ברחבי העולם חוגג היום (רביעי) את יום האהבה הבינלאומי, אך מסיבה שאינה ידועה ה-14.2 מוגדר גם כ"יום המרשמלו". הנה מספר דברים שאולי לא ידעתם על הממתק הטעים:

מרכיבים

תהיתם לעצמכם פעם ממה מורכב המרשמלו? הממתק הממכר מיוצר מסוכר או עמילן תירס, ומחלבון ביצים ליצירת מרנג, ג'לטין, גומי וחומרי טעם.

השם מרש- מלו

במתכון המסורתי-המקורי של הממתק משתמשים בתמצית פרח הנטופית הרפואית במקום בג'לטין. צמח זה מכונה "Marsh Mallow", חלמית הביצות, על שם צמח החלמית שהיה גדל בביצות, ומכאן שם הממתק.

בשנת 1957 קבעה האקדמיה ללשון העברית את השם "קְצִיפַת קוֹלָן" עבור הממתק הטעים, אבל הוא לא ממש נקלט בציבור.

המרשמלו החדש

בסוף המאה ה-19 החלו לייצר את המרשמלו בצורה מסחרית, על ידי מזיגת הבלילה של מיצוי פרח החלמית כשהוא מעורבב בחלבון ביצה וסוכר לתוך תבניות עמילן. בהמשך, מיצוי הצמח הוחלף בג'לטין כדי ליצור צמיגיות קשיחה יותר והוסיפו עמילן וסירופ גלוקוז.

בשנת 1948, אלכס דומק ממדינת אילינוי שבארצות הברית המציא את הממתק מחדש כשיצר אותו בצורת גלילים רכים קצרים, שעליהם מפזרים תערובת של עמילן תירס וסוכר.

ממתק צעיר בישראל

המרשמלו מסתובב בעולם כבר יותר מ-4000 שנה אבל לישראל הוא הגיע רק לפני 34 שנים. הוא הוצג לראשונה בישראל בשנת 1985. חברת כרמית הינה היצרנית הראשונה שלו בארץ והוא יוצר בצבעי לבן וורוד.

שוקלטה עם מרשמלו (צילום:שטארסטוק)

הצרכנים הגדולים ביותר

המדינה בה נמכרת כמות המרשמלו הגדולה ביותר הינה ארה"ב. 41 מליון טונות של מרשמלו, שזה משקל של 1,286 לווייתנים אפורים. אם תהיתם, העלות של כל זה מגיעה לכמעט 125 מיליון דולר.

לעומת זאת בישראל תעשיית המרשמלו מגלגלת כ-22 מיליון שקלים בשנה, כשהשיא מגיע בתקופת יום העצמאות ובל"ג בעומר עם גידול של 60% במכירות ביחס לשאר השנה.

ממתק בריא?

מבין כל הממתקים, מהווה המרשמלו ממתק אטרקטיבי בקרב שומרי המשקל, בשל היותו דל בקלוריות. שיפוד המכיל 4 יחידות מרשמלו מכיל רק כ- 60 קלוריות, וצלייתו על אש גלויה לא גורמת לשריפת הקלוריות או הקטנת הערך התזונתי.