ביוזמת הרבנות: חיילים אומרים קדיש על חללי 'נצר אחרון'
יוזמה חדשה ומרגשת של הרבנות הצבאית למען חללי צה"ל שאין מי שיפקוד את קברם ביום אזכרתם. החזנים והקברנים של גדוד בל"ק - ביצוע לוויות קבע- עולים על קברי חללי צה"ל שהוגדרו "נצר אחרון" ואומרים קדיש ותהילים לעילוי נשמת קדושי צה"ל. חסד של אמת לדור אחרון
בתחילתה של מלחמת חרבות ברזל, מיד אחרי השבעה באוקטובר, כאשר הרבנות הצבאית התמודדה עם שמונים לוויות ביום (!), הקים גדוד ביצוע לוויות קבע (בל"ק) – האמון על ביצוע הלוויות והאזכרות לחללי צה"ל יוזמה חדשה ומרגשת הנותנת דגש דווקא על חללי צה"ל הוותיקים שאין מי שיפקוד את קברם.
היוזמה של הרבנות הצבאית הייתה לשלוח חזן או קברן לקברי חללי צה"ל המוגדרים "נצר אחרון" – חללים שאין להם קרובי משפחה שיאמרו ביום הפטירה קדיש לעילוי נשמתם.
מ' מ"פ ביחידת בל"ק ויוזם הרעיון מתאר: "המיזם התחיל רק במלחמה הזו, זה לא נוהג שהיה קיים לפני, זהי הברקה שירדה משמיים, דווקא בתוך הטירוף של חללי המלחמה הנוכחים ראינו לנכון לזכור גם את אלו שלחמו כאן לפנינו ולא זכו כי בני משפחה יפקדו את קברם.
באתר 'יזכור' של צה"ל יש כ-400 חללים המוגדרים 'נצר אחרון' שאין אחריהם קרובי משפחה שיכולים לומר עליהם קדיש או לעלות לקברם, אלו בעיקר ניצולי שואה שעברו תופת במחנות, הגיעו לארץ ונפלו במלחמות.
הרבנות הצבאית שולחת חזן או קברן לקבר החלל ביום הפטירה, לפעמים הוא אף מצליח לארגן מניין ולומר קדיש ואם אין מניין אז הוא בעצמו אומר את התהילים עם אותיות שם החלל, אותיות נשמה ואל מלא רחמים כנהוג. החיילים מספרים סיפורים מרגשים מאד על ההגעה לקבר ביום הפטירה ועל חיבורים שקורים בשטח".
מ' מדגיש כי לפני שהחזן ברבנות פוקד את קברו של החלל הוא קורא על קורות חייו, לומד על דמותו, באיזו מלחמה לחם ואיך נפל בקרב: "יש לנו מצגת עם כל שמות של חללי נצר אחרון , מה הם עברו בחייהם, באיזו מלחמה הם לחמו וכיצד נפלו.
לדוגמא, השבוע עלינו לקברה של חוה לוביצקי הי"ד, שעלתה לארץ לאחר השואה באניית מעפילים, נשלחה למחנה עקורים בקפריסין, הגיעה לארץ ושירתה בפלמ"ח. חוה נפלה ביום ו' בטבת תש"ט (7.1.1949), יום לפני סיום הקרבות בסביבות רפיח, בעת שחבשה את פצעי אחד החיילים. תחת אש כבדה של האויב מצאה דרכה אל הפצוע, למרות אזהרות חבריה לבל תצא בעוד האש משתוללת. פגז שפגע במקום הרג אותה עם הפצוע שטיפלה בו. חוה הובאה למנוחת-עולמים בבית-הקברות בגלעד".
מ' מוסיף: "חייל שלנו פקד את קברה בגלעד – ברמת מנשה, ואמר עליה תהילים. הזכות שלנו היא להכיר את הדמות של הנופל, את הסיפור וההקרבה שמאחורי השם, זה מחבר ומרגש אותנו מאד".
גדוד הבל״ק – המשמש כזרוע הארוכה של ענף הזיהוי והקבורה של הרבנות הצבאית הוא מי שאמון על ניהול, הפקת וביצוע האזכרות לחללי צה״ל . בתחילת המלחמה הגדוד היה אחראי על סידור כלל הלוויות של חללי צה״ל שנפלו בקרבות ובימי השיא שלאחר השביעי באוקטובר קיים למעלה מ-80 לוויות ביום אחד.
חיילי הגדוד מלווים את המשפחות השכולות, מקיימים את אזכרות השבעה והשלושים ואף אזכרות עשרות שנים לאחר נפילת החלל.
הרבנות הצבאית, ענף הזיהוי והקבורה וגדוד הבל״ק ממשיכים לכל אורך המלחמה לבצע את מלאכתם הקשה והמורכבת בצורה המקצועית והרגישה ביותר.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו