תהיו הראשונים להתעדכן!
נרשמים לניוזלטר של סרוגים ומקבלים מדי יום את החדשות והעדכונים הכי חמים ישירות למייל.
ביום הולדתה, במקום לחגוג עם חברים ולהרגיש מוקפת אהבה, נאלצה נערה מחדרה להתמודד עם תקיפה אלימה ומפחידה בתוך כותלי בית ספרה. פוסט ויראלי שפורסם באינסטגרם חושף סיפור מטלטל על בריונות מתמשכת שהסלימה לאלימות קשה, ועל כשל מערכתי בטיפול בתופעה.
האם מתארת כיצד ניסיונותיה להזהיר את בית הספר והרשויות נתקלו בהתעלמות, עד שהגיעה התקרית הקשה שכמעט הסתיימה באסון.
הסיפור, כפי שמתואר בפוסט, החל לפני כשנה עם התנכלויות יומיומיות של נערה אחרת כלפי בתה של הכותבת, ר'. הבריונות כללה איומים מילוליים, לעג והשפלות, שהלכו והחמירו עם הזמן.
יומיים לפני יום הולדתה של ר', העלתה התלמידה המתנכלת סטורי מאיים: "תתכוננו עוד יומיים ליום אבל". במקביל, היא איימה על חברה של ר' בצורה שהאם מתארת כ"חולנית".
המנהלת לא הסכימה לאם ללוות את ביתה לתוך בית הספר. אילוסטרציה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
האם, שזיהתה את חומרת המצב, פנתה למשטרה, למוקד 105, לעירייה, למפקח הכללי ולבית הספר. בבוקר יום ההולדת היא הגיעה לבית הספר והתריעה על התנהגותה האובססיבית של התלמידה המתנכלת. היא הביעה חשש כבד לביטחון בתה.
למרות זאת, התלמידה הצליחה להיכנס לכיתה ואף אמרה, על פי עדויות, "היום תשבו שבעה על ר'".
שלוש שעות לאחר שהאם עזבה את בית הספר, היא קיבלה שיחת טלפון מבתה הזועקת לעזרה. היא שמעה את ביתה צועקת מעבר לקו: "אמא, היא כאן!". כשהגיעה למקום, היא מצאה כאוס: תלמידות בוכות, המוני ילדים בכניסה, ובתה במצב קשה – "אדומה, נפוחה ורועדת".
במקום לחגוג עם חברים – התמודדה עם תקיפה. אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)
על פי עדי ראייה, התלמידה המתנכלת תקפה את ר' באכזריות: היא הפילה אותה לרצפה, בעטה בה, נתנה לה אגרופים ומשכה בשערה בעוצמה כזו שחשבו ש"הקרקפת יוצאת לה מהמקום". נדרשו מספר אנשים כדי לעצור את התוקפת, שגם לאחר מכן ניסתה שוב להתנפל על ר' בצורה מפחידה.
האם ההמומה מתארת כי הילדה התוקפת התנפלה על ביתה, גם לאחר שהייתה בזרועותיה שלה. היא פרצה בין המתאספים "עם מבט של רצח וטירוף בעיניים" וניסתה להכותה שוב.
הפוסט חושף תמונה עגומה של כשל מתמשך בטיפול בבריונות. האם מספרת כי התלוננה שוב ושוב על התנהגות התלמידה המתנכלת, כולל ניסיון לדחוף את בתה במדרגות שבועיים לפני התקרית ואיומים חוזרים ונשנים. עם זאת, היא חשה שהצוות החינוכי לא נקט פעולות מספיקות.
לדבריה, המנהלת אף כעסה עליה כשנכנסה לחצר בית הספר כדי ללוות את בתה, ואמרה: "אני לא מסכימה שהורים יכנסו, את חייבת להפסיק לבוא לכאן".
התלמידה המתנכלת היתה במעצר בית. אילוסטרציה (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
לאחר התקיפה, התלמידה המתנכלת הושעתה למשך שבוע והייתה במעצר בית, אך שוחררה לאחר מכן. האם מביעה חשש כבד כי ללא התערבות משמעותית, התלמידה עלולה להמשיך לסכן את בתה ואחרים.
היא משווה את המקרה לרצח תאיר ראדה ז"ל, שהתרחש בבית ספר ולא נפתר עד היום. היא מדגישה: "אם בתי לא הייתה רצה למקום עם אנשים, היא הייתה מסיימת כמו תאיר ראדה".
הפוסט זכה לתפוצה רחבה ברשתות החברתיות, עם אלפי שיתופים ותגובות שמביעות זעזוע ותמיכה במשפחה. רבים קראו למשרד החינוך ולרשויות לטפל בתופעת הבריונות בבתי הספר בצורה מחמירה יותר, ולהטיל עונשים כבדים על תלמידים אלימים. אחרים ביקרו את התנהלות בית הספר, וטענו כי התעלמות מהתראות האם הובילה להסלמה.
תופעת הבריונות והאלימות בבתי הספר אינה ייחודית לחדרה. על פי דוחות משרד החינוך, בשנים האחרונות נרשמת עליה בבריונות בבתי הספר: פיזית, מילולית וחברתית.
מקרים אלו משפיעים לא רק על הקורבנות, אלא גם על האקלים הבית-ספרי כולו, ויוצרים תחושת חוסר ביטחון בקרב תלמידים והורים.
האם מסיימת את הפוסט בקריאה לציבור לשתף את הסיפור ולהפעיל לחץ על הגורמים המעורבים. "הכתובת הייתה על הקיר ולא הקשיבו לי", היא כותבת. "המחדל עצום".
הסיפור של ר' ואמה ממחיש את הצורך הדחוף בטיפול מעמיק בתופעת הבריונות והאלימות בבתי הספר. הוא מדגיש את חשיבות ההקשבה להורים ולתלמידים, ואת הצורך במערכת שתגן על הילדים ותבטיח את ביטחונם.
כפי שהאם כותבת: "הבת שלי לא תהיה תאיר ראדה". השאלה היא האם המערכת תדע לקחת אחריות ולמנוע את המקרה הבא.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו