לאחר הביקורת שמתחו שופטי בג"צ בדיון אתמול (שני), הליכוד וכחול לבן הכניסו שינויים בהסכם הקואליציוני, לפיו סעיף הקפאת מינוי בכירים יקוצר מחצי שנה לשלושה חודשים (מאה ימים), והחוק הנורווגי המדלג ירוכך.

תקופת החירום מוגבלת ל-6 חודשים מיום השבעת הכנסת, נאמר במכתב שהוציאו בכחול לבן ובליכוד לבג"צ. בתקופת החירום תינתן קדימות לחקיקת חוקים הנוגעים למשבר הקורונה.

השופטים העלו הסתייגויות מההסכם הקואליציוני, בעיקר בסעיפי הקפאת החקיקה בכנסת, הקפאת מינויי בכירים והחוק הנורבגי המדלג. בנוסף, שופטי העליון סירבו להתייחס לעתירה שעסקה בוועדה לבחירת שופטים וטענו שאין מקום לביקורת שיפוטית כל עוד היא לא הוקמה, אך הנציגים של נתניהו והליכוד ביקשו מהשופטים להכריע בכל זאת בנושא.

נוסך מרוכך לחוק הנורווגי המדלג

במפלגות לא וויתרו לעת עתה על קידום החוק הנורבגי המדלג ועובדים על נוסח מרוכך, בכחול לבן ובליכוד ערים להערות של בג"צ, והוא טרם גובש ורק בימים אלה מתגבשת הצעת החוק, אך מינוי הממשלה אינה תלויה בחוק הנורבגי. במסמך נכתב כי "שמענו את את הערות בית המשפט הנכבד וכידוע טרם הוגשה הצעת החוק הרלוונטית. בימים אלה אנו מגבשים את הצעת החוק", הודיעו מטעם המפלגות. "בכל מקרה, יובהר כי השבעת הממשלה אינה תלויה בקידום הצעת החוק".

‏ח"כ חילי טרופר הסביר לכאן ב' כי "המשמעות של חוק נורבגי רגיל היא כששר מתוך הממשלה מתפטר הוא מפנה מקום למישהו שמתנגד לממשלה, ויש בכך קושי. במתח הזה בין שני הדברים – עשינו את ההכרעה שלנו. אם יוכרע שהיא לא קבילה משפטית, נקבל את ההחלטה".

בחילופי הדברים בין השופטים אתמול אמר עו"ד של הליכוד מיכאל ראבילו כי "החוק הנורבווגי המדלג עדיין על השולחן. אבל מבקשים לא לשנות את השיטה. בהתפטרות חברי הכנסת, וסדר המועמדים יהיה על פי סדר הרשימה שהוגשה לוועדת הבחירות. כשמדברים על התפטרות שר מחוסן לישראל למשל, יכנס במקומו חבר כנסת מחוסן לישראל (למנוע כניסה של חברי כנסת מיש עתיד למשל). עם זאת, ראבליו ענה לחיות שאם כחול לבן מוותרים על החוק הנורבגי המדלג, גם בליכוד יוותרו עליו.

"הסיטואציה שיכולה להיווצר בפיצול מפלגות, היא שכאשר שר מתפטר כדי להתרכז בתפקיד המיניסטריאלי, האיזון בין הקואליציה והאופוזיציה עלול להיפגע" הסביר לאחר מכן עו"ד שימי בראון בשם כחול לבן. השופט חנן מלצר השיב כי "ההגיון הפוליטי שונה מההגיון המשפטי. בפועל, לאחר הבחירות, אתם משנים את החלטת הבוחר".

מינוי בכירים יתאפשר אחרי 100 יום

לפי ההסכם כעת, כל מינויי הבכירים מוקפאים לחצי שנה, מאחר וכחול לבן והליכוד לא רצו לייצר התנגשויות על זהות המועמדים ולטפל במשבר הקורונה. אך בעקבות הערות השופטים, הוחלט כי כל המינויים יוקפאו רק ל-100 הימים הראשונים (100 ימי חסד מיום כניסת השר לתפקיד) ולא ל-6 חודשים. אולם בהסכמה ניתן להביא את המינוי לממשלה קודם לכן. בין המינויים הנדרשים: מפכ"ל, פרקליט המדינה וכו'.

במהלך הדיון תהתה חיות: מה להקפאת מינויים ולקורונה? ראבילו: אין רצון להקפיא את הדברים, אלא… מלצר: אפשר לתקן את הסעיף, ולהניח אותו על שולחן הכנסת. פוגלמן: אנחנו אחרי שלוש מערכות בחירות. יש המון מינויים. בנסיבות כאלה שמינויים חיוניים בכל הרמות, הדיבור על לא למנות ולהקים צוות שימציא את הגלגל מחדש למינויים, מעלה את השאלה שמא אנחנו בפתח תקופה בעייתית ארוכה. ברון: תקופת החירום לא מוגבלת. אולי ההוראה הזאת תארך לכל תקופת הכנסת?

ראבילו: מדובר על תקופת החירום הראשונה. חיות: יש המון תפקידים לא מאויישים. המשק משווע להם. ראבילו: אם מה שהיה מטריד את העותרים זה מינויים, הם לא היו מנסים למנוע הקמת ממשלה. נחזור ללופ של בחירות רביעיות ולא יהיו מינויים.

שינוי או ביטול חוק הרוטציה

כל שינוי בהסכם, לרבות ביטלו במליאת הכנסת ידרוש רוב של 70 חברי כנסת ולא 75, בכך לא יידרשו כחול לבן והליכוד גם לאצבעות של סיעת ימינה שהחליטה להימנע. כל זאת לצד חקיקת חלק מהחוקים בהוראת שעה ולא כתיקוני קבע לחוקי היסוד.