עתירה לבג"ץ: לבטל את החוק שמאפשר העברת מידע רפואי על אזרחים
בעתירה שהוגשה היום לבג"ץ, האגודה לזכויות האזרח דורשת לבטל את החוק שמאפשר למשרד הבריאות את פרטי האזרחים שלא התחסנו, ולהעביר אותם לרשויות המקומיות ולמשרדי החינוך והרווחה

האגודה לזכויות האזרח ורופאים לזכויות אדם עתרו היום (שלישי) לבג"ץ נגד החוק שעבר לפני כשבוע בכנסת, ושמאפשר למשרד הבריאות לדרוש מקופות החולים את פרטיהם של המבוטחים שלא התחסנו ולהעביר את הרשימות לרשויות המקומיות, למשרד החינוך ולמשרד הרווחה.
מטרת העברת המידע המוצהרת היא שהרשויות המקומיות יוכלו לעודד את תושביהן להתחסן ושמשרדי החינוך והרווחה יוכלו לעודד את עובדיהם להתחסן, באמצעות פניות אישיות.
בעתירה, שהגיש עו"ד גיל גן מור מהאגודה לזכויות האזרח, נטען כי מידע הנוגע להתחסנות או אי התחסנות הוא מידע רפואי שהזכות החוקתית לפרטיות חלה עליו, ויש עליו חיסיון רפואי על פי חוק זכויות החולה. לטענתו, ההעברה הכפויה של רשימות הלא מתחסנים ופרטי ההתקשרות שלהם מקופת החולים למשרד הבריאות ומשם לצדדים שלישיים פוגעת פגיעה קשה וכפולה – גם בזכות לפרטיות של המטופל או המטופלת וגם באינטרס הציבורי החיוני לשמור על אמונם של מטופלים בכך שהמידע שבינם לבין קופת החולים יישמר ולא יועבר בלי הסכמתם.
גן מור הוסיף כי מערכת רפואית לא יכולה לתפקד אם אנשים יחששו שמידע שהם מוסרים לקופת החולים יועבר ללא הסכמתם לגורמים חיצוניים. חשש כזה יכול לגרום לכך שמטופלות ומטופלים יימנעו מלמסור את מלוא המידע למטפל/ת, דבר שעלול לפגום באיכות הטיפול הרפואי וביעילותו, עד כדי פגיעה בזכות לבריאות.
לחוק התנגדו גם הרשות להגנת הפרטיות וגם איגוד רופאי בריאות הציבור, שבחוות דעתו נמסר כי העברת מידע על ידי גורם שאינו גורם רפואי מוסמך לא רק פוגעת בחיסיון הרפואי אלא גם מזיקה לתכלית של עידוד התחסנות.
"מטרת החוק ראויה – האמצעי קיצוני"
בעתירה נטען כי מטרתו המוצהרת של החוק היא ראויה – עידוד ההתחסנות נגד נגיף הקורונה, אך האמצעי שנבחר הוא קיצוני ולא מידתי והתקבל בחקיקת בזק, בהליך רעוע ופגום. כבר היום מעל 75% ממי שיכול להתחסן קיבל לפחות מנת חיסון אחת, ויש חלופות רבות ואפקטיביות לעידוד ההתחסנות שלא כרוכות בפגיעה בזכויות חוקתיות והעברת רשימות שמיות, וחלופות אלו מוכיחות את עצמן ולא מצדיקות את העברת הרשימות.
הנזק של מהלך כזה מבחינת הפגיעה בפרטיות אף עולה באופן מובהק על התועלת השולית שאולי ניתן למצוא בו בדוחק. המידע שמועבר הוא מידע רגיש ביותר בעת הזאת. רבים רוצים לשים עליו יד, ולאור הרקורד הרעוע של הרשויות המקומיות באבטחת ידע, יש סכנה ממשית לזליגתו לגורמים נוספים ולשימוש לרעה במידע לצורך פעולות שהן אסורות או פגיעה לא מידתית במי שטרם התחסנו.
"שומרי הסף כשלו"
עו"ד גיל גן-מור, האגודה לזכויות האזרח: "הכנסת, הממשלה ושומרי הסף כשלו במקרה זה הן ביצירת הליך חקיקה סדור ורציני והן בהגנה על זכויות יסוד ועל האתיקה הרפואית. זהו תקדים מסוכן, והתדרדרות נוספת במדרון החלקלק של האמצעים הקיצוניים והלא נחוצים שבהם משתמשות הממשלה והכנסת במסגרת המאבק במגפת הקורונה".
הדס זיו, סמנכ"לית אתיקה בעמותת רופאים לזכויות אדם: "כנסת ישראל ביצעה מחטף מסוכן, והעבירה חוק דרקוני הרומס את האתיקה הרפואית ואת חוק זכויות החולה, ואשר שהשלכותיו עלולות להיות הרות אסון. העברת מידע רפואי לרשויות מקומיות ולמשרד החינוך תפגע באמון הרב שיש לאזרחים בקופות החולים, עד כדי הימנעות ממסירת מידע חיוני לטיפול. בידי הרשויות המקומיות יש את הכוח להגיע לציבור על ידי הסברה יעילה ותמריצים חיוביים מבלי לחשוף מידע רפואי. יש לתת לקופות החולים את הזמן והאמצעים להגיע למטופלים/ות בדרך שלא תפגע בהם ובאמון שבין מטפל ומטופל".
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו