דונלד טראמפ, שעומד לשוב לבית הלבן כנשיא ה-47 של ארצות הברית, מעורר סערות כבר כעת עם הצהרותיו הלא שגרתיות.

בשבועות האחרונים הוא העלה רעיונות מעוררי מחלוקת שגורמים לחששות עמוקים בקרב שכנותיה של ארצות הברית ובזירה הבינלאומית כולה.

אחת מהצהרותיו הבולטות נוגעת לתעלת פנמה, נתיב ימי אסטרטגי המחבר בין האוקיינוס השקט לאוקיינוס האטלנטי. טראמפ רמז על כוונה להשתלט עליה מחדש, מהלך שנתפס כפרובוקציה מול ממשלת פנמה.

בעימות ציוצים מתוקשר עם נשיא פנמה, הוא אף פרסם תמונה של התעלה בליווי דגל ארה"ב, תחת הכיתוב "תעלת ארה"ב".

במקביל, טראמפ שב והעלה את הנושא השנוי במחלוקת של רכישת גרינלנד – אי עצום שבשליטת דנמרק.

ההצהרות עוררו תגובה חריפה מראשי גרינלנד, שהבהירו: "גרינלנד אינה למכירה ולעולם לא תהיה". תגובה זו לא מנעה מטראמפ להמשיך להתבטא בנושא, מה שהעמיק את המתיחות מול דנמרק.

התבטאויותיו של טראמפ אינן נעצרות בגבולות אלה. ביחס למקסיקו, הוא איים להגדיר את קרטלי הסמים הפועלים ליד הגבול האמריקני כארגוני טרור.

הגדרה זו עשויה לשמש כצידוק חוקי לפעולות צבאיות בשטח מקסיקני, כולל תקיפות אוויריות על מעבדות סמים. הרעיון עורר התנגדות חריפה במקסיקו ואף חששות בקרב גורמים מדיניים בארה"ב.

באירוע קליל יותר, אך לא פחות מתוקשר, טראמפ התלוצץ בנוגע לסיפוח קנדה לארה"ב. בפגישה עם ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, הוא רמז בבדיחות על אפשרות שקנדה תהפוך למדינה ה-51 של ארצות הברית. ציוציו בנושא, בהם כינה את טרודו "המושל טרודו", גרמו לספקולציות רבות בנוגע לכוונותיו האמיתיות.

אין ספק כי טראמפ חותר ליצירת מהלכים היסטוריים שיבטיחו לו מקום ייחודי בדפי ההיסטוריה, אך חלק מהפרשנים טוענים כי מדובר בפרובוקציות בלבד.

כך או כך, נראה כי כהונתו השנייה צפויה להיות לא פחות מפתיעה ושנויה במחלוקת מזו שקדמה לה.