבה להתיישבות. אם זה לא ביזיון אני לא יודעת מה המשמעות של ביזיון. זה חוק עוקף יועמ"ש, ששולח מסר למשרד המשפטים ולבית המשפט העליון, שהמערב הפרוע הוא מחוץ לאזור השיפוט שלהם.

ח"כ סתיו שפיר: ככה נראית קומבינה. לוקחים גוף שיש לו מטרות חשובות מאוד ושמים אותו בידיים של פוליטיקאים שיש להם מטרה אחת בלבד והיא חיזוק מעמדם הפוליטי, ומתחילים להזרים לו כסף מהקופה הציבורית. איך יכול להיות ש81% מהגרעינים שקיבלו תקציב מהחטיבה להתיישבות הם גרעינים תורניים? מעבר לאפליה יש כאן שחיתות וכל הדבר הזה מממון מכספי ציבור. שמונה ימים לפני הבחירות שלחו אורי אריאל ובצלאל סמוטריץ שמבקשים שיעזרו להם בבחירות כי הם העבירו להם כספים.

שר החקלאות אורי אריאל השיב בשם הממשלה: כתבתי לחטיבה להתיישבות לפני מספר שבועות, שהחטיבה תעמוד בכל כללי השקיפות, מה שנעשה גם ככה. יש פה חברי כנסת שמנסים להוליך אתכם שולל, החלוקה היא שליש לנגב, שליש לגליל ושליש ליהודה ושומרון.  הלוואי שמפלגת העבודה תחזור לשורשיה ושבמקומי יעמוד פה מישהו אחר שיהלל את החטיבה להתיישבות. מי שרוצה להיאחז במספר דברים שלא היו בסדר ובגלל זה להרוס את החטיבה להתיישבות, זה לא יהיה. את מה שלא בסדר צריך לעקור מהשורש. אנחנו לא נקפח שום אזור אלא להפך.  יש חברים בבית הזה שמטעים את הציבור, חלקם בכוונה. אני סובל את השטויות שצורחים וצווחים פה ללא הרף. אנחנו נמשיך לבנות על אפכם ועל חמתכם.

בהצבעה שמית תמכו 61 ח"כים מול 46 שהתנגדו. ההצעה תועבר לוועדת החוקה להמשך טיפול.