ועדת החוקה אישרה היום לקריאות שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית, לתיקון פקודת הראיות, שנועדה לעגן בחקיקה את סמכותו של בית המשפט לפסול ראיה שהושגה שלא כדין. להצ"ח מוזגו הצעות פרטיות של הח"כים שרן השכל ואופיר כץ.

הוועדה אישרה נוסח המעגן את שיקול הדעת השיפוטי לפסילת ראיה שהושגה שלא כדין בהתאם לשלושת קבוצות השיקולים העיקריות שהוכרו בפסיקה.

על פי נוסח החוק: "בימ"ש במשפט פלילי רשאי שלא לקבל ראיה שהושגה שלא כדין (להלן ההפרה), ובכלל זה הודעת נאשם או עד, חפץ או כל ראיה אחרת, אם שוכנע שקבלתה במשפט תפגע באופן מהותי בזכות להליך הוגן, בשים לב לאופייה וחומרתה של ההפרה, מידת ההשפעה של ההפרה על הראיה, והעניין הציבורי שבקבלת הראיה או בפסילתה".

כדי לצפות בסרטון זה, אנא הפעל JavaScript , ושקול לשדרג לדפדפן שתומך ב HTML5 video .

(צילום: דוברות הכנסת)

סמכות בימ"ש עוגנה לראשונה במשפט הישראלי בפס"ד יששכרוב בו נקבע כלל פסילה "יחסי" הקובע כי לבית המשפט יש סמכות שבשיקול דעת לפסול ראיה שהושגה שלא כדין. מאז התחדד והתפתח הכלל בפסיקה.

חברי הכנסת שתמכו בהצעת החוק: היו"ר ח"כ גלעד קריב (העבודה) והח"כים בני בגין, (תקווה חדשה), גבי לסקי (מרצ), ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה)