ועדת החוקה של הכנסת אישרה הבוקר את נוסח החוק לשינוי הרכב הועדה לבחירת שופטים לקריאה שניה שלישית. האופוזיציה ביקשה רביזיה (הצבעה חוזרת) וזו תתקיים בשעות הקרובות.

המשמעות של ההחלטה, היא שהחוק מוכן להצבעה במליאת הכנסת לאישור סופי. יש לציין כי החוק כבר אושר לפני כשנה וחצי, אך הוקפא בגלל המלחמה.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

(צילום: ערוץ כנסת)

אתמול נדחו 71,369 ההסתייגויות על החוק, ורוטמן קיבל את בקשת האופוזיציה לדחות את ההצבעה להיום. גם הבוקר נוצרה מהומה כשחברי מפלגת העבודה השתוללו בוועדה וח"כ גלעד קריב הוצא על ידי הסדרנים.

לפי המתווה המוצע, בוועדה לבחירת שופטים יהיו תשעה חברים: נשיא בימ"ש העליון ושני שופטי בית המשפט העליון, שיבחר חבר שופטיו; שר המשפטים (שיעמוד בראש הוועדה) ושר נוסף שתקבע הממשלה, שני ח"כים שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה מטעמן, ושני נציגי ציבור שהם עורכי דין עם כשירות של שופט עליון (ניסיון של 10 שנים לפחות כעו"ד), שיבחרו הקואליציה והאופוזיציה. נציגי לשכת עורכי הדין יוצאו מהוועדה, ויישמר מקום לאופוזיציה.

ניתן יהיה למנות כשופט עליון רק מי שמלאו לו 55 שנים

עוד לפי המתווה, לבחירת שופטים לכלל הערכאות יידרש רוב רגיל. בערכאות הנמוכות יידרש רוב הכולל לפחות חבר שנבחר מטעם הקואליציה, חבר שנבחר מטעם האופוזיציה ושופט אחד. לשופט בימ"ש העליון – יידרש רוב הכולל חבר שנבחר ע"י הקואליציה וחבר שנבחר ע"י האופוזיציה.

עוד מוצע מנגנון שובר שוויון, לפיו אם חסרים שני שופטי עליון, שאחד מהם חסר לפחות שנה ממועד סיום כהונת השופט הראשון, או ממועד תחילת כהונת הכנסת (לפי המאוחר)- הקואליציה והאופוזיציה יכולות להציע שלושה מועמדים מטעמן שהצד השני יבחר מתוכם.

כמו כן, מוצע במתווה כי ניתן יהיה למנות כשופט עליון רק מי שמלאו לו 55 שנים, אלא אם ההחלטה על מינויו התקבלה פה אחד בוועדה.עוד מוצע לקבוע כי 2/3 לפחות משופטי בית המשפט העליון בכל רגע נתון יהיה שופטי מחוזי שנבחרו להיות שופטי בית המשפט העליון.בנוסף, מוצע לקבוע הסדר מיוחד ביחס לקואליציה רחבה, המונה למעלה מ-80 ח"כים, במסגרתו, נציגי הקואליציה בוועדה (שני שרים וחבר כנסת) יהיו משלוש סיעות שונות.

הוועדה לבחירת שופטים: שני נציגי הציבור ייבחרו על-ידי כלל חברי הכנסת

שני נציגי הציבור ייבחרו על-ידי כלל חברי הכנסת ולא בנפרד בקואליציה ובאופוזיציה, ואחד מהם יהיה אישה, לא יהיה וטו לחבר הכנסת של האופוזיציה בוועדה.כמו כן, מוצע כי מתחילתה של תקופת הבחירות בכנסת יוצאת או ממועד התפטרות ממשלה, ועד לבחירת נציגים לוועדה חדשה לבחירת שופטים בכנסת החדשה (או בממשלה החדשה), לא ייבחרו שופטים בכל הערכאות, וכל החלטה אחרת בוועדה צריכה להתקבל פה-אחד.