"ילד רע" צוחק מי שצוחק אחרון: איך הפך כלא נוער לסדרת הטלוויזיה החשובה של השנה
בסדרה ילד רע, יש משהו חודר באופן שבה היא חושפת את המציאות בכלא הנוער. מעבר לאלימות והפחד, הסדרה מצליחה לזקק רגעי הומור שחור והישרדות אנושית. זהו סיפור המאיר את הצד האפל של מערכת המכניסה נערים בני 13 לכלא, ומזכיר שמאחורי הסטטיסטיקות היבשות מסתתרים חיים שלמים
ילד רע – ביקורת סדרה. דניאל חן לא מספר סיפור של גאולה, אלא מציג מציאות חיים שרק הומור יכול להציל ממנה.
כששומעים "סדרת כלא", התבניות המוכרות מ"נמלטים", "אוז" ו"כתום זה השחור החדש" מיד עולות בתודעה. אך "ילד רע", סדרת הדרמה החדשה של הוט, שוברת את המוסכמות הז'אנריות ומציגה מציאות שונה בתכלית – עולמם של נערים בני 12 עד 18 המתבגרים מאחורי הסורגים.
דניאל חן, מהקומיקאים המבריקים בישראל, מביא למסך את סיפור חייו בדרמה נוקבת המסרבת להתפשר. במרכזה עומד דין, נער מוכשר בן 13 שנעצר באישון לילה ונזרק לתוך מציאות בלתי נתפסת. הטלטלה הראשונה מגיעה עם גילוי מזעזע – ייתכן שאמו היא זו שהסגירה אותו למשטרה. ממתקן המעצר באבו-כביר הוא מועבר לכלא הנוער, שם נחשף לעולם של חוקים בלתי כתובים, היררכיה נוקשה ואלימות יומיומית.
העלילה מתפרשת על פני ארבע שנים ושלוש תקופות מאסר, במהלכן דין פוגש דמויות שישנו את מסלול חייו: אסיר עולם כריזמטי הלוקח אותו תחת חסותו אך נושא עמו סודות אפלים, מורה לתיאטרון המזהה בו כישרון שטרם גילה בעצמו, וחבורת נערים המנסים כמוהו לשרוד במערכת. דרך עיניו נחשף עולם שלם של יחסי כוחות, בגידות ונאמנויות, כשהומור שחור משמש ככלי הישרדות במציאות הקשה. הסדרה עוקבת אחר התהליך של דין מילד מפוחד לנער המגלה את כוחו דווקא דרך היכולת לספר סיפורים ולהצחיק, תוך שהיא בוחנת את המחיר הכבד שגובים החיים בצל הסורגים.
על הפרויקט מנצחים הגר בן אשר ורון לשם. בן אשר היא במאית המוכיחה שוב את יכולתה יוצאת הדופן לספר סיפורים מורכבים מבין כותלי הכלא. סרטה הקודם, "נשים מתות מהלכות", עסק בתשעה סיפורים נפרדים של נידונות למוות בימיהן האחרונים. המעבר מסיפור על סופם של חיים בכלא ל"ילד רע", העוסק בתחילת דרכם של נערים במוסד סגור, מדגיש את כישרונה לחשוף רגעים אנושיים ומרגשים גם במקומות האפלים ביותר.
רון לשם -יוצר הסדרה – הוא סופר, תסריטאי ויוצר. מבין יצירותיו הבולטות הספר 'אם יש גן עדן' (שהפך לסרט 'בופור') ובשנים האחרונות הסדרות 'תא גורדין' ו'אופוריה' ו'שעת נעילה'.
צוות השחקנים המרשים מורכב בקפידה: גיא מנסטר בתפקיד דין מפתיע עם נוכחות דרמטית טבעית ועוצמתית. בתפקידו הדרמטי הראשון, הוא מצליח לנווט בין פגיעות לעוצמה, בין הומור לכאב. לצדו, ליהוק מדויק של לירז חממי ("מניאק") כמפקדת הכלא הנוקשה אך ההוגנת, בת חן סבג ("מטומטמת") כמורה לדרמה – תפקיד המהדהד באופן מעניין את דמותה הקודמת כשחקנית מתחילה. ישי ללוש, המוכר מ"בני אור" ובקרוב מ"זגורי אימפריה", מגלם את ראש הכלא המורכב. את הצוות משלימים בן סולטן, דני שטג, נטע פלוטניק, הבטמו פרדה, יניב שביט, יניב לוי ועוד.
לצד חן, בן אשר ולשם, חברו לפרויקט כמה מהתסריטאים המובילים בישראל: עמית כהן ("שמים אדומים"), ומשה מלכא, הידוע בכתיבת כמה מהסאטירות החדות בישראל. שיתוף הפעולה הזה מניב תסריט מורכב ורב-רבדים, המצליח לשלב בין דרמה אישית לביקורת חברתית נוקבת.
לאחר צפייה בשלושת הפרקים הראשונים, הסיפור האישי של דניאל חן מותיר חותם עמוק. יש משהו חודר באופן שבו הוא חושף את המציאות בכלא הנוער. מעבר לאלימות והפחד, הסדרה מצליחה לזקק רגעי הומור שחור והישרדות אנושית. זהו סיפור המאיר את הצד האפל של מערכת המכניסה נערים בני 13 לכלא, ומזכיר שמאחורי הסטטיסטיקות היבשות מסתתרים חיים שלמים.
הסדרה, שזכתה להקרנה בפסטיבל טורונטו היוקרתי, מגיעה סוף סוף למסכים הישראלים. היא משודרת ב-HOT בימי חמישי בשעה 22:00, וזמינה גם בשירותי NEXT TV.
"ילד רע" היא יותר מסדרת כלא נוספת; זוהי יצירה מטלטלת החודרת אל נפשם של נערים הנאלצים להתבגר בתנאים בלתי אפשריים, ומצליחה למצוא ניצוצות של תקווה גם בחשכה העמוקה ביותר.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו