בסביבתו של שר המשפטים יריב לוין עונים לביקורת של הנשיא הרצוג נגד החוקים אותם מבקשת הממשלה לקדם ואומרים: "הנשיא הרצוג הוא מודאג סדרתי אבל חד צדדי."

לטענתו של השר לוין כשהימין מבקש לממש את הרוב הדמוקרטי בכנסת הנשיא מיד נזעק, אבל כשבית המשפט דורס את הכנסת ומבטל חוק יסוד הוא שתק, וכשהוציאו צו לשר המשפטים בדרישה למנות נשיא שנוי במחלוקת לעליון, הרצוג לא דאג.

הטענות של השר לוין הינם על רקע דבריו של הנשיא הרצוג אותם אמר בטקס האזכרה לראש הממשלה בן גוריון: "אני מודאג מאד מהתהוותו של גל חקיקה דרמטי בכנסת הנוגע ליסודות הדמוקרטיים שלנו: לבתי המשפט, למערכת המשפט, לאכיפת החוק, לזכויות אזרח בבחירות ובכלל, לעצמאות התקשורת, האקדמיה וכן הלאה."

"שיהיה ברור" אמר הרצוג, "המבנה החוקתי של מדינת ישראל לא מושלם. אמרתי זאת שוב ושוב בשנים האחרונות. יש הרבה מה לשפר בתחומים רבים, במערכות היחסים בין הרשויות, וגם בזכויות האדם והאזרח. ובהם גם זכויות נחקרים ובחשש המתמשך לפגיעה בהן, אבל היינו חייבים ללמוד, לכל המאוחר בשבעה באוקטובר – שהכנעות וכיפופי ידיים הם לא הדרך."

"ואנחנו חייבים להבין עכשיו, בדחיפות, שלא זה הזמן. כל טלטלה לא-אחראית של המארג הדמוקרטי העדין שבנינו כאן; כל עיסוק לא-זהיר בסוגיות הליבה הכי יסודיות שלנו; כל פרימה שלא-לצורך של הממלכתיות והלכידות הישראלית – ובמיוחד עכשיו, בעיצומה של המלחמה – הם איום על החוסן הלאומי שלנו ועל הלכידות שלנו."

"מהלכים כל כך משמעותיים, חייבים להיעשות בשיח רחב ומעמיק, במתינות, בהקשבה, בכובד ראש. תוך הבנה של כלל ההיבטים, תוך שמיעת כל הצדדים וכל הכאבים והחששות. תוך הקפדה יתירה על החוק, על הדמוקרטיה, על זכויות האדם והאזרח, ועל הממלכתיות הישראלית."

"אני קורא לכולם – לנבחרי הציבור, למנהיגיו ולנציגי כלל רשויות השלטון: הקשיבו למשפחות השכולות. הקשיבו לציבור שכמה לממלכתיות ולשותפות. זיכרו את הלוחמים בחזית, זיכרו את המשפחות השכולות. שבו זה עם זה, הקשיבו זה לזה, הבינו זה את זה. הורידו את הלהבות ועשו הכל כדי להגיע להבנות ולהסכמות. זה אפשרי, וזה קריטי״.