בסוף חודש פברואר 2023, נחתם הסכם בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשר הביטחון יואב גלנט שנקרא "מסמך הבנות וחלוקת אחריות וסמכויות". במסגרת ההסכם שהגדיר את תחומי אחריותו וסמכויותיו של סמוטריץ' כשר נוסף במשרד הביטחון – קיבל סמוטריץ' את האחריות על כל העניינים האזרחיים ביו"ש תחת מנהלת ההתיישבות שאחראית על כל היבטי החיים של המתיישבים ביהודה ושומרון.

לא אחת, התבטא סמוטריץ' שסכנת המדינה פלסטינית היא מוחשית מאי פעם, ומטרת המנהלת היא לשנות את המציאות הקיימת ביהודה ושומרון בכל הנוגע לאישורי בנייה של מאחזים והכרזות של אלפי דונמים כאדמות מדינה.

אלא שבמקום אסטרטגי לא פחות, באיזור קבר שמואל הנביא בין שכונת רמות הירושלמית לכפר הערבי בית אכסא בצמוד לכביש 436 רמות-הר שמואל-גבעת זאב – השר סמוטריץ' מסרב לשחרר שטחים השייכים ליהודים והמוקנים לממונה על הרכוש הממשלתי באיו"ש.

השטחים ששייכים לאגודת רמתיים צופיים מסומנים באדום ומפרידים בין הכפר בית איכסא מדרום לקבר שמואל הנביא מצפון

מדובר על קרקע בשטח של כ-125 דונם באזור שנקרא "רמתיים צופים" על שם האגודה שהוקמה ע"י הרב עקיבא יוסף שלזינגר זצ"ל שרכשה בשנות ה-20 של המאה הקודמת קרקעות באזור שהיום שוכן צפונית מערבית לשכונת רמות בירושלים כששטח השיפוט של ירושלים מגיע עד לשטח הקרקעות ממש.

יש לציין שבאגודה מעריכים כי ניתן לבנות על המקרקעין שכונה יפה שתכיל 1,500-2,000 יח"ד ובנוסף שטחי ציבור, מסחר ותעסוקה רבים.

נזכיר, מדובר באזור שבו התרחשו לא פעם אירועי טרור  נגד יהודים. באוגוסט 2022 תקפו חמישה פורעים ערבים באלימות יהודי שהניף דגל ישראל. כתב אישום הוגש נגד כל החמישה.

בפברואר 2023, מחבל ערבי מעיסאוויה דרס למוות את האחים יעקב ישראל ואשר מנחם פלאי ואת האברך אלתר שלמה לדרמן הי"ד שחיכו בתחנת אוטובוס בכניסה לשכונת רמות, לא הרחק מקבר שמואל הנביא.

זירת הפיגוע בו נדרסו למוות האחים פלאי

הממונה קבע – הסמכות בידי הדרג המדיני

כאמור, מדובר בקרקעות שיהודים רכשו עוד לפני קום המדינה בשנים 1925-1930. בשנת 1955 – ממשלת ירדן הלאימה את הקרקעות שהיו בבעלות יהודית בכל אזור יהודה ושומרון. חודש לאחר מלחמת ששת הימים, חתם אלוף פיקוד המרכז דאז, עוזי נרקיס על צו צה"לי שמקנה את קרקעות היהודים ביהודה ושומרון לממונה על הרכוש הנטוש והממשלתי ביהודה ושומרון שאחראי על ניהול אדמות המדינה, נכסים נטושים ואדמות יהודים שנרכשו לפני 1948, בתקופת שלטון המנדט הבריטי.

בשנת 2017 פנתה אגודת "רמתיים צופים" אל הממונה בבקשה לשחרור הקרקעות לידיה אך בתשובתו כתב הממונה כי ההחלטה היא בסמכות הדרג המדיני בלבד.

השר סמוטריץ' לא השיב לפניות האגודה

שלוש שנים לאחר מכן, ולאחר שפניות האגודה לדרג המדיני דאז לא נענו , עתרה האגודה לבג"ץ נגד ממשלת ישראל אך בשל המשבר הפוליטי ורצף מערכות הבחירות – קיבלה האגודה את המלצת בג"ץ וחזרה בה מהעתירה.

עם מינוי השר סמוטריץ' כשר האחראי במשרד הביטחון על העניינים האזרחיים שהוביל להקמת מנהלת ההתיישבות לפני כשנה וחצי ונוכח העובדה שנושא שחרור "אדמות היהודים" ביו"ש הוכנס להסכם הקואליציוני שבין הליכוד לסיעת הציונות הדתית, חשבו באגודה כי הסאגה ארוכת השנים תיפתר בקרוב , אך בפועל דבר לא נעשה.

בחודש פברואר בשנה שעברה שלחה האגודה מכתב לסמוטריץ' בדרישה לשחרר באופן מיידי את השטחים לידיה אך סמוטריץ' התעלם וכלל לא הגיב לפניית האגודה.

במכתב כתבה האגודה כי "אין כל הצדקה להמשך המצב הקיים הנמשך כבר למעלה מיובל שנים ממלחמת ששת הימים ועד עתה" והוסיפה: "אין כל סיבה בעולם שהמצב העגום של הלאמת אדמות של יהודים יימשך זו השנה ה-56".

(עו"ד יחזקאל גרוסברג)

חרף פניות חוזרות ונישנות ללשכת סמוטריץ', לא נתקבלה כל תגובה מהשר בנוגע לשחרור האדמות.

בלית ברירה ונוכח התעלמותו של השר סמוטריץ' מהדרישה, הגישה רמתיים צופים בשבוע שעבר באמצעות בא כוחה עורך הדין יחזקאל גרוסברג עתירה חדשה לבג"צ אשר הורה לשר להגיב לעתירה בתוך 60 יום.

מטעמו של השר סמוטריץ' נמסר בתגובה: "הסוגיה נלמדת בימים אלו במנהלת ההתיישבות לטובת גיבוש עמדה מקצועית לטובת פיתוח וחיזוק ההתיישבות ושמירת האינטרסים של ההתיישבות הישראלית במרחב".