חברת הקבינט השרה אורית סטרוק, הגיעה היום (שלישי) לוועדת החוץ והביטחון לדיון שעסק באישור צווים המאפשרים גיוס חיילות לתפקידי חינוך והדרכה. השרה חזרה על הצעתה מישיבת הממשלה ביום א האחרון לפיה על ועדת החוץ והבטחון לשקול מחדש את הקצאת כח האדם הצה"לי לתפקידים שאינם ביטחוניים.

"תפקידים שהם בזבוז כוח אדם צבאי"

השרה סטרוק אמרה לחברי הוועדה: "אלה צווים של ה 6 באוקטובר. אי אפשר לטעון למחסור באלפי חיילים, להאריך את השירות הסדיר, ואת גיל הפטור, וביד השניה לאפשר הקצאת חיילים לתפקידים שאינם ביטחוניים כלל. בשביל זה יש שירות לאומי, עם תנאי שירות ירודים יותר. אני מציעה לוועדה להאריך לתקופה קצרה, ולעשות סדר".

השרה טענה בפני הוועדה כי תפקידים מסוימים כמו- מורה חיילת בהן כעת משרתות חיילות בסביבה האזרחית הינם בזבוז כוח אדם צבאי, ואפשר להשתמש בחיילות האלה לתפקידים משמעותיים הרבה יותר בהיבט הבטחוני. השרה הציעה כי מי שימלא את התפקידים ה-"אזרחיים" יהיו מתנדבי השירות הלאומי, שכבר היום משרתים במקביל באותם גופים כמו החברה להגנת הטבע, בתי ספר שדה, ועוד.

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

סטרוק בוועדה היום (צילום: ערוץ הכנסת)

בעקבות ההצעה של השרה הצו הוארך רק בשנה במקום בשלוש שנים והוועדה תבחן איזה תפקידים מתאים להשאיר בצה"ל ואיזה בשירות הלאומי, במסגרת ההערכות החדשה בעקבות המלחמה.

"קוראת לחברי הוועדה לעשות חושבים מחדש"

השרה הסבירה: "אני באמת חושבת שאי אפשר לאחוז את החבל בשני קצותיו, אי אפשר להגיד אנחנו זקוקים לאלפי חיילים לוחמים ותומכי לחימה וביד השניה להפנות חיילים לתפקידים שלטעמי יש להם יותר מקום בשירות הלאומי אזרחי".

עוד הדגישה: "הצבא הוא ראשון לפני השירות הלאומי אין לנו שום עניין להתחרות בצבא, אבל הצבא אחרי השביעי באוקטובר צריך לתת מענה לכל כך הרבה צרכים ביטחוניים שבבת אחת נחשפנו אליהם, אני קוראת לחברי הוועדה לעשות חושבים מחדש על הכול, להחליט מה נכנס בשירות צבאי ומה נכנס בשירות לאומי אזרחי, אנחנו תמיד מתעדפים את הצבאי, הביטחון הוא מעל הכול".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

סטרוק מציגה את הצעתה בוועדת החוץ והביטחון היום (צילום: ערוץ הכנסת)

סטרוק המשיכה והסבירה את טענתה: "אני חשבת שהצבא זה העדיפות הראשונה, זה הכי חשוב ושבצבא צריכים לשרת בתפקידים של לחימה ותומכי לחימה. בדברים אחרים שפעם חשבנו שהצבא יכול להשתעשע בהם, אני חושבת שזה צריך להיות במסגרת אחרת כי לצבא אנחנו נותנים יחס אחר, תיעדוף אחר בכל מובן. אני באתי לפה להציע שאתם תאשרו את הצווים האלה לזמן קצר. ולאחר מכן אתם בוועדה תחשבו ואתם תשקלו מה נכון שיהיה בצבא ומה יהיה בשירות הלאומי".

כאמור בישיבת הממשלה שנערכה בשבוע שעבר ביקשה השרה סטרוק שלא להצביע ולאשר באופן גורף את הצו שנותן את האפשרות לשירות חיילות בסביבה אזרחית. היא הציעה שיאשרו את הצו לזמן מוגבל ושיבחנו אילו תפקידים שפעם חשבו שצה"ל יכול להציב כמורות חיילות לפני השביעי באוקטובר האם היום זה מתאים להשאיר כך, או לחלופין להעביר את התפקידים למתנדבי השירות הלאומי אזרחי.