צה"ל השלים את התחקיר של חדירת המחבלים לבסיס נחל עוז בטבח בשמחת תורה, השביעי באוקטובר. בתחקיר מצביע על גבורה גדולה לצד הכשל הנורא של צה"ל והמודיעין של ארגון הטרור הרצחני חמאס. אלו הפרטים שנחשפו היום (שלישי) בחדשות 12.

ארגון הטרור חמאס אסף במשך שנים נקודות מידע על אזור העוטף. בתוכנית שנקראה "חומת יריחו", התייחס הארגון הרצחני למוצב נחל עוז ולמוצב יפתח כשני המוצבים המרכזיים בתוכנית. חמאס הכיר והבין את נקודות התורפה ואת החוזקות של הבסיסים. המודיעין של הארגון הגיע עד רמת מיקום כל חדר, ושומר. הטבח תוכנן מראש להתקיים החג או שבת בהן הסד"כ נמוך.

בשעה 18:00 בערב שלפני הטבח עדכנו בחמאס את פעילי הטרור, ובאותו ערב התחילו להתכונן לפלישה לישראל. אחד המחבלים שהשתתף בטבח אמר על פי התחקיר לאחת התצפיתניות בשבי: "אני לא מבין איך לא עליתם על ההכנות שלנו יום לפני".

162 חיילים בבסיס, מתוכם 90 עם נשק. 81 היו לוחמים.

לפי התחקיר, המידע אכן הגיע לצה"ל אך לא הפך להכנות מעשיות. החטיבה הורידה פקודה שלא לרדת לכיוון גדר הגבול, והגדוד הסיק מההנחיות שלא להעלות כוננות. חלק ממסקנות התחקיר הייתה  שאם החיילים היו עולים לעמדות שלהם, תוצאות הקרב היו משתנות.

בזמן הטבח היה רק שומר אחד מסביב למחנה, בש"ג והמחבלים הגיעו בחלק מהמקומות לגדר לפני הלוחמים. הגעת המחבלים מוקדם גרמה לחיילים להיות בנחיתות כוח אש ואמל"ח למרות שמספרית היו יותר.

התצפיתניות לירי אלבג, דניאלה גלבוע, אגם ברגר, נעמה לוי וקרינה ארייב שנחטפו מהבסיס וחזרו מהשבי | צילום: דובר צה"ל

בריחת החיילים למיגוניות הסתדרה עם רצון המחבלים להרוג במספרים גדולים. גל הפלישה הראשון היה ב-06:30 בבוקר. כש-65 מחבלים הגיעו מוצב שמרוחק 800 מטרים בלבד מגבול עזה. לפי תחקיר צה"ל, באותו הזמן היו 162 חיילים בבסיס, מתוכם 90 עם נשק. 81 היו לוחמים.

קרב הגבורה והתקפות המחבלים על מוצב נחל עוז

ב-06:45 בבוקר הסמג"ד נפצע וכעשרים דקות אחרי הלוחמים חזרו למגונית והחלה חדירת מחבלים אל המוצב עצמו. ב-07:30 הלוחמים שקפצו להלחם – הוכרעו אחרי אחרי שנלחמו גבורה. ב07:40 יותר משעה אחרי תחילת האירוע הגיע כוח ממ"פ על גבי נמ"ר צה"לי במה שהיה הקרב הראשון בכלים צהליים מול המחבלים.

הלוויה של ירין פלד הי"ד שנפלה בקרב על  בקרב על מוצב נחל עוז | צילום: דור פזואלו/ פלאש 90

ב-07:50 הייתה התארגנות מחודשת של כוחותינו להתקפת נגד, אבל ב-08:20 ההתקפה הזו נכשלת לאחר שכוח מ"פ נכנס למארב ונהרג, ב-08:53 המחבלים הצליחו להשבית את הטנק שהיה בעמדה.  ב-09:00 בבוקר החל גל שני של חמישים מחבלים, שעשו במוצב מה שהם רוצים. ב-10:00 בבוקר נרשם הגל השלישי, של מאה מחבלים. אז גם התרחשה חטיפת החיילים מהטנק על ידי ההמונים וחטיפת החיילות.

ב-12:00 בצהריים החמ"ל נשרף והאויב ניתק מגע. ב-14:00 בצהריים הגיעו כוחות החילוץ, כדי לפנות את הפצועים מהמקום. ב-20:00 בערב המקום ננטש גם על ידי כוחותינו. בסה"כ  חמישים ושלושה חיילים וחיילות, לוחמים ולוחמות נפלו לאחר שנלחמו בגבורה על הגנת מוצב נחל עוז. ועשרה נחטפו.