לכבוד יום האבוקדו הבינלאומי שנחגג היום (31.07) חקרנו את הפרי האהוב והבאנו לכם מספר עובדות מעניינות על אחד הפירות האהובים בישראל. אבוקדו הוא פרי סובטרופי (כן כן הוא פרי ולא ירק) שמגיע במקור ממרכז אמריקה. את העצים הראשונים הביאו לארץ נזירים ממנזר השתקנים בלטרון בשנת 1920 ועצי האבוקדו המורכבים הראשונים בישראל ניטעו בבית הספר החקלאי מקווה ישראל.

מבחינה הלכתית על אבוקדו מברכים בורא פרי העץ, אלא אם כן הוא מרוסק לגמרי ואז מברכים עליו ברכת 'שהכל'. האבוקדו הוא אחד הפירות המצליחים בישראל וממנו מיוצרים סלטים וממרחים רבים. הוא נחשב ל'מזון על' ולצמחונים והטבעונים שבינינו חשוב לצרוך אותו כי הוא מכיל חלבון מלא וחומצות אמיניות חשובות.

(צילום: shutterstock)

האבוקדו מכיל שומן בלתי רווי וכמות גבוהה של ויטמינים B, A, E, C, K וחומצה פולית. כמו כן הוא מכיל מינרלים חשובים כגון סידן, מגנזיום, אבץ, ברזל ואשלגן ולכן הוא נחשב ל'מזון על' עם ערכים תזונתיים חשובים ואיכותיים.

זני אבוקדו שונים גדלים ומבשילים בזמנים אחרים של השנה ולכן ישנם זנים שניתן יהיה למצוא בקיץ כדוגמת אבוקדו מזן 'גליל' וכאלו שיהיה ניתן בחורף כדוגמת אבוקדו מסוג 'פוארטה'. בנוסף, לכל זן של אבוקדו יש אחוז שומן מוגדר שאליו שואפים שהפרי יגיע לפני שקוטפים אותו, אחרת הוא לא ראוי למאכל.

לדוגמה, לזן "גליל" נדרשים 18 אחוזי שומן בפרי כדי שיהיה מוכן לקטיפה, בעוד אבוקדו מזן "פוארטה" צריך 22 אחוזי שומן.

אחת העובדות המעניינות לגבי הפרי הירקרק היא 'מלחמת האבוקדו' במקסיקו. במקסיקו נחשב האבוקדו ל'זהב ירוק' וסביב מטעי האבוקדו ישנה מלחמה שלמה של ארגוני הפשיעה המקומיים, בה קרטלים של פשיעה משתלטים על מטעי אבוקדו של החקלאים המקומיים באלימות רבה והמלחמה הזו גבתה את חייהם של קורבנות רבים.