תחקיר הקרב ביכיני: ימ״מ ומג״ב חתרו למגע וחיסלו את המחבלים
ממצאי התחקיר מהקרב על המושב יכיני בו נרצחו 8 ישראלים ב-7.10 מציינים לשבח את גבורתם של כוחות הימ״מ, מג״לֹ וכיתות הכוננות שהפגינו גבורה לאורך היום עד לחיסול המחבלים וחילוץ האזרחים

יממה לאחר פרסום התחקיר על הקרב בקיבוץ ארז, בצה״ל ממשיכים לפרסם את תחקירי השבעה באוקטובר. הבוקר מתפרסם תחקיר הקרב על מושב יכיני בו נפלו שישה חללים, בהם אזרחים, קצין צה"ל ולוחמת מג"ב.
אותה חוליית המחבלים שהייתה ביישוב, ביצעה מסע הרג על כביש 34 בסמוך למושב יכיני, בו נפלו אחד-עשר אזרחים ובהם לוחם צה״ל ואיש כבאות והצלה. מממצאי התחקיר עולה כי למרחב יכיני חדרה חוליה של שמונה מחבלים אשר ביצעו הרג ופשעים אכזריים נוספים.

(באדיבות דוצ)
כאמור, מושב יכיני ממוקם במועצה אזורית שער הנגב. משימת ההגנה על המרחב יכיני הינה באחריות גזרתית של החטיבה הצפונית באוגדת עזה. ערב מתקפת הפתע , מרחב הישוב היה נתון באחריות גזרתית של גדוד 77 (עוז) מחטיבה 7 כאשר גזרת המושב היה תחת אחריות של פלוגה מגדוד 13 של חטיבת גולני, אשר הוצבה במוצב "הברך" במרחק של כעשרה קילומטרים צפונית למושב. המושב שוכן על ציר 34 המחבר בין העיר שדרות לעיר נתיבות.
עיקרי מסקנות תחקיר הקרבות בישוב יכיני
על אף התוצאה הקשה, חוסלו כל 8 המחבלים שביצעו את המתקפה הרצחנית בשלוש השעות הראשונות. על אף ההפתעה ותנאי הפתיחה הקשים, כוחות הביטחון חתרו למגע תוך סיכון אישי ונלחמו בגבורה ובחירוף נפש לסיכול מסע ההרג.
הפלוגה הגזרתית – הפלוגה האחראית על גזרת המושב סיכלה התקפה של עשרות רבות מחבלים בגל השני והשלישי, אשר יועדו ככל הנראה להגיע לעיר שדרות ובכך מנעה אסון גדול יותר.
כשירות כיתת הכוננות – כיתת הכוננות במושב לא הייתה כשירה ומוכנה להתמודדות עם תרחיש של חדירת חוליית מחבלים למושב, הן בכשירותה המבצעית והן בציודה ובמרכיבי הביטחון הנדרשים. בבוקר המתקפה לא היו כלי נשק ארוכים לחברי כיתת הכוננות, שערי המושב החקלאיים הרבים סביב היו פתוחים ואימוני כית ת הכוננות התקיימו באופן חד יומי ללא ביצוע תרגילים משותפים לכוחות הגזרתיים.
פעולת כיתת הכוננות – למעט שני לוחמי כיתת כוננות, מהתחקיר עלה כי חברי כיתת הכוננות לא סייעו לכוחות הלוחמים בלחימה, כשלו בתיאום בין הכוחות למול הקהילה ובסיוע בהעברת תמונת הנפגעים. מרביתם היו חמושים בנשקים פרטיים ויכלו לתרום בצורה משמעותית לניהול הקרב ולפינוי הנפגעים.

באדיבות דוצ
מרכיבי הביטחון במושב – הימצאות המושב סמוך לצמתים מרכזיים ובתווך בין נתיבות לשדרות, מצריכים חשיבה ומענה מותאם מבחינת מרכיבי הביטחון הנחוצים להגנה על המושב. צוות התחקור המליץ לבחון את סיווג המושב במבחן הנחיצות להגנה, בנוסף לקריטריון המרחק מן הרצועה.
שיתוף פעולה רב–ארגוני – מרבית המחבלים חוסלו על ידי כוחות ימ"מ, משטרת ישראל ומג"ב אשר היו זמינים וניידים. צוות התחקור המליץ לייצר תכנית סדורה בין צה"ל לכוחות הביטחון ללחימה 'משולבת זרועות' באירועי חירום בדגש על המרחב העורפי, בצירים ביישובים ובערים.
השפעת כוח ימ"ם – כוחות הימ"מ חתרו למגע, סייעו לכוחות בכלל מוקדי הלחימה והשפיעו בצורה מכרעת על תוצאות הקרב.
צוות התחקור ציין כי מפקד זרוע "שחר" במג"ב וכוח הסיור של מג"ב גילו גבורה רבה בפועלם, בהגיעם ובתגובתם המהירה לאירוע.
צוות התחקור ציין כי מפקד זרוע "רותם" במג"ב, קצין מגלן ולוחמת סיור במג"ב הפגינו תפקוד וגבורה יוצאי דופן בכך שחתרו למגע, נכנסו ראשונים לשטח המושב ובפעולה מהירה פגעו בחוליית המחבלים
צוות התחקור ציין כי תושבים אזרחים וכוחות נוספים, ביניהם קצין הלוגיסטיקה של חטיבה ,460 מ"פ בגבעתי, לוחם ביחידת מגלן, חבר כיתת כוננות , שני לוחמי ימ"מ וארבעה תושבי ' ניר משה', גילו גבורה ותפקוד מעורר השראה בכך שחתרו למגע , התריעו בפני תושבים וסייעו לכוחות תחת סיכון.
צוות התחקור ציין כי מפקד בימ"מ הפגין תפקוד וגבורה יוצאי דופן לאורך כל שלבי הקרב, תוך חתירתו למגע, חיסול מחבלים והובלת חילוץ אזרחים. בנוסף, כוחות זרוע "רותם" של מג"ב היוו את הכוח המרכזי בשלב הלחימה השני והביאו להשגת שליטה מבצעית באמצעות חתירה למגע.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו