תמול שלשום: מסעדה שמרגישה כמו בית - סרוגים

תמול שלשום: מסעדה שמרגישה כמו בית

לכבוד חגיגות השלושים של מוסד התרבות והמסעדה המוכרת, הגענו לטעום את המנות המיוחדות של המקום הקסום בין סמטאות ירושלים | יצאנו שבעים ושמחים

author-image
תמול שלשום: מסעדה שמרגישה כמו בית
  (צילום: סרוגים)

בין הסמטאות הצרות של ירושלים מסתתרת לה מסעדת "תמול שלשום", מוסד התרבות והמסעדה הירושלמית המוכרת ואהובה, שחוגגת ממש החודש 30 שנה להיווסדה. לכבוד החגיגות שמתקיימות על אש קטנה בעקבות המצב בארץ, הגענו לטעום את המנות החדשות ועל הדרך גילינו על הקסם וההיסטוריה של המקום המיוחד.

אז אחרי שהסתבכנו מעט בין הסמטאות, הגענו למסעדה המחולקת לשלושה אזורים: שני חדרים סגורים, וחלל פתוח המאפשר ישיבה במרפסת שקטה ומוארת באוויר הירושלמי הצלול. כשבאחד החללים הסגורים התקיים אירוע פרטי, התיישבנו בחלל הסגור השני והתחלנו לעיין בתפריט.

כבר מרגע שנכנסנו למקום, האבנים הירושלמיות והספרים שמשתרעים על פני המסעדה נתנו לנו תחושה של ביתיות וחמימות, שלא יצא לנו לחוות בבתי קפה אחרים.

עוד לפני שהגענו לאוכל הופתענו לגלות כי התפריטים גם הם נצמדים לתמת הספרים השורה במקום- וכי הספר "חסמבה" שהונח מולנו הוא בעצם תפריט. לכל חובבי הספרים, אל דאגה, שכן לא מדובר בכריכת הספר המקורי אלא העתק, על מנת לא לפגוע בספרים עצמם.

מאחורי הכריכות מסתתר התפריט (צילום: סרוגים)

אז לכבוד חגיגות השלושים והצטרפותה של נעמי גיאת, השפית החדשה, טעמנו את המנות המיוחדות והמסקרנות של המקום. זה מה שחשבנו עליהם.

המנות של תמול שלשום

פתחנו את הארוחה עם מנה שנקראת "אלול בעין כרם", אשר מורכבת מפוקצ'ה עם אגסים וגבינת רוקפור, אגוזים ועלי רוקט, עם רוטב מתוק שבהתחלה חשבנו שהוא מייפל אבל התגלה כסילאן. השילוב בין הבצק האוורירי לטעם המתקתק של האגס והסילאן היה מעניין (ודביק) במיוחד, וריפד לנו את הבטן היטב לפני שהתקדמנו למנות הבאות.

לפעמים יש חשק לסביח, אבל הפיתה לעיתים קרובות מכבידה מעט את המנה, ומי רוצה להתפוצץ כשיש עוד אוכל טעים מסביב? מנת "הסביח המפורק" מציעה לכם את כל מרכיבי הסביח כמו שהם, על מצע של חציל קלוי, בשביל שתוכלו להינות מהמנה העממית אבל להמשיך ולאכול עוד דברים אחר כך.

פוקצ'ת אגסים וסביח מפורק (צילום: סרוגים)

בין המנות הראשונות מסתתרת לה מנה מסקרנת בשם "ועדת קישוא" (על משקל "ועדת קישוט") שמורכבת מקישוא צרוב על מחבת לוהטת, בתוספת שקדים קלויים על מצע לאבנה וגבינת פטה טרייה. המנה מהפנטת עם הצבע הירקרק שלה אבל קישוא הוא ירק שאו שאתם אוהבים אותו או שלא.

אז אם אתם פחות מתחברים לירק הזה, או אוהבים אותו רק מבושל בתוך מרק ירקות, תעדיפו לוותר על המנה המרשימה. אבל אם אתם אכן מעריצי קישוא מושבעים, זוהי מנה נהדרת לפתוח איתה את הארוחה.

ועדת קישוא (צילום: סרוגים)

אם אתם מחפשים מנה קלאסית שאי אפשר לטעות בה, היינו ממליצים ללכת על מנת הסלט "בגן מוקסם", שמורכב מעלי גינה, סלק צלוי, בצל, שקדים בזיליקום ונענע, עם חתיכה גדולה של גבינת פטה ועליה תבלין הסומאק. הסלט קלאסי עם טיבול פשוט של שמן זית ולימון, שלצד הבצק והמנות הכבדות יותר יקליל לכם את הארוחה.

לכבוד החגיגות השפית נעמי גיאת החליטה לשנות בשבילנו מעט את מנת "פפרדלה לימוני", והגישה לנו את הזוקיני, הבצל, האריטשוק וגבינת השמנת עם טורטליני גבינות משגע. אי אפשר להגיע לבית קפה חלבי ולא לאכול פסטה, ובמקום לקחת את המנה הקלאסית של רוטב רוזה, הרוטב הלימוני היה מסקרן בהחלט והשאיר טעם של עוד.

סלט סלק וטורטליני גבינות (צילום: סרוגים)

במהלך הארוחה פגשנו את השפית החדשה נעמי (שהיא רק בת 22 אבל עם רזומה מרשים בקבוצת מחניודה) ואת בעל המקום דן גולדברג, שסיפרו לנו על ההיסטוריה ועל האופי של המקום. מסתבר, שהמסעדה הוותיקה הייתה מקום מפגשם של בליינד-דייטים רבים, שנכנסו לספר שמאגד את כל הזוגות שהכירו והתחתנו אחרי דייט ראשון בתמול שלשום.

עוד גילינו כי המסעדה הוקמה בעקבות חלומו של שותפו הקודם של גולדברג, דוד ארליך ז"ל, במטרה לחבר בין תרבות ואוכל טוב. ואכן, לצד המנות הטעימות של המסעדה מתקיימים אירועי תרבות שונים במקום, ובחודש הקרוב יגיעו להתארח רונה קינן, אשכול נבו, אתגר קרת ועוד.

ארליך ז"ל, הלך לעולמו בתקופת הקורונה, אך השאיר מאחוריו מורשת מיוחדת בבית הקפה: השולחן בו אהב לשבת נקרא בין חברי המלצרים "שולחן דוד", והקינוח האהוב על ילדיו נכנס לתפריט תחת השם שלהם.

לרוויה

אז לצד כל האוכל ורגע לפני הקינוחים, אי אפשר לשכוח כי צריך גם לשתות במהלך הארוחה: לכן עם קנקן המים הזמנו גם שייק "עוגיפלצת" של אוריאו ולוטוס, וממבחר תפריט האלכוהול הרחב שקיים ניסינו את קוקטייל "האריה שאהב תות", שמורכב מג'ין, לימונדה וסודה, מונין תות, נענע ותותים טריים. בכיף היינו מזמינים עוד מכל אחד מהם.

עוגיפלצת והאריה שאהב תות (צילום: סרוגים)

הקינוחים

אז אחרי ששמענו את הסיפור המרגש, החלטנו לטעום את "פאי נבו ועפרי", שנקרא על שם ילדיו של דוד ז"ל, שאוהבים כל כך את הקראק פאי עם שיבולת השועל, המילוי עשיר של חמאה וקרמל ורוטב פירות היער. כמו שכתוב בתפריט- "קראק פאי ממכר"- הוא אכן ממכר, כי למרות שהיינו שבעים ומלאים לא יכולנו שלא להמשיך ולאכול את חתיכת הפאי החמה והטעימה שעמדה מולנו.

וכמובן שכמו בכל מסעדה חלבית, לא יכולנו לוותר גם על עוגת הגבינה האפויה, שגם היא הגיעה עם רוטב פירות יער שרק הוסיף למתיקות הגבינה את החמיצות הטעימה שהשתלבה נהדר.

קראק פאי ועוגת גבינה (צילום: סרוגים)

בתפריט המיוחד שעוד עתיד להכיל שינויים חדשים לכבוד חגיגות ה-30, יש עוד מנות רבות ומיוחדות, ואחרי החוויה הנהדרת אנחנו בטוחים שנגיע לבקר שם שוב בקרוב.

תמול שלשום – רחוב יואל משה סלומון 5 ירושלים, מדרחוב נחלת שבעה.

כשרות- רבנות ירושלים חלבי גוש קטיף חלב ישראל.

שעות פתיחה: א'-ה' 09:00-22:00, ו' 8:30 עד כשעה לפני כניסת שבת.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
מקום כשר אך לא מגזרי
מקום כשר אך לא מגזרי | 26-06-2024 13:29
המקום אכן נושא תעודת כשרות, אולם לא מזוהה באופן מלא עם המגזר, ועל כן מוזר מאד למצוא כתבה עליו באתר זה.