ביידן: "פוטין בחר בתקיפה ברוטלית, והוא ישלם על כך"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיב לראשונה למתקפה הרוסית נגד אוקראינה ותקף בחריפות את ולדימיר פוטין: "הוא התוקף, הוא בחר במלחמה הברוטלית הזו והוא יהיה זה שישלם עליה"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשא הערב (חמישי) הצהרה לתקשורת, בה הגיב לראשונה לפלישה הרוסית לאוקראינה והמתקפה של הרוסים על קייב. בדבריו הציג סנקציות נוספות שיוטלו על מוסקבה בעקבות הפלישה, וכן אישר הפסקה מוחלטת של היחסים הדיפלומטים בין ארה"ב, כשלדבריו "אני לא מתכנן לדבר עם פוטין בזמן הקרוב".
"הצבא הרוסי החל במתקפה ברוטאלית ואלימה כנגד העם האוקראיני – בלי פרובוקציה, הצדקה או צורך. מדובר במתקפה שתוכננה במשך חודשים" אמר. "מאות אלפי חיילים הוצבו על הגבול האוקראיני, בנה בסיסים ובתי חולים בשדה ועוד, ודחה כל יוזמה והצעה שהבאנו כלפי החששות הביטחוניות שלהם. במשך שבועות הזהרנו שזה יקרה – ועכשיו זה קורה בדיוק כפי שאמרנו".
"בשבועות האחרונים ראינו קמפיין מזוייף נגד אוקראינה – טענות שהם מתכננים מלחמה, מבצעים רצח עם, ועוד. בדיוק ברגע שבו מועצת הביטחון התכנסה לדון בזכויותיה של אוקראינה, פוטין הודיע על המלחמה שלו. תוך שניות שוגרו רקטות וחיילים נכנסו למדינה. שיתפנו את כל זה כדי שיהיה ברור לכולם – פוטין הוא התוקף, הוא בחר במלחמה הזו והוא יהיה זה שישלם עליה".
סנקציות חדשות יוטלו: "נמקסם את הפגיעה ברוסיה"
עוד אישר כי יוטלו סנקציות חריפות נגד רוסיה, אשר לדבריו "תוכננו לפרטים כדי למקסם את הפגיעה ברוסיה". "במשך חודשים בנינו קואליציה עולמית שתהיה שותפה לסנקציות הללו – 27 מדינות באיחוד האירופי ובמקומות נוספים. כל מנהיגי העולם מסכימים על הצורך בכך. נגביל את יכולות העסקים של רוסיה בכלכלה העולמית, נעצור את יכולות הצמיחה והחימוש של הצבא הרוסי, ועוד".
"כבר ראינו את ההשלכות של הסנקציות על הכלכלה הרוסית, כשהיום המטבע הרוסי הגיע לשפל חסר תקדים והוביל לקריסה במניות" סיפר. "כבר חסמנו השקעות רבות של רוסיה בתוך ארה"ב, הגבלנו את העסקים שלהם בבנקים, ועוד סנקציות כלכליות רבות. בנוסף יוטלו סנקציות אישיות נגד בכירים רוסיים, אלה שתומכים במדיניות המלחמה הרוסית – והם צריכים להשתתף בכאב".
"במסגרת הסנקציות החדשות נמנע מחברות ענק ברוסיה לגייס כספים במערב, ננתק 5 בנקים רוסים מובילים מהכלכלה העולמית ונגביל את היכולת של רוסיה לבצע עסקאות בדולר, ליש"ט, יורו, ויין" הבהיר. ביידן גם הודיע על שליחת כוחות נוספים למזרח אירופה, אך ציין כי "הכוחות שלנו לא ילחמו בתוך אוקראינה – אבל יגנו על כל סנטימטר במדינות נאט"ו".
"האגרסיביות של פוטין תעלה לו ביוקר"
"האגרסיביות הזו לא יכולה להימשך – אחרת ההשלכות יהיו חמורות הרבה יותר, לא רק לארה"ב אלא לעולם כולו" הבהיר ביידן. "אנחנו עומדים נגד התוקפנות הרוסית. שוחחתי עם נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי ואמרתי לו שאנחנו תומכים בו. הרוסים ימשיכו לנסות להחביא את האמת ולהציג ניצחון על איום שהם המציאו, אבל בסופו של דבר האמת היא שהכיבוש הזה רק יוביל לחוסר יציבות".
"פוטין שחרר מתקפה והוביל לכאב רב עבור אזרחי אוקראינה, אך הם כבר מהווים מדינה עצמאית במשך 30 שנה – והם הוכיחו שהם לא ייתנו לאף אחד להחזיר אותם אחורה" תקף. "הוא הוציא לפועל תקיפה נגד עקרונות השלום והדמוקרטיה – ועכשיו כל העולם רואה מה חשוב להם. לא ענייני אבטחה, אלא רצון לכיבוש בכל דרך אפשרית, להשליט פחד ולשנות גבולות בכח – ובסופו של דבר לצאת למלחמה חסרת צורך".
"ארה"ב ובנות בריתה יצאו מזה חזקים ומאוחדים יותר" סיכם. "נפעל יחד כדי לוודא שהאגרסיביות של פוטין תעלה לו ביוקר. הוא יהפוך לאישיות בלתי רצויה, וכל מדינה שתתמוך בתוקפנות שלו תוכתם בבושה הזו. הרצון שלו לצאת למלחמה לא מוצדקת עם אוקראינה תחליש את רוסיה ותחזק את שאר העולם. הדמוקרטיה והחופש חזקים יותר מהפחד והדיכוי, הם לא יוכלו להימחק על ידי אלימות ומתקפות. החירות תנצח".
מוקדם יותר היום ביידן כינס דיון חירום במועצת הביטחון של הבית הלבן על הלחימה באוקראינה. גורמים במשרד ההגנה האמריקני אמרו בדיון כי "ההערכה היא שהפלישה הרוסית נועדה לערוף את ראשה של ממשלת אוקראינה", זאת על רקע הנטיות הפרו-מערביות של הנשיא וולדימיר זלנסקי והרצון שלו להצטרף לארגון נאט"ו. לדבריהם, "אחד משלושת צירי התקיפה העיקריים מופנה לעיר הבירה קייב. נראה שהרוסים רוצים לקיים באוקראינה שיטת ממשל משלהם".
במקביל, בצבא ארה"ב אישרו כי כוחות אמריקנים נוספים יגיעו למזרח אירופה בהמשך היום. לדבריהם, 6 מטוסי קרב יוצבו באסטוניה, ליטא ורומניה, והם יצטרפו למטוסים שהועברו ממדינות נוספות באירופה. עם זאת, בשלב הזה אין תכנון להכניס חיילים אמריקנים לתוך אוקראינה.
"פוטין שם את עצמו בצד הלא נכון של ההיסטוריה"
בחלק מהדיון הצטרפו גם מנהיגי מדינות ה-G7 – גרמניה, בריטניה, צרפת, איטליה, קנדה ויפן – אשר שוחחו עם ביידן על המלחמה. לדבריהם, הפלישה הרוסית לאוקראינה "מהווה איום רציני על הסדר הבינלאומי. למשבר הזה יש השלכות הרבה מעבר לאירופה. אין הצדקה לשנות בכוח את הגבולות".
עם סיום הדיון מנהיגי המדינות פרסמו הצהרה משותפת בה גינו בחריפות את נשיא רוסיה ואישרו כי יטילו סנקציות נוספות. "פוטין שם את עצמו בצד הלא נכון של ההיסטוריה" אמרו. "למשבר הזה יש השלכות הרבה מעבר לאירופה. אין הצדקה לשנות בכוח את הגבולות".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו