האם מותר לעולי הר הבית להצטלם על ההר?
האחיזה בהר והרחבתה עודן שבריריות ומוטלות בספק. הצילומים של חבורות העולים להר הם חלק מן המהלך הזה, וחלק מהאמצעים שאנו נוטים אליהם בגלל מצב החירום

כחלק מן הוויכוח בדבר עליה להר הבית, נשמעת לעיתים תכופות הטענה כנגד הצילומים שאנשים מצטלמים בהר הבית, מפני שלכאורה הדבר מהווה זלזול במקום המקדש. אני מבקש לבחון האם הדבר נכון, ואולי גם להציע קו פעולה כללי באשר לשימוש בטלפונים הניידים בהר הבית.
הרמב"ם כותב: (הלכות בית הבחירה ז א) "מצות עשה ליראה מן המקדש, שנאמר "ומקדשי תיראו". ולא מן המקדש אתה ירא, אלא ממי שציווה על יראתו. ואיזו היא יראתו: שלא ייכנס אדם להר הבית במקלו, או במנעל שברגליו, או באפונדתו, או באבק שעל רגליו, או במעות הצרורין לו בסדינו. ואין צריך לומר, שאסור לו לרוק בכל הר הבית; אלא אם נזדמן לו רוק, מבליעו בכסותו".
מקור הדברים מילה במילה במשנה ברכות פרק ט' משנה ה' ובגמרא ברכות סב:
מעיון בפרטי הדין עולה שהדברים האסורים ממש בהר הבית הם דברים של ביזיון משמעותי, מעבר להליכה יומיומית. התרמיל הוא תרמיל כלי המלאכה של בעלי מקצועות פשוטים (ראה רש"י ביבמות פ"ו – בתרמילו) וגם המקל הוא מקל של נוודים ורועים (ואילו במקל שהאדם זקוק לו לשם הליכה התירו).
גם הפונדה\אפונדה היא או בגד תחתון (גופיה) או מעין תיק חגורה, כמו פאוץ' של ימינו. אנו מוצאים שהיה גם היה כסף בהר הבית. הן לצורך רכישת קרבנות ונסכים, הן לתרומה לבית המקדש. כלומר – מותר להיכנס עם כסף ועם ארנק להר הבית – אך לא בצורה גלויה או בזויה.
לגבי מנעלים ואבק הרגליים הדברים ידועים.
אכן, העולים להר הבית משתדלים במקום שאפשר לא לעלות עם תיקים כלל, למרות שיש מקום להראות פנים להקל בתיקים מכובדים.
מה לגבי הטלפון, מפתחות הרכב, הארנק המצויים בכיסים? לפי פשט הדברים אין איסור להיכנס איתם להר. בעזרת ה' כשתתחדש הטהרה בישראל יהיה מקום לדון עליהם בגדרי טומאה וטהרה (למרות שפלסטיק כנראה אינו מקבל טומאה).
"ערוך השלחן העתיד" כותב כך בפירוש בסימן י"ד בהלכות בית המקדש: "ומשמע דה"פ דהמעות צרורות בסדינו ואוחזם בידו או תולה בצוארו, אבל כשיש לו מעות בכיסו שבבגדיו אין איסור."
מה לגבי השימוש בטלפון בהר הבית, ובפרט, האם מותר להצטלם על ההר?
ערוך השלחן כותב (מסברתו) "והנה הדבר פשוט שאין לדבר דברי הרשות בהר הבית". מפני שהדבר נכלל בדיני יראת הכבוד ויראת הרוממות. ובוודאי הסברה נותנת שיש להחיל את דיני כבוד בית הכנסת ביתר שאת על הר הבית.
על כן בוודאי שאין להשתמש בטלפון לגלישה ולשיחה בעודו על ההר, ומה נאה וראוי להשקיט אותו כך שלא ישמיע קול בעת ההליכה. כמובן שאפשר להשתמש בטלפונים כסידורים וכספרי עיון ולימוד.
מהעולה עד כאן לא מצינו סיבה לאסור על צילום בהר הבית, כל עוד שהוא נעשה בצורה מכובדת ועל פי שאר הכללים (לא להפנות את הגב לבית קודשי הקודשים, לא לצלם בצורה מגוחכת ובעמידה משונה וכן הלאה). האם יש ביזוי מיוחד בעצם הצילום?
אנו מוצאים שאנשים רוצים לתעד אירועים מיוחדים בחייהם, הדבר הזה נהוג גם במקומות מכובדים. אם ניקח את דברי "ערוך השלחן" (שם): "וכל הדברים שנתבארו הם דרך בזיון ואפילו לפני מלך בשר ודם אין עושין כן ק"ו בפני מלך מלכי המלכים הקדוש ברוך הוא, ומקרא מפורש הוא בריש דניאל: 'אשר כח בהם לעמוד בהיכל המלך'." נוכל לדון גם לכאן. גם במקומות המכובדים ביותר מתבצעים היום צילומים בצורה מסודרת ונפוצה. לכן סביר להניח שאין איסור בעצם ביצוע צילומים בהר הבית, ואין הדבר נחשב לביזיון.
ועוד עניין חשוב לסיום: יש היום מחלוקת גדולה מאוד בין שתי קבוצות רחבות של רבנים בדבר העליה להר הבית. במחלוקת גדולה כזו רבנים רבים היו מעדיפים להימנע ולקיים "שב ואל תעשה" כדי לצאת מן הספק. כך הוא האינסטינקט הרבני וההלכתי מדורי דורות.
הסיבה שגדולים וטובים מבין הרבנים ממשכנים נפשם ועולים, (מלבד עצם העניין שרוב הסיכויים שהניתוח ההלכתי הוא נכון) היא הסכנה המוחשית לשליטה בהר הבית. לפני כ-21 שנה ההר נסגר לגמרי, ואך כפסע היה ממסירתו לידי מרצחי אש"ף באופן מתמיד. רק בזכות קומץ עקשנים הדבקים בדבר נמנע האסון הזה ונפתחה הגישה להר.
מאז עברנו דרך ארוכה, וכהיום כבר מתקיימות תפילות יום יום על ההר, ורבים עולים. אבל האחיזה בהר והרחבתה עודן שבריריות ומוטלות בספק. הצילומים של חבורות העולים להר הם חלק מן המהלך הזה, וחלק מהאמצעים שאנו נוטים אליהם בגלל מצב החירום.
האם במצב הרגיל ראוי יותר לא לעלות להר עם טלפון? סביר. האם הצילום בהר צריך להיות מועט ובצורה מסודרת? סביר. אבל כל עוד הצילום מרחיב את הדיון ואת מעגלי העולים, ומשדר לממשלה ולעולם כולו שבני ישראל שבו להר והם דבקים בו – יש להכריע להקל בשאלות הללו.
לסיכום: העיון ההלכתי הפשוט אינו מורה בצורה מוחלטת שאסור להצטלם על ההר. על גבי זה יש להוסיף את חשיבות הצילומים להפצת תודעת ההר בעם ישראל. לכן יש לדעתי להכריע שמותר (ואף רצוי) להצטלם על הר הבית באופן מכובד ולהפיץ את התמונות. יש להימנע משימוש אחר בטלפונים (מלבד לצורך לימוד תורה ולתפילה).
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו