עשור למותו: 10 דברים שלא ידעתם על אריק איינשטיין
עשר שנים עברו מאז לכתו של אריק איינשטיין, מגדולי המוזיקאים הישראלים, שהותיר אחריו עשרות שירים שהפכו לנכסי צאן ברזל. הנה עשרה דברים שאולי לא ידעתם עליו
עשר שנים עברו מאז הלך לעולמו גדול המוזיקאים הישראלים אריק איינשטיין. לכבוד ציון היום המיוחד, אספנו לכם עשרה דברים שאולי לא ידעתם על אחד מחלוצי הרוק הישראלי.
מי זה אריק?
אם תנסו לחפש ברשם האוכלוסין את השם 'אריק איינשטיין', כנראה שלא תמצאו. הזמר האגדי נולד לדבורה ויעקב איינשטיין בשם "אריה", ואת הכינוי "אריק" קיבל רק במהלך שירותו הצבאי.
לא רק זמר
עוד לפני שהתגייס והתחיל להתפרסם כזמר ויוצר, אריק איינשטיין היה ספורטאי מוצלח במיוחד. בנעוריו הצטרף לקבוצת הנוער של הפועל תל אביב בכדורסל, ואף שיחק גם בקבוצת הבוגרים בשנת 1995. איינשטיין היה אלוף ישראל לנוער בהדיפת כדור ברזל ואף החזיק את השיר הישראלי לנוער בקפיצה לגובה במשך כ-10 שנים. בשנת 1956 כשהיה רק בן 17 זכה באליפות ישראל לבוגרים בקפיצה לגובה, ובמכביה החמישית בשנה לאחר מכן זכה במדליית ארד בתחום זה.
החלום ושברו
החלום להמשיך לעסוק בספורט נגוז בתקופת הצבא, כאשר ניסה איינשטיין להתקבל לתפקיד מד"ס ונכשל בשל קוצר ראייה. לאחר מכן, בעידודו של אביו שניסה לשכנע אותו לנסות להתקבל ללהקה צבאית, התקבל איינשטיין ללהקת הנח"ל בתפקיד שחקן, שם גם התגלה קולו.
הלהקות השונות
לאורך השנים, ובעיקר בתחילת הקריירה שלו, איינשטיין לקח חלק והקים למעלה מ-7 להקות שונות, ביניהן "שלישיית גשר הירקון" יחד עם יהורם גאון ובני אמדורסקי ו"החלונות הגבוהים" עם שמוליק קראוס וג'וזי כץ. איינשטיין שיתף פעולה עם להקת "הצ'רצ'ילים", והביא אותם להכרה בקרב הציבור הרחב בישראל, ואף לקח חלק ב"חבורת לול".
אורי זוהר: חבר ומשפחה
הקשר של אריק איינשטיין עם השחקן והבמאי אורי זוהר, שלימים הפך להיות רב, התחיל עוד בצבא כאשר נבחן ללהקת הנח"ל בפניו. לאחר שהשתחרר מצה"ל חבר לזוהר בלהקת "בצל ירוק" ולאחר מכן גם ב"חבורת לול" ואף עבדו יחד על הסרט המוכר "מציצים" ו"עיניים גדולות". לאחר שזוהר התחיל את תהליך החזרה בתשובה והתרחק מעט מהחיים הציבוריים, כתב איינשטיין את השיר "הוא חזר בתשובה" שנתפס בציבור כביטוי לצערו על שחברו התרחק ממנו ומצא את מקומו בעולם אחר.
הקשר בין השניים הפך מחברי למשפחתי, כאשר שתי בנותיו של איינשטיין מאשתו הראשונה אלונה חזרו בתשובה ונישאו לבניו החוזרים בתשובה של זוהר.
חיקויים
למרות שהקריירה שלו התחילה כשחקן בלהקת הנח"ל, איינשטיין לא הרבה לשחק הרבה והתמקד בעיקר במוזיקה. בפרויקטים שכן שיחק, בלט כישרון החיקוי שלו שהתחיל כבר בנעוריו. במערכונים השונים שלקח בהם חלק חיקה איינשטיין דמויות רבות, ביניהם גם מנהיגים, אמנים וסמלי תרבות מהעשורים הראשונים למדינה כמו ראשי הממשלה דוד בן גוריון וגולדה מאיר.
זמר אך לא משורר ומלחין
איינשטיין כמעט ולא הלחין את השירים שלו בעצמו, וברוב האלבומים נהג לשתף פעולה עם מוזיקאי מרכזי אחד, שהלחין ועיבד את רוב השירים באלבום. לטענתו, הסיבה לכך היא שכך האלבום שנוצר מגובש יותר פחות מפוזר. בין המוזיקאים איתם עבד על אלבומיו היו שלום חנוך, מיקי גבריאלוב, יוני רכטר, איציק קלפטר ושם טוב לוי, איתו הוציא את מספר האלבומים הרב ביותר.
גם מבחינת טקסט השירים, ברבים מאלבומיו שר איינשטיין שירי משוררים, הבולטים ביניהם הם לאה גולדברג ("מה עושות האיילות"), חיים חפר ("רותי"), חיים נחמן ביאליק ("הכניסיני תחת כנפך") ונתן אלתרמן ("תוצרת הארץ"). שני פזמונאים בולטים איתם שיתף פעולה איינשטיין היו יעקב רוטבליט, שכתב את רוב שירי האלבום "בדשא אצל אביגדור", וגם יהונתן גפן שכתב את השירים "כשאת בוכה את לא יפה" ו"דון קישוט".
התאונה והפסקת ההופעות
באוגוסט 1982, בשבוע שבו הוציא איינשטיין את אלבום האולפן ה-19 שלו "יושב על הגדר", עבר הזמר תאונת דרכים קשה בה נפצעה קשה בת זוגתו סימה אליהו. בתאונה נפצע גם איינשטיין עצמו, מה שגרם לכבדות הראייה שלו להחמיר. לאחר התאונה, מיעט הזמר להיראות בציבור ולהתראיין בתקשורת ואף הפסיק להופיע בפני קהל למרות הביקוש הרב. בראיון משנות ה-90 למבקר המוזיקה יואב קוטנר תיאר איינשטיין את סיבת הפסקתו להופיע: "אני לא בנוי לזה, זה לא האופי שלי. אני עכשיו יושב איתך בראיון מול שמונה-עשרה אנשים ורע לי, תאר לך שזה יהיה אל מול 3,000 איש".
מותו
ב-26 בנובמבר 2013 בשעות הערב נפטר איינשטיין בגיל 74, לאחר שהתגלתה בגופו מפרצת באבי העורקים שהובילה לדימום פנימי כבד. פחות מחודש לפני שנפטר נודע כי הוא יתחיל לכתוב טור חדש בעיתון "מעריב", אך הספיק להשלים רק את הטור הראשון שלו כמספר שעות לפני שהלך לעולמו.
הנצחתו
בעשר השנים האחרונות לאחר מותו של אריק איינשטיין הוקמו מבנים רבים ויוזמות שהנציחו את הזמר: לאחר מותו הוצבה לוחית זיכרון בכניסה לביתו בתל אביב, שרת התרבות והספורט יזמה באותה השנה את "פרס אריק איינשטיין" שנועד להביע הוקרה והערכה לאמנים מובילים בתרבות הישראלית, והמרכז הקהילתי במרכז תל אביב הסב את שמו ל"מרכז הקהילה אריק איינשטיין".
גם ברחבי הארץ החליטו להנציח את הזמר: אולם הבית של הפועל כפר סבא נקרא על שמו של איינשטיין, כמו גם פארק בקריית ים, כיכר באור יהודה, בית ספר יסודי בפתח תקווה ורחובות בהרצליה, חולון, עכו ועוד. גם חברת התעופה הישראלית 'ארקיע' הנציחה את הזמר ובשנת 2017 חנכה מטוס חדש שנקרא על שמו.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו