דחיית שילוב הטנקיסטיות, ח"כ ניר: "חוסר הוגנות בהליך קבלת ההחלטות" - סרוגים

דחיית שילוב הטנקיסטיות, ח"כ ניר: "חוסר הוגנות בהליך קבלת ההחלטות"

ח"כ שרון ניר מותחת ביקורת על החלטת צה"ל לדחות את שילוב הנשים בחיל השיריון בשל המלחמה. בראיון ל'סרוגים' היא מציינת את התרומה של הלוחמות ב-7.10 וטוענת שההחלטה תפגע באמון הציבור בצבא

לירן וינשטיין, חדשות סרוגים
ח"כ ניר: "חוסר הוגנות בהליך קבלת ההחלטות"
  לוחמות שיריון בפעילות (דובר צה"ל)

תשובת צה"ל לבג"ץ על אי היכולת לגייס נשים למערך השיריון, עוררה ביקורת רבה במיוחד בזמן שבו עולה השיח סביב החוסר בכוח האדם והשלכת הנטל על חיילי וחיילות המילואים שמשרתים כעת במלחמה. כאמור בצבא החליטו לדחות את הגיוס של המועמדות לשירות לחודש נובמבר 2025.

חברת וועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ שרון ניר (ישראל ביתנו) שהיתה מיוזמות הפיילוט לשילוב נשים כטנקיסטיות בחיל השריון בשנת 2017 בזמן שכיהנה בתפקיד היוהל"ן, מותחת ביקורת על תגובת הצבא לבית המשפט העליון ומציינת כי מדובר בחוסר הוגנות בהליך קבלת ההחלטות.

בשיחה עם 'סרוגים', ניר מציינת על הליך קבלת ההחלטות שהוביל לשילובן של נשים במערך השיריון. "ידעתי בוודאות שהן מסוגלות לעשות את זה וזה הוגדר כפיילוט, פיילוט רדף פיילוט", היא מציינת.

לדבריה: "הייתה בדיקה קפדנית, הטילו ספק בפיילוט הראשון והחליטו ללכת על פיילוט שני ובכל נקודת זמן הייתה בדיקה לעומק", ניר מונה את הבדיקות שנערכו על מנת להתאים את המלש"ביות למערך. "ווידאנו שהן יודעות לטעון פגז, לעשות את התפקיד כמו שצריך, פורשות זח"ל, שיש להן את הנתונים המתאימים כדי לעמוד בתפקיד השיריונאית (מסת שריר, גוף) שהשיקולים והתנאים הלוגיסטיים והמבצעיים מאפשרים לקלוט את הכוחות של נשים לתפקידי לחימה בשיריון. זה מהלך ממעלה שנייה ובסוף זה עבר".

מותחת ביקורת על צה"ל, ח"כ שרון ניר (צילום: יונתן זינדל\פלאש 90)

"כולנו נחשפנו לקרב ההירואי של הטנקיסטיות בהגנה על קיבוץ חולית"

ח"כ ניר מביאה לדוגמא את הלחימה של הלוחמות בשבת השחורה והקרב שניהלו מול המחבלים בהגנה קיבוץ חולית. "כולנו נחשפנו בשבעה באוקטובר לקרב הירואי של 17 שעות שהטנקיסטיות הגנו על קיבוץ חולית מפני תקיפת מחבלים, הן השמידו אותם בתבונה ובמקצועיות לא בגלל שהן נשים אלא בגלל שהן מעולות".

"אני חשבת שאחרי השבעה באוקטובר נהיה במקום אחר שהצבא יקח צעד קדימה וישבץ נשים וגברים על פי כישורים ויכולות. כך גם חשבתי ככל שמדובר ברצון להרחיב את היקף הלוחמים בצה"ל".

היא מציינת את השיח כעת על החוסר בכוח אדם בשל עשרות אלפי חיילים שנגרעו מהמערך של צה"ל. "דרך חוק הגיוס נחשפים שהצבא משווע לעוד לוחמים לחוסר של עשרות אלפי חיילים שחסרים אז אם יש פוטנציאל אנושי טוב ומעולה כמו נשים שאפשר לשלב אותן בתפקידי לחימה והן גם רוצות ובעלות מוטיבציה, אז במקום שפוטנציאל ומוטיבציה פוגשים צורך אז צריך להיות פה סיפור הצלחה".

"לצערי ההודעה של צה"ל לבג"ץ שבו הוא דוחה את הפיילוט לשילוב נשים לחיל השיריון בשל אילוצים שמנעו את פעולת ההתנסות בגלל אי כשירות של טנקים אותי הפתיע", היא אומרת.

"שאלתי את עצמי למה פיילוט, הרי חמש שנים פיילוט רדף פיילוט ובסוף הייתה פה גם הוכחה. דבר שני היה מקום כבר למצות בצורה יותר אפקטיבית את הנשים ואני בסוף מסתכלת על אמון הלוחמות שנלחמו והחברות והאחיות הצעירות שלהן מתגייסות ובכלל אמון הציבור בצבא בעיני היתה צריכה להיות תשובה שמשקפת את גבורתן, מקצועיותן ואומץ ליבן של הנשים בצבא".

"התשובה של צה"ל לבג"ץ – תמוהה"

יש ביקורת בצה"ל כל הסד"כ, למה הצבא לא מוכן דווקא עכשיו?

"יש פה כל כך הרבה צרכים של הצבא ופונציאל מעולה שצריך להרחיב את הפעילות שלו והן עותרות לבג"ץ, מבקשות ומפגינות מוטיבציה, ציונות בת ימינו. אם הייתי נדרשת לעתירה הזו כצבא, הייתי מגיעה בדיוק למסקנה הפוכה, במקום שיש צורך ופוטנציאל שהוא מלא במוטיבציה ובעל יכולות צריך בטח להרחיב את היקף הנשים בטנקים ולכן התשובה בעיניי של הצבא היא תמוהה".

"יתרה מכך", היא מוסיפה, "למרות ההצהרות החוזרות והנשנות של שר הביטחון והרמטכ"ל מאז השבעה באוקטובר שהם בירכו על תרומתן של נשים בשדה הקרב אז אני מרגישה למרבה הצער שזה מרגיע לפרקטיקה צה"ל עוד לא עשה את השינוי המתבקש למיצוי הפוטנציאל הנשי בכל היחידות והתפקידים ובעיניי זה לא רק שלא מחזק את צה"ל, זה גם פוגע בהוקרה ובהערכה שצריכה להינתן לאוכלוסיית הנשים הלוחמות שהוכיחו את עצמן מעל ומעבר".

צה"ל יטען שזה הזמן להתמקד במלחמה במקום בהכשרות?

"בעיניי לא צריך כזה פיילוט, יודעים שהמקצוע הוכשרו בו נשים ויודעים את המבנה של טנק שיש בו רק נשים וההכשרה כבר בנויה, אפשר לקחת את קומת הבסיס של הכשרת המקצוע ולהלביש על זה את הכשרת הצוות והנושאים הנוספים שצריך להכניס פנימה של המערך המתמרן ולכן מדובר בהזדמנות ולא בכורח".

בשנת 2022 חברי הקואליציה העתידית של נתניהו התגברו הקולות נגד שירות נשים בצה"ל, האם בשל אופיה של הקואליציה יש מעורבות פוליטית?

"אני חושבת שהקולות האלו בקואליציה שהיו נכונים ללפני השבעה באוקטובר פתאום לא שומעים אותם, אחרי הגבורה והמקצועיות של הנשים אז לא שמעתי אותם. בשנת 2022 היו קולות שלא רלוונטים לעכשיו. הספק שהם הטילו מתנפץ לעומת ההישגים בפועל של נשים לוחמות ולכן לא שומעים את הקולות האלה. מהצבא ציפיתי שיסתכל על הצורך המצבעי והפוטנציאל האנושי ומכאן האכזבה הגדולה".

האם יש אלמנטים של שוביניזם?

"אני לא רוצה להטיל דופי כי אני עוד לא שמעתי את תשובת בג"ץ אבל אני חושבת שיש פה חוסר הוגנות בתהליך קבלת ההחלטות כלפי אוכלוסיית הנשים הלוחמות שהוכיחו עצמן מעל ומעבר".

האם תפעילו לחץ על השרים, לרבות על שר הביטחון?

"נבדוק את הנושא הזה כי זה עמדת צה"ל ומערכת הביטחון ונעשה בדיקה מול לשכת שר הביטחון והרמטכ"ל באשר לתשובה התמוהה לבג"ץ".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
5 תגובות - 3 דיונים מיין לפי
1
אתר דתי ולא...
אני | 16-07-2024 17:16
אתר דתי ולא שואלים שום שאלה על השילוב המורכב בין בנים לבנות בתותחנים בנים לא יכולים כבר להיות, מה עם כל החיילים הדתיים בשריון? אם יכניסו נשים לשריון מתמרן יגרמו לכך שגם בשריון לא יוכלו להיות דתיים
2
אם חרדים לא מתגייסים אז לפחות תנו לנשים
דניאל | 16-07-2024 18:02
נשים בצבא הוכיחו את תפקודן ואסור למנוע את גיוסן לקרבי, אנחנו גם כך בחוסר מטורף!
בנתיים רוב מוחלט...
עידן | 16-07-2024 19:46
בנתיים רוב מוחלט של החיילים בעזה הם גברים.
3
שהגברת ניר תירגע...
דודי רענני | 16-07-2024 21:03
שהגברת ניר תירגע ותחסוך לנו חוויות איומות של חיילות שעברו התעללויות שונות עי האוייב
וכשתפולנה בשבי יחזירו...
יקי | 16-07-2024 21:33
וכשתפולנה בשבי יחזירו אותן לפני החיילים ? למה?