יועץ התקשורת הבכיר: זה מה שחיות ולוין צריכים לעשות
עו"ד משה כהן שימש במשך 16 שנים כדובר משרד המשפטים ועבד תחת ארבעה יועצים משפטיים לממשלה באירועים רגישים רבים. בראיון מיוחד לאולפן סרוגים, הוא מדבר באריכות על הרפורמה המשפטית וגם נותן עצות לשר המשפט לוין ולנשיאת העליון חיות

עו"ד משה כהן, יועץ תקשורת ומשברים בכיר שכיהן כדובר משרד המשפטים במשך 16 שנים תחת ארבעה יועצים משפטיים לממשלה, הגיע היום (שני) לאולפן סרוגים בכדי לדבר על הרפורמה המשפטית.
השיחה עם כהן התחילה בעיסוק סביב התיקים הפליליים נגד ראש הממשלה נתניהו. כהן סיפר על תרגיל הטעיה לתקשורת שנכשל לפני ההכרזה על החלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם, אביחי מנדלבליט, להגיש כתב אישום נגד נתניהו.
כהן אמר כי לאור ההשפעות השונות שיש למשפט נתניהו מבחינה ציבורית, יש לעשות מספר צעדים כמו קיבוע חסינות יותר אפקטיבית שתגן על נבחרי ציבור מחקירה והעמדה לדין בזמן שהוא בתפקיד. רעיון נוסף של כהן הוא מינוי תובע מיוחד שיכול לשקול שיקולים נרחבים בהגשת כתבי אישום מול נבחרי ציבור, מעבר לשיקולים הפליליים.

שר המשפטים יריב לוין במעמד ההכרזה על הרפורמה המשפטית (אוליביה פיטוסי: פלאש 90)
בהמשך, כהן הסביר כי התיקים שמשפיעים באופן ישיר על הפוליטיקה מביאים לפגיעה באמון הציבור במערכת המשפט. לדבריו, כשמפלגה פוליטית תומכת במנהיג שלה שנחשד בעבירה, המערכת המשפטית מוצאת את עצמה מתמודדת מול מפלגה מה שצובע את הפרקליטות כאילו היא פוליטית.
לעמדת כהן ביחס לרפורמה המשפטית, מוצדק לשרטט מחדש את האיזונים כך שיהיה יותר כוח לנבחרי הציבור. לדברי כהן, במהלך השנים המערכת המשפטית ספחה סמכויות בין היתר מכיוון שהיה נוח למחוקקים להשאיר את ההכרעה בידי בית המשפט.
למשל, בנוגע לחוק ההסדרה, כהן אומר כי נבחרי הציבור בימין ידעו שהחוק אינו תקין מבחינת הדין הבינלאומי, אך העדיפו לא לומר זאת לציבור הבוחרים. להערכתו, חוק ההסדרה לא יעבור אם תהיה פסקת התגברות.
כהן אמר כי הוא יכול להבין למה שר יעדיף לעבוד מול יועץ משפטי במקרת אמון, אך אמר כי ההפסד יהיה של מימד 'שמירת סף', אותו מהווה יועץ משפטי כ'קו הגנה ראשוני' מפני התנהלות לא חוקית במשרדי הממשלה. כהן אמר כי יש אפשרויות שונות להתמודדות מול מצב כזה, כמו העצמת ביקורת הפנים, אך הוא סבור שאין לוותר על מימד שמירת הסף של היועצים המשפטיים.
לגבי האפשרות לייצוג עצמי של שרים בפני הערכאות, אמר כהן כי ישנה חשיבות בכך שהמדינה תדבר בקול אחד וכי לא ייתכן שהמדינה תדבר בכמה קולות מול בתי המשפט.

הנשיאה אסתר חיות. לעמדת כהן, הייתה צריכה להפנים את הביקורת מציבורים שמרגישים חסרי קול בבית המשפט העליון (אבשלום ששוני/פלאש 90)
לעמדת כהן, כל ניתן להצדיק כל אחד מהרכיבים ברפורמה בפני עצמו, כך הבעיה היא השילוב של כולם בו זמנית – מה שיכול להוציא את המערכת מאיזון. למשל, כאשר צריך רוב מיוחד להתגבר על חקיקת הכנסת, לעמדת כהן צריך לראות רוב גדול דומה כשהכנסת מתגברת על החלטות בית המשפט.
לקראת סיום, כהן נתן עצות לשר המשפטים יריב לוין ונשיאת בית המשפט העליון חיות בהתנהלותם מול הרפורמה. לעמדת כהן, לוין צריך לחבק את הציבור שחושש מהרפורמה ולהרגיע את פחדיהם. מנגד, כהן סבור חיות צריכה לפתוח פתח לתיקונים במערכת המשפט ולהקשיב לציבורים שמרגישים שאין להם קול בבית המשפט העליון.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו