מה כדאי לאכול בסעודה מפסקת ולפני הצום כדי לצלוח אותו בקלות

מה כדאי לאכול בסעודה מפסקת ולפני הצום כדי לצלוח אותו בקלות

תכנון נכון של הסעודה המפסקת והסעודה שאחרי התענית, תדאג שתצלחו את צום יום הכיפורים בקלות. קבלו מתכונים וטיפים לסעודות מזינות ולצום קליל

author-image
מה כדאי לאכול לפני הצום כדי לצלוח אותו בקלות
  (צילום: דר - בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

רוצים לעבור את צום יום כיפור בקלות? זה הזמן להכין את עצמנו, ולבשל מאכלים מתאימים להזנת הגוף לפני הצום, ומאכלים למילוי המצברים שהתרוקנו לאחריו. קבלו טיפים ומתכונים נהדרים.

ההכנה המוקדמת

יומיים לפני תחילת הצום

1. צמצמו את צריכת הקפאין והסוכר במשקאות למשל קפה, תה, קולה וכו'

2. צמצמו את צריכת הנתרן ע"י הפחתת המלח, הימנעות מרטבים ואוכל מעובד.

3. לאנשים המבצעים פעילות גופנית: הימנעו מביצוע פעילות גופנית מאומצת 24 שעות לפני תחילת הצום. הסיבה לכך היא שהגוף שורף קלוריות גם במנוחה. במידה ותתאמנו באותו יום הגוף ייכנס לגרעון קלורי גדול מדי ותחושו לא בטוב.

ביום תחילת הצום

• רצוי שהמנה תכלול מנת חלבון בשרית או צמחית, כלומר עוף, דג או טופו. חשוב לציין שגם בשר עם רמת שומן גבוהה זה בסדר, השומן הינו מקור אנרגיה. לאחר שהגוף מסיים לפרק את האנרגיה מהגלוקוז (חד סוכר – פחמימות), הוא יעבור לתאי השומן ויפיק מהם את האנרגיה כדי לתפקד.

• שלבו הרבה ירקות, חיים או מבושלים. הירקות מכילים כמויות גדולות של נוזלים, ויטמנים וסיבים תזונתיים. כל אלה יעזרו בעיכוב תחושת הצימאון ומניעת התייבשות.

• הקפידו לשלב תוספת של קטניות או דגנים כמו : אורז מלא, פסטה, בטטה, תפוח אדמה, קינואה, עדשים, ובורגול.

• הקפידו על שתייה של לפחות 3 ליטרים של מים ביום לפני הצום וביום של הסעודה המפסקת (מומלץ כל 30-45 דקות לשתות כוס מים).

מה לא מומלץ?

– לא מומלץ לצום עד הארוחה המפסקת

– לא מומלץ לאכול מנות מתובלות בתבלינים מרובים ובמלח. המלח סופח את הנוזלים ויגביר את תחושת הצימאון.

– לא מומלץ לאכול מאכלים מטוגנים או מאכלים מתוקים, כל אלה מגבירים את תחושת הצימאון.

סעודה בסיום הצום

אחרי יממה בה הגוף לא קיבל נוזלים ומזון, זה לא נכון להכביד עליו באופן מיידי.

1.  שבירת הצום תיעשה תחילה עם כוס מים.

2. לאחר מכן חשוב לשתות שתייה עם קפאין כמו קפה או תה, ממותק בסוכר.

3. רצוי לאכול מאכל מתוק שייעלה את הסוכר – תמרים, פירות, עוגיות וכו'

4. רצוי לאכול מרק ירקות – כך גם תצרכו נוזלים שהגוף זקוק להם וגם תכניסו עוד ערכים תזונתיים לגופכם..

5. חצי שעה לאחר שבירת הצום ניתן לאכול ארוחה מרכזית שכוללת את כל אבות המזון.

אכלו באיטיות ובמודעות, השתדלו לא להעמיס על הקיבה שלכם.

צריכת ירקות

צריכת הירקות לפני הצום נמצאת במגמה מוגברת, כך מספרת בעלי פרשוק המשווקת ירקות ופירות אונליין: ״אנו מזהים לקראת כניסת צום יום הכיפורים ובכלל בתקופת חגי תשרי, עלייה של מאות אחוזים בביקושים לצריכת ירקות ופירות בעלי ערך תזונתי גבוה".

״פרשוק תגברה את מערך החלוקה והמשלוחים בפריסה הארצית שלה, כבר מתחילת ספטמבר והשבוע במיוחד, בשל הצורך של הצמים בצריכת ירקות ופירות, לרבות פחמימות (בטטות, דלורית, תפוח אדמה, דלעת) הגדלים אצל החקלאים המקומיים שעובדים איתנו".

מתכונים מתאימים לסעודה מפסקת שלפני הצום

ספרינג רול דפי אורז

(צילום: דר – בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

מרכיבים

10 דפי אורז

גמבה אדומה

גמבה כתומה

2 גזרים בינוניים

1/4 כרוב לבן

2 גבעולים בצל ירוק

חופן פטרוזיליה/כוסברה

ביצה

1/2 כף שמן

בצל – לא חובה ( אני לא השתמשתי)

ניתן להוסיף גם עוף/טופו/בקר

אופן ההכנה

1. קולפים את הגזר וחותכים לרצועות דקות.

2. חותכים לרצועות את הגמבות ומטגנים עם 1/2 כף שמן את הגזר והגמבות עד לריכוך ( ניתן להוסיף גם בצל)

3. את יתר הירקות שוטפים וחותכים.

4. את דף האורז משרים במים פושרים 15-20 שניות, מניחים במרכז דף האורז ירקות( ותוספת בשרית/צמחונית אם החלטתם להוסיף) ומקפלים בצורת מעטפה.

5. לאחר סיום הכנת דפי האורז מברישים אותם בביצה "ומטגנים" על המחבת כדקה בערך מכל צד.

6. ניתן להוסיף שומשום לקישוט.

סלט פסטה קר

(צילום: דר – בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

מצרכים

500  גרם פסטה פוזילי

2  קופסאות טונה בשמן מסונן

2  עגבניות שרי תמר גדולות או יותר (ללא הנוזלים)

1/2  בצל סגול גדול

5 גבעולי בצל ירוק קצוצים

חופן כוסברה / פטרוזיליה קצוץ

חופן עלי בזיליקום קצוץ

4  כפות גרעיני תירס לייט

30  יחידות זיתים שחורים / ירוקים או מיקס

3 כפות גרגרי רימון – לא חובה

2 כפות שמן זית איכותי

כפית מלח

כפית פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה

1. מכינים ומסננים את הפסטה לפי הוראות יצרן – מומלץ להכין את הפסטה אל דנטה (שהפסטה מעט קשה)

2. במקביל קוצצים ומכינים בקערה גדולה את הירקות.

3. מערבבים הכל ומתבלים

סלט קינואה קל להכנה

(צילום: דר – בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

מצרכים

4  כוסות קינואה מבושלות

5  מלפפונים בינוניים

1/2  צרור פטרוזיליה(או כוסברה)

4-5  גבעולי בצל ירוק

חופן חמוציות לא מסוכרות / גרגרי רימון

חופן שקדים פרוסים וקלופים(לא קלויים)

3  כפות שמן זית

מיץ לימון מ 2 לימונים

קורט מלח

אופן ההכנה

1. מבשלים את הקינואה עד לריכוך.

2. חותכים את המלפפון, הבצל הירוק והפטרוזיליה.

3. מוסיפים את התוספות, מערבבים היטב ומגישים.

מתכונים מתאימים לסעודה בסיום הצום

טראפלס שוקולד

(צילום: דר – בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

מצרכים

60  גרם שוקולד מריר

כף וחצי שמן קוקוס

כף קקאו

2 כפות סוכר

15 גרם שקדים

15 גרם פיסטוקים

30  גרם שוקולד לבן

אופן ההכנה

1. ממיסים את השוקולד מריר עם שמן הקוקוס.

2. מוסיפים קקאו, סוויטאנגו, תוספות ומערבבים.

3. מעבירים לתבנית ארוכה עם נייר אפייה ומקפיאים.

4. שכבה עליונה : 3 כפות קרם קוקוס 40 גרם שוקולד מריר אבקת קקאו לקישוט

5. ממיסים את השוקולד עם קרם הקוקוס שופכים על השכבה הראשונה, מקפיאים כמה דקות.

6. מוציאים ומפזרים אבקת קקאו ושברי שוקולד לבן או שברי אגוזים ומקפיאים כחצי שעה.

עוגיות קוואקר

(צילום: דר – בלוגר של אוכל בריא וטיולים)

מצרכים ל 17 עוגיות

כוס קמח כוסמין

כוס שיבולת שועל

3/4 כוס סוויטאנגו / תחליף סוכר / סוכר חום

חצי כפית אבקת אפייה

חצי כפית סודה לשתייה

קורט מלח

ביצה

כף סילאן

כפית תמצית וניל

2 שורות שוקולד מריר או כל תוספת אחרת כמו חמוציות, שקדים ועוד.

אופן ההכנה

1. מערבבים את כל המצרכים עד לקבלת תערובת אחידה ודביקה.

2. ניתן להכניס למקרר ל 5-10 דקות, לא חובה

3. על נייר אפייה יוצרים במרווחים עוגיות.

4. אופים בחום של 180° כ 10-12 דקות.

5. תהיו ליד התנור, היות וכל תנור עוצמתו שונה וזמן ממושך עלול לשרוף את העוגיות.

__________________________________________

המתכונים והטיפים באדיבות פרשוק ודר – בלוגר של אוכל בריא, אטרקציות וטיולים

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
תודה על הכתבה,...
איש שצם | 13-09-2021 22:13
תודה על הכתבה, גמר חתימה טובה לכולם!