על רקע יוקר המחיה וחוסר היציבות הביטחונית, ישראל יוצאת במהלך שקט אך מהפכני ואפילו קצת מדאיג: היא מפריטה את המלאי האסטרטגי של מזון לשעת חירום. במקום לאחסן בעצמה אורז, שמן ושמרים במחסנים ממשלתיים, המדינה מעבירה את הניהול לידיים פרטיות במודל של "שירותי ליסינג למלאי".
המהלך, כפי שכותב ד"ר חזי גור מזרחי באתר 'וואלה', מעלה חששות כבדים. במקום שהמדינה תהיה הבעלים והאחראית הבלעדית על המלאי, היא מוכרת את המלאי הקיים ומעבירה את האחריות לספקים פרטיים. על פי המאמר, חברות אלו יחויבו לשמור על מלאי זמין עבור המדינה תמורת תשלום קבוע ולספק אותו בעת חירום.
ד"ר חזי גור מזהיר כי המעבר למודל פרטי מעורר שאלות קריטיות בנוגע לסיכונים ולעלויות. לדבריו, על אף שהמדינה לא רוכשת את הסחורה, היא עדיין תצטרך לממן את זמינותה. ד"ר גור מבהיר כי יש לבחון כמה יעלה התשלום הקבוע הזה לחברות הפרטיות, ומה יקרה אם חברה כזו תיקלע לקשיים כלכליים או לא תעמוד בתנאי המכרז.
שאלה נוספת וקריטית שהוא מעלה היא: האם ספק פרטי, שמטרתו העיקרית היא רווח, יוכל לפעול ביעילות ובמהירות במצבי חירום קיצוניים כמו מלחמה או קריסת שרשראות אספקה? האם הוא ידאג לספק מזון גם לאזורים מרוחקים ופחות רווחיים, והאם נכון להפריט משימה לאומית בסיסית כמו הזנת האוכלוסייה בעת מצוקה?
ד"ר גור מדגיש כי המהלך כבר נמצא בשלבים מתקדמים: כחלק מהרפורמה, המדינה מפרסמת מכרזים למכירת אלפי טונות של מזון מהמלאי הקיים, אך לא ברור מה המחיר האמיתי של המהלך.
הוא מציין כי מדובר במהלך שנעשה רחוק מעיני הציבור, על אף שיש לו עליו השלכות ישירות. כך למשל הוא מציין כי לא ידוע כמה עלה למדינה לרכוש את המלאי במקור, וכמה היא תקבל בתמורה למכירתו.
לסיכום דבריו כותב ד"ר גור, כי מדובר ברפורמה שעשויה להציע חיסכון כלכלי, אך טומנת בחובה סיכונים משמעותיים. כדי למנוע אסון, יש לוודא פיקוח הדוק, חוזים נוקשים ושקיפות מלאה מול הספקים הפרטיים. ללא אלו, ישראל עלולה למצוא את עצמה חסרה במזון בעיתות חירום, ומי שיאלצו למלא את התפקיד הזה הם האזרחים שיצטרכו לאגור מזון.
מה דעתך בנושא?
8 תגובות
1 דיונים
יואב ל
ביבי מושך את המלחמה בכדי לשרוד, מספר לשפוטים שלו סיפורי פוגי והמדינה מתמוטטת.מי שרוצה דוגמא טובה יכול לחפש ערך ארגנטינה בכדי להבין איפה אנחנו נמצאים ולאן נגיע.
22:03 02.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
סומא
עוד גובים לחברי המרכז. ועל ה#@#@ ביטחונם של אזרחי ישראל.
20:35 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
קר קרקר קרעי
בעי"ה ....
12:22 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
כהן
וממה חשבתם יממן ביבי את המלחמה שהוא מושך שנתיים ?
11:17 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ביבי ממשיך לשמן עבריינים ןמקורבים על חשבון הבטחון ועל חשבון הקופה הציבורית
מחסל כל חלקה ומכניס מקורבים גנבים חסרי כישורים לכל תחום. ביבי שורף את המדינה במכוון
10:25 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
מחריב המדינה
תעצרו ! הממשלה הזו לא מקצועית
09:50 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
חורבנייעו
הצורר המתועב זומם ופועל ללא הרף לחרב את ארצנו ואת חיינו הזיהום הזה סכנה לעתידנו ראו הוזהרתם !
09:48 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר
ח"כ פיטבול.הליכוד
הזו.
10:45 01.08.2025שפה פוגענית
הסתה
דיבה
אחר