היועמ"שית מונעת את יישום החוק לסגירת אונר"א
גורמים שנכחו בדיון על יישום חוקי אונר"א בוועדת חו"ב, חשפו לסרוגים כי היועמ"שית מסרבת לאשר לגופים האמונים על יישום החוק, לבצע זאת. נציגיה של מיארה בדיון האשימו את הדרג המדיני וטענו: "הם צריכים לקבל החלטה בנושא"

ביום שני האחרון התקיים דיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בנושא יישום החוקים לסגירת אונר"א שהעבירו חברי הכנסת יוליה מלינובסקי מישראל ביתנו וח"כ בועז ביסמוט מהליכוד. לסרוגים נודע כי במהלך הישיבה התברר לנוכחים כי היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה שהתנגדה לחוק מלכתחילה, מסרבת לאשר לגורמים שאמורים לאכוף את החוק לבצע זאת.
בדיון החשוב שנערך, נכחו ארבע עורכות דין, מטעמה של היועמ"שית, ביניהן סגניתה, יערה למברגר. גורמים שנכחו בדיון חשפו לסרוגים כי במהלך הדיון התברר כי היועמ"שית בעצם מונעת מבנק ישראל, משרד החינוך, והמל"ל לבצע את הפעולות שיאכפו את החוק.
היועמ"שית דרשה דיון קבינט, בממשלה טענו שהתקיים דיון בנושא
היועמ"שית מסרבת לאשר לבנק ישראל לסגור את חשבונות הבנק של אונר"א בישראל, בנוסף היא מסרבת למשרד החינוך לסגור בתי ספר של אונר"א הפועלים בישראל. למל"ל ולרמ"י היא לא נותנת אישור להיכנס בליווי משטרתי למתחמים של אונר"א בשכונת מעלות דפנה בירושלים ובכפר קלנדיה.

בניין אונר"א בירושלים (צילום: אריה ליב אברמס, פלאש 90)
נציגי היועמ"שית אמרו לנוכחים שהיא רוצה שיתקיים דיון על השלכות הצעדים שהחוק מורה לבצע, בתגובה ענו לה שהתקיים דיון וכלל הגורמים מבינים את ההשלכות. התשובה הזאת לא סיפקה את נציגי היועמ"שית אשר טענו כי היא דורשת שהדרג המדיני יקבל את ההחלטה. בתשובה ענו לה, שהחוק אושר בתמיכת הממשלה אך היא טענה שזה לא מספיק והקבינט צריך להתכנס ולדון בנושא. גם בתשובה לזה ענו לה שהתקיים דיון בקבינט בו התקבלה החלטה לקדם את החוק. גם התשובה הזו לא סיפקה את נציגי היועמ"שית שטענו שההחלטה לא ירדה לדרגי השטח.
"יש פה כסת"ח משני הצדדים"
גורם נוסף שהיה בדיון סיפר דברים ברוח מעט שונה והאשים דווקא את הדרג המדיני והקבינט שלא עושה מספיק בשביל החוק: "יש שם בלאגן שלם. אמרו שיש החלטת קבינט ולא ראינו אותה. אף אחד לא קיבל אותה. בייעוץ המשפטי לממשלה לא מכירים את זה בכלל למרות שהם יושבים בדיונים האלה"
הגורם הוסיף ואמר: "במשרד המשפטים רוצים לדעת כיצד לבצע אבל לטענתם הדרג המדיני לא הנחה איך לעשות זאת. אפשר לעשות את זה בדרכים שונות והם רוצים לדעת מה ממשלת ישראל רוצה. אף אחד לא ראה את החלטת הקבינט היא לא ירדה לשטח גם לא ליועמ"שית. נראה שלא רוצים שזה יקרה, יש פה כסת"ח משני הצדדים, אי רצון לבצע את החוק וכל אחד זורק על השני. אם תהיה החלטה של רה"מ והקבינט, לא תהיה ברירה, אבל אין החלטה".

ישיבת קבינט ארכיון (צילום: קובי גדעון/ לע"מ)
חשוב להבהיר שהחוק עבר בתמיכה ממשלתית וברוב גדול בכנסת של 92 חברי כנסת, כאשר הח"כים היחידים שהתנגדו לו זה עשרה חברי כנסת מחד"ש תע"ל ורע"מ, כך שאין באמת צורך בהחלטה נוספת של הקבינט או בהוראה מיוחדת של הדרג המדיני כפי שדרשה מיארה ומהרגע שהחוק עבר הגופים אמורים לבצע אותו.
יש לציין כי בסיום הדיון, הנחה היו"ר אדלשטין את כלל הגורמים הרלוונטיים ליישום החוק, להגיש לוועדה דו"ח מצב על התקדמות בנושא. אדלשטין הציב למשרד המשפטים ולכלל הגופים האחראיים, דד ליין של שבוע (עד יום שני הבא) להגשת הדו"ח.
לשכת רה"מ בתגובה לדיווח: "היועמ"שית מערימה קשיים"
מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "בתאריך ה-13.1.25 הנחה הדרג המדיני לקיים את חוקי אונר"א ככתבם וכלשונם, ואילו היועצת המשפטית לממשלה מערימה קשיים בנושא".
בייעוץ המשפטי לממשלה הכחישו את הדיווח ומסרו בתגובה: "הפרסום שקרי לחלוטין. על גופי הממשל במדינת ישראל לפעול על פי החוק, ובכלל כך החוקים שנחקקו בעניין פעילות אונר״א. הייעוץ המשפטי מחויב לסייע לגופי הממשל ועושה כן בפועל".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו