80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ: כמה שורדי שואה חיים בישראל? - סרוגים

80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ: כמה שורדי שואה חיים בישראל?

יום השואה הבינלאומי שיחול מחר יציין 80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ. כמה שורדי שואה חיים בישראל? כמה פונו מבתיהם במהלך המלחמה? | הנתונים המלאים

חדשות סרוגים
80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ: כמה שורדי שואה חיים בישראל?
  היכל השמות ביד ושם (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

לרגל יום השואה הבינלאומי שיחול מחר (שני) ויציין 80 שנה לשחרור מחנה אושוויץ – משרד הרווחה מפרסם היום את הנתונים המלאים על שורדי השואה שחיים בינינו.

על פי נתוני משרד הרווחה, כיום חיים בישראל 123,715 שורדי שואה, כאשר ערב השנה החולפת חיו בישראל 136,989 שורדים. על פי נתוני הרשות לזכויות ניצולי השואה למעלה מ-13,000 שורדים הלכו לעולמם בשנה החולפת.

כמה שורדי שואה פונו מבתיהם במלחמה האחרונה?

במהלך המלחמה משרד הרווחה ליווה וסייע להחזיר לבתיהם 282 שורדי שואה שפונו מבתיהם – 235 בדרום ו-47 בצפון. לעיר שדרות חזרו 168 שורדי שואה שעזבו במהלך המלחמה, למועצה אזורית אשכול חזרו 44 ואילו לשדות נגב חזרו 29 שורדים. באשר לישובי הצפון, ליישוב שלומי חזרו המספר הגדול ביותר של שורדים – 33.

כמו כן, לפי נתוני המשרד – הגיל הממוצע של שורדים המוכרים לרווחה עומד על 88, כאשר ישנם 257 שורדים שמוכרים לרווחה מעל גיל 100.

מחנה אושוויץ (צילום: נתי שוחט/פלאש 90)

רשת ביטחון אישי וקהילות תומכות

בנוסף, משרד הרווחה והביטחון החברתי מפעיל תוכניות ושירותים מרכזיים עבור שורדי השואה ביניהם מועדוני מופת – מסגרת חברתית הכוללת ארוחות, פעילות חברתית וכן מימון של הסעות עבור המשתתפים בפעילות. בכל מועדון חברים כ-35 משתתפים ב-135 מועדונים ברחבי הארץ.

כמו כן, מפעיל המשרד את תוכנית קהילות תומכות שמספקת סל שירותים המאפשר רשת ביטחון אישי. רשת זו תומכת באזרח הוותיק על מנת שיוכל להמשיך ולגור בביתו בקהילה. סל השירותים כולל: שירותי אב קהילה, תיקונים בבית ותחזוקתו, לחצן מצוקה בבית, שירותים רפואיים מסובסדים, אפשרות לקשר 24 שעות ביממה, פעילות חברתית ותרבותית, סיוע בסידורים יומיומיים, ייעוץ, שירותי מידע ועוד. השרות ממומן כמעט באופן מלא על ידי המשרד, עם השתתפות עצמית מופחתת של 25 ₪ בחודש של ניצול השואה וללא השתתפות הרשות המקומית.

עוד באותו נושא

יו"ר יד ושם באולפן סרוגים: "ה-7.10 הוא לא המשך של השואה"


4

שר הרווחה יעקב מרגי (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

משרד הרווחה מסייע לשורדי השואה בתחומים רבים נוספים ביניהם סיוע בטיפולי שיניים, רכישת מכשירי שמיעה, אביזרי ראיה ועוד. בתוכנית סל לניצול בבית שמיועדת לשורדי שואה המרותקים לביתם מסיבות שונות (פיזי, נפשי וכו') וכוללת פעילות חברתית באמצעות ביקורים של המתנדבים: פעילות פנאי, התעמלות בבית ליחיד או לקבוצה, תיעוד זיכרונות ומיצוי זכויות וכד'.

כמו כן, משרד הרווחה שם דגש על שימוש בטכנולוגיה חדישה על מנת לצמצם ולהפיג בדידות בקרב אזרחים ותיקים ושורדי שואה. תכנית רווחה מרחוק משתמשת באמצעות מערכת תקשורת דיגיטלית דו-כיוונית לקשר מרחוק, שמטרתה שיפור איכות חייהם של שורדי השואה בקהילה בהיבטים של הפחתת בדידות והגברת תחושת שייכות, קידום אורח חיים בריא, וקידום אוריינות דיגיטלית .

בנוסף לתוכניות אלו, מפעיל משרד הרווחה גם תכנית "בתים חמים" הכוללת קבוצות קטנות של אנשים בעלות קרבה גיאוגרפית וחברתית הפועלת בבתים פרטיים. משרד הרווחה אף תומך ומממן תכניות להפחתת בדידות בסופ"ש, אירועי הפגות ויוזמות שונות של הרשויות המקומיות למען שורדי השואה כגון: תיעוד סיפור חיים, תיאטרון עדות וצילום.

שר הרווחה: "שורדי השואה הם עדות מוחשית לכוח העמידה של העם היהודי"

שר הרווחה יעקב מרגי: "שורדי השואה הם עדות מוחשית לכוח העמידה של העם היהודי אל מול אוייבנו הרוצים להשמידנו. הם מסמלים עבור החברה הישראלית את הניצחון המוחלט של רוח האדם ורוח החיים על הרוע המוחלט. בשנה האחרונה עת שאנו נלחמים מול כוחות רשע הרוצים בהשמדתנו, נוכחותם בחברה הישראלית מזכירה לנו את החשיבות העליונה של קיום מדינה יהודית ריבונית וחזקה. משרד הרווחה משקיע משאבים רבים על מנת להבטיח שבערוב ימיהם יזכו לחיות בכבוד ובביטחון, כפי שמגיע להם".

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
תגובה אחת מיין לפי
1
לפני ליברמן או...
חוני | 26-01-2025 17:39
לפני ליברמן או אחריו ?