ג' באלול: עשרה דברים שלא ידעתם על הרב קוק
הוא היה הרב של עזריאל קרליבך ודוד רזיאל, היה ממקימי העיר בני ברק והקים מפלגות וישיבות. לכבוד ג' באלול, משה נחמני מביא 10 דברים שלא ידעתם על הרב קוק זצ"ל

1. בשנת תרנ"ט יזם הראי"ה קוק זצ"ל את הקמת התנועה הדתית-לאומית הראשונה בהיסטוריה, שנקראה "ציונים שומרי תורה", וזאת כשלוש שנים לפני ייסוד המזרחי בשנת תרס"ב.
2. בשנת תרס"ט הקים הרב בעיר יפו את ישיבת 'אוצר חיים' בה למדו צעירים מחוננים שהגיעו מרחבי העולם. תוכנית הלימודים החדשנית כללה מקצועות חול, שפות (כולל גרמנית וצרפתית), ולהבדיל – קבלה ופנימיות התורה.
3. בשנת תרע"ד יצא הרב ל"מסע המושבות" המפורסם, אשר נועד בעיקר כדי לחזק את שמירת המצוות בקרב החלוצים. היה זה מסע אחד מתוך ששה מסעות שקיים הרב בחייו במושבות ברחבי הארץ.
4. בשנת תרע"ח הקים הרב את תנועת 'דגל ירושלים', במטרה לעורר את תחיית הקודש כחלק מתחיית האומה. ראשי הסניף הירושלמי של התנועה היו הרב יצחק ירוחם דיסקין והרב יוסף חיים זוננפלד. כעבור שנתיים הפכו השניים להיות גדולי מתנגדיו, בעמדם בראש 'העדה החרדית'.
5. בשנת תר"פ קיבל הרב את משרת הרבנות בירושלים, אולם הרעיון עצמו עלה כבר עשר שנים קודם לכן, בשנת תר"ע, עם פטירתו של הרב שמואל סלנט רבה הקודם של ירושלים.
6. בשנת תרפ"ג הקים הרב את ישיבת מרכז הרב. בין תלמידיו אשר למדו ממנו תורה: דוד רזיאל (מפקד האצ"ל), רבי הלל ליברמן (מייסד ומנהל 'בית יעקב'), הרב משה צבי נריה (מייסד ישיבות 'בני עקיבא') ועזריאל קרליבך (עורך 'מעריב' מיום היווסדו ועד לפטירתו). תכנית הלימודים שניסח הרב עם תלמידו 'הנזיר', לא התממשה עד היום.
7. בשנת תרפ"ד היה הרב קוק הרוח החיה בהקמת המושבה החרדית-ציונית בני ברק, ותמך רבות במייסד המושבה החסיד ר' יצחק גרשטנקורן.
8. הרב קוק ביקש מתלמידיו לעברת את שם משפחתם. כך למשל, תלמידו הקרוב הרב משה גורביץ זצ"ל, עורך 'אורות האמונה', עברת את שמו ל"אריאלי". לתלמידו הרב צמח גרין, קרא הרב: "צמח ירוק"; רבי יידל סורוקשבל מגרודנא הפך לרבי יהודה גרשוני, ומקורבו ר' אליעזר אורדנג שינה את שם משפחתו ל"אלינר".
9. בשנת תר"ץ נוצרה חסידות חדשה בפולין בה נקבצו עשרות רבות של חסידי גור, אלכסנדר, סוכוטשוב וחצרות נוספות, אשר העריצו את הראי"ה קוק והפכו להיות חסידיו בלב ובנפש. החסידות נקראה 'בית אברהם' (על שמו), והחסידים התרכזו בבתי כנסת משלהם. אילולי השואה, בה נספו רוב החסידים, הייתה החסידות צומחת ומתרחבת לחצר גדולה, הפועלת עד היום.
10. במשך כל חייו פעל הרב קוק להרבות שלום בעולם, הן שלום בעם ישראל, בין המפלגות השונות, והן שלום כללי בין עמי העולם. בתחילה ניסה להקים את תנועת "שלום לעם" לאיחוד כל המפלגות בעם. בשנים מאוחרות יותר דרבן את תלמידו הרב משה אפרתי (איש-שלום) להקים תנועת שלום עולמית, ובסוף ימיו נבחר הרב כחבר המועצה של "חבר שלום העולם" בירושלים.
==
משה נחמני הוא מנהל ארכיון 'אור האורות'.
מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו