הטעות של הרב יוני לביא / תגובה - סרוגים

הטעות של הרב יוני לביא / תגובה

הרב יוני כותב לקראת סיום דבריו: "אז תגידו אתם - למה שיבחר בדרך הנכונה כשהוא יכול לבחור בדרך הקלה?" עצם הצגת דרך שמירת המצוות כדרך שמנוגדת לדרך קלה, קרי, דרך קשה, יש בה טעות גדולה

הרבנית חני פרנק
הטעות של הרב יוני לביא / תגובה
  (צילום: ניסים לב)

בוודאי שיש כמה וכמה נקודות חשובות ונכונות במאמרו של הרב יוני לביא, 'למה הציונות הדתית מייצרת המון דתל"שים?' הוא מתאר שם גורמים ידועים ונכונים לכך שלא מעט מצעירנו בוחרים ללכת בדרך שונה מזו שחונכו אליה במוסדות החינוך שגדלו בהם. אך עם זאת, הוא גם ציער אותי מכמה היבטים שונים.

עוד באותו נושא

למה הציונות הדתית מייצרת המון דתל"שים?


141

ראשית, הנתונים שהוא מביא במאמר אינם מדויקים. ישנם מחקרים שונים בנושא, אך כמעט כולם מראים מספרים קטנים מאלו שהציג הרב יוני הביא (כ 20%), וחבל להפוך תופעה שכואבת לכולנו, ליותר גדולה ממה שהיא באמת. אבל אין זה העיקר בעיניי, שהרי כפי שאמר לנו מו"ר הרב נחום אליעזר רבינוביץ' זצ"ל, ראש ישיבת ברכת משה במעלה אדומים, כשנפגשנו כשנה וחצי לפני פטירתו וזכינו לשוחח עמו שיחה ארוכה על פעילותנו במכון ידעיה: "ואם מדובר רק בעשרה אחוזים, האין זה נורא?".

שתי נקודות נוספות במאמר הנ"ל ציערו אותי אף יותר, ואתחיל דווקא מהסוף. הרב יוני כותב לקראת סיום דבריו: "אז תגידו אתם – למה שיבחר בדרך הנכונה כשהוא יכול לבחור בדרך הקלה?" עצם הצגת דרך שמירת המצוות כדרך שמנוגדת לדרך קלה, קרי, דרך קשה, יש בה טעות גדולה.

ידוע הסיפור שמספרת הגמרא (עירובין נג',ב') על הילד החכם שהציע דרך קצרה שהיא ארוכה לעומת דרך ארוכה שהיא קצרה. אולי כך צריך גם להתייחס ולשדר לילדינו: דרך שמירת המצוות, גם אם היא נראית בעינינו כקשה, בסופו של דבר היא הדרך הטובה לנו, כיון שהיא זו שנותנת להולכים בה כיוון, דרך, משמעות לחיים וממילא אושר וסיפוק.

עוד באותו נושא

הציונות הדתית לא חזקה כפי שנדמה לנו / תגובה


30

הבחירה בדרך שמכונה 'קלה' אינה בהכרח בחירה קלה. לא קל לעזוב את הדרך שבה גידלו אותנו. גם אם ההורה לא יאמר זאת לילד, הוא יודע מעצמו שאביו ואמו מצטערים מאוד על הבחירה שלו לעזוב את הדרך. לא כל דבר צריך לומר במפורש, וחיבוטי הנפש והייסורים שמלווים את הבחירה הזו בוודאי אינם קלים.

בנוסף, הנתונים אודות אחוזי הדיכאון שעולים במיוחד בקרב מי שאינם שומרי מצוות מראים עד כמה הדרך הזו בסופו של דבר מתגלה כדרך קשה. אם אנו מאמינים שדרכנו נכונה, הרי שהיא גם הדרך הטובה, כי בסוף האדם מחפש משמעות, והדרך שתיתן לו את המשמעות לחייו היא שתגרום לו גם לאושר וממילא לתחושת הקלה, וככל שאנו נחווה את חיינו הדתיים ככאלה, גם ילדינו יכירו בכך.

עוד באותו נושא

מדוע הישיבות מתכחשות לדתל"שים שיוצאים מהן?


20

אך ההיבט שציער אותי יותר מכל היה דווקא פתיחת המאמר. כיצד ניתן להשוות את בנינו ובנותינו, גם אם אינם ממשיכים בדרך החינוכית שאליה השתדלנו לכוון אותם, כמנועים או כאייפונים פגומים? עצם ההשוואה הזו, מרחיקה מאוד את הצעירים והצעירות מאיתנו, דור המחנכים וההורים. מעשיהם פגומים, אך הם עצמם? חלילה לנו מלהגדירם כך.

הרי כמו בכל אדם, יש בהם גם הרבה טוב, בבחינת מאמרה של ברוריה לרבי מאיר: "יתמו חטאים, ולא חוטאים". יתירה מכך, אומנם העזיבה שלהם את שמירת התורה מצערת אותנו ואינה מקובלת עלינו, אך כבר לימדנו הרב קוק זצ"ל, שגם לכפירה יש תפקיד בתהליך הגאולי של צמיחת האמונה שלנו, וככל שנשכיל לראותה ככזו, יהיה לנו גם קל יותר ללוות אותם בדרכם ולהשיבם אלינו.

עוד באותו נושא

זו אחת הסיבות שנוצרים דתל"שים במגזר


27

מתוך המבט הזה עלינו להסתכל פנימה ולחפש את הסיבות העמוקות שגורמות להם לעזוב. רבים מהם לא נסחפים אחרי החברה, אלא מתייסרים בשאלות שמעסיקות אותם, ואנו לא מספיק קשובים כדי לשמוע, ללמוד עמהם ולהשיב תשובות טובות לשאלותיהם, בלי לפחד משום שאלה.

יתירה מזו, היחס הנפשי שלנו לשאלות הוא בעיניי המפתח להתמודדות הכנה עם העזיבה של חלקם את הדרך. אנו נמצאים בערב חג הפסח, החג שכולנו מכירים מילדות כחג השאלות. הצורך לשאול ולהשיב עומד במוקד אחת המצוות החשובות של החג, מצוות "והגדת לבנך".

עוד באותו נושא

'כתבו לכם את השירה הזאת' | על תופעת הדתל"שים בציונות הדתית


6

רבים מאיתנו רגילים לשים את הדגש במצווה זו על המילה "לבנך", ולכך נראה גם שמכוונת המשנה (פסחים פ"י מ"ד) שאומרת "וכאן הבן שואל ואם אין דעת בבן אביו מלמדו". אך צריך לזכור גם את הברייתא שצמודה לה בגמרא (בבלי פסחים קטז,ע"א) שאומרת: "חכם בנו – שואלו, ואם אינו חכם – אשתו שואלתו. ואם לאו – הוא שואל לעצמו. ואפילו שני תלמידי חכמים שיודעין בהלכות הפסח – שואלין זה לזה".

הדגש כאן הוא דווקא על עצם השאלה, שהיא זו שיוצרת את ה"והגדת". כדי לספר ביציאת מצרים, לבסס את האמונה שלנו מחדש, אנו נדרשים לחשוב ולשאול שאלות, ורק מתוך שאילת השאלות, נצליח גם לצמוח גבוה יותר ולחפש תשובות.

מי שאינו שואל, אינו עולה קומה ונשאר עם אמונה שטחית. דווקא השואלים, הם אלו שמחפשים, שמשתנים וצומחים מתוך המחשבה שמולידה את השאלות, והם גם אלו שאינם נחים עד שימצאו תשובות שיניחו את דעתם.

עוד באותו נושא

"תופעת הדתל"שים מגלה קודם כל על משבר הרבנים"


23

כלל ידוע בחינוך הוא שילדים מזהים זיופים מיד, ולכן הרוצים להצליח בחינוך מוכרחים להיות כנים ולתת דוגמה אישית בכל מה שחשוב להם שילדיהם ימשיכו בו. לא ניתן לזרז ילד להגיע לתפילה בזמן, כשההורים אינם עושים זאת בעצמם. כך גם לגבי השאלות. הורים ומחנכים שאינם שואלים ולומדים ומתפתחים בלימוד התורה שלהם בעצמם, אינם יכולים גם להכיל את השאלות של ילדיהם, וממילא הילדים מזהים שאינם רלוונטיים עבורם, ומחפשים את התשובות במקומות אחרים.

עוד באותו נושא

הציבור הסרוג משמר את החילוניות בחברה הישראלית


87

אומנם, ישנו פער דורי גם בצורך לשאול שאלות, ולכן אם הורה או מחנך מרגיש שאינו יודע כיצד להתמודד עם השאלות של ילדיו ותלמידיו, עליו לחפש מקורות נוספים לתשובות. לשם כך בדיוק הקמנו את האתר 'לדעת להאמין', בו אנו עמלים לתת תשובות יסודיות לכל שאלות האמונה.

=======

הרבנית ד"ר חני פרנק, חוקרת במכון ידעיה, העוסק גם במענה לתופעת הדתל"שים

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
14 תגובות - 13 דיונים מיין לפי
1
הסיבות הכואבות לדתלש"יות
יעקב | 05-04-2022 9:36
א. הדרך הקלה והדרך הקשה - נכון מאד שדרך התורה בסופו של יום היא מביאה אושר וסיפוק רוחני אמיתי , אך גם דורשת מאמץ ואורך רוח. בדור שמחפש ריגושים מהירים ומידיים - הוא ימצא אותה לצערנו בחילוניות. ב. שאילת שאלות - אכן ודאי שחישובה מאד הפתיחות והעידוד לכך, לחיזוק האמונה והשקפת עולמם של ילדינו, אך לדעתי רוב הנפילות הינם תוצר שגם ההורים נשחקו בעוצמת עולמם הדתי והרוחני ולאמץ בהדרגה ולהשתלב בתרבות החילונית גם אם הם עדיין שייכים לקהילה הדתית. הילדים בישרותם רואים זאת ומעדיפים להיות בלי תחפושת.
2
פופוליסטי מצד יוני...
האין מתכון מובטח להצלחה בחינוך | 05-04-2022 9:50
פופוליסטי מצד יוני לביא להשוות חינוך ילדים לייצור מכוניות
3
הטעות היא שלכם...
נורי | 05-04-2022 10:05
הטעות היא שלכם מהסיבה הפשוטה שקשה להתחבר לתורה שעיקרה הקרבת קורבנות, סקילת מחללי שבת ונואפים, נישואי קטינים, ועוד ועוד דברים שעבר זמנם. אין בכלל מושג של מדינה, מדע ודמוקרטיה בתורה.
4
מה שחשוב זה...
אאא | 05-04-2022 10:32
מה שחשוב זה איזה אדם הילד גדל להיות. גם אלוהים יעדיף שהילד יגדל להיות אדם מוסרי ומאושר, גם אם לא שומר מצוות מאשר אדם לא מוסרי אבל שומר מצוות.
לרוב מי...
זלמן | 12-04-2022 9:34
לרוב מי שלא שומר מצוות יש לו גם פגמים מוסריים. וטוב לדעת שאתה יודע חשבונות שמיים, אולי תגיד לי מה המספר שגם אני אוכל להתקשר.
5
כבר אמר החכם...
ודוק | 05-04-2022 10:41
כבר אמר החכם באדם, יוסיף דעת יוסיף מכאוב. אכן צודקת הרבנית הנכבדה שאנשים מאמינים ומקיימים מצוות משום שהדבר מסב להם עונג והנאה, וגם מספק במידת מה את יצר העליונות. מבחינה זו באמת מדובר בבחירה בחיים קלים. אבל לא לכל אחד מתאים לטמון את הראש בחול ולהאמין באמונות תפלות או לקיים פולחן שאין בו כל יתרון מוסרי. במקרים מסוימים אפילו להיפך. חג שמח וכל טוב לרבנית הנכבדה.
6
תודה לחני היקרה,...
יונית | 05-04-2022 10:42
תודה לחני היקרה, שזכיתי להיות תלמידה שלה, על ההארות החשובות!
7
חפרנית חיה בסרט ...
בילו | 05-04-2022 10:55
חפרנית חיה בסרט
8
כמי שמכירה מקרוב...
ד"ר ניצה דורי | 05-04-2022 13:19
כמי שמכירה מקרוב את הרב יוני לביא, אני חייבת לומר שדבריו הוצאו ממש מהקשרם. הרב לביא מקיים רשת ענפה של פעילות וולונטרית לתת מענה להורים וילדים. לא פעם רעיונותיו ועצותיו הטובות האירו את דרכי והעברתי אותם גם לאחרים. התגובה מאד לא פרופורציונלית למאמרו של לביא, לא מתכתבת איתה בשום צורה ומראה חוסר הבנה להשקפתו של הרב. חבל שהרבנית פרנק בחרה בדרך של פרסום פומבי. אילו היתה פונה אליו ישירות, היתה מקבלת מענה הולם ומאיר פנים, שהיה מפיג את כל הכאב שחוותה.
9
לא היתה זאת...
לאה | 05-04-2022 15:46
לא היתה זאת ילדה ששאלה:איזו דרך רוצה אתה-ארוכה או קצרה,או קצרה וארוכה?
10
נו באמת ...ברור...
מהנדס | 05-04-2022 16:51
נו באמת ...ברור שהרב לביא התכוון לעורר אותנו על כך וברור שהוא נותן את תשובתיך ועוד. אך הגיע הזמן להתפכח ולעשות טיונינג למערכת החינוך (מערכת זה כולל הורים קהילה ובתי ספר) כי ככה מערכת לא אמורה לפעול
11
כדאי להוסיף נקודה...
ז'וז'ו זלמנוביץ' | 05-04-2022 17:46
כדאי להוסיף נקודה חשובה, והיא החברה. בחברה החסידית כמעט ואין אינטראקציה עם החברה החילונית, ולכן בחור/ה יפחדו לסטות מהדרך, כי ייפלטו מהחברה אל הלא נודע. אך ככל שהחברה החילונית מוכרת יותר, יש פחות פחד ממעבר מהחברה החרדית דתית לחילונית. כמדומני שפספסו קצת נקודה זאת. ובאשר לפתרון, נ''ל שצריך לתת יותר טעם פנימי בתורה ובמצוות, ולהיות יותר קלים בהם. לדוגמא במקום שיעורי גמרא מעייפים ומייגעים, יותר קלילות והנאה. בתחום הקודש עצמו.
12
מודה שלא הבנתי...
יוני | 06-04-2022 2:12
מודה שלא הבנתי מה הביקורת על דבריו של הרב יוני לביא. בשביל לקדם את הרעיונות שאת מאמינה בהם אין צורך לדרוך על מישהו אחר בדרך.
13
יהודים
נועם | 27-05-2022 11:56
יהודים תצביעו לרבי מלובביץ'