הרב יוני לביא ליאיר לפיד: "עיוות של הכתובים" - סרוגים
newsletter preview

תהיו הראשונים להתעדכן!

נרשמים לניוזלטר של סרוגים ומקבלים מדי יום את החדשות והעדכונים הכי חמים ישירות למייל.

הרב יוני לביא ליאיר לפיד: "עיוות של הכתובים"

תראה, מר לפיד, זכותך לא לאהוב את פורים, והאמת שגם אני מעדיף סופגניות על אוזני המן, אבל זה לא מתיר לעשות רצח אופי למגילה ולעוות לגמרי את הכתובים

הרב יוני לביא, חדשות סרוגים
הרב יוני לביא ליאיר לפיד: "עיוות של הכתובים"
  (צילום: מרוה הרוש)

שלום מר לפיד. אין הרבה פוליטיקאים שכתבו ספר על התנ"ך כמו שאתה עשית. קראת לו 'הגיבורים שלי' ובהקדמה סיפרת שחלק גדול מזמנך הפנוי מוקדש לעיון בתנ"ך שתיארת אותו בתור "הספר הכי טוב שנכתב אי פעם".

אבל אז הגיע הראיון ב-YNET. ומה נגיד, האופן בו התייחסת שם למגילת אסתר היה לא פחות ממביך. כי אם צריך כשרון מיוחד לכתוב נח בשבע שגיאות, מה נגיד על לעשות 5 טעויות בטקסט של חמישים מילים? אומנם בספרך הסברת שיש לנו היום כלים חדשניים שלא היו בידי רש"י והמפרשים: תיאוריות פסיכולוגיות מודרניות ומאגרי מידע באינטרנט. טענת שבעזרתם אנו מסוגלים להגיע להבנות מתקדמות ומקוריות יותר. יש משהו בדבריך, מר לפיד, אך תסכים איתי בדבר אחד: כל זה לא יכול לבוא על חשבון הבנת הנקרא, שהיא יכולת בסיסית שנלמדת בכיתה א'. ושם, לא נעים לומר, נכשלת בגדול.

על מה אני מדבר? נתחיל מִמָּה שבאמת קרה שם בפרס. היטלר לא היה הראשון שתכנן השמדה שיטתית אכזרית של העם היהודי. קדם לו המן האגגי שהוא הראשון בהיסטוריה שיזם את הג'נוסייד של 'הפתרון הסופי': "להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים, מנער ועד זקן, טף ונשים".

לא מדובר, יאיר, בעוד 'קונספירציה אנטי-יהודית', ביטוי מכובס שמתאים לניסיון להטיל על היהודים מס עודף או למנוע מהם קידום למשרות בכירות. שם דובר על לא פחות מ'רצח-עם', ביטוי שאותו בחרת לייחס דווקא לניסיון של היהודים להגן על חייהם מפני הפורעים. כי הרי מרדכי ואסתר כלל לא רצו במלחמה. הם רק ביקשו להפר את גזירת ההשמדה. אבל חוקי הממלכה בפרס היו נוקשים מאד: "כְתָב אֲשֶׁר נִכְתָּב בְּשֵׁם הַמֶּלֶךְ וְנַחְתּוֹם בְּטַבַּעַת הַמֶּלֶךְ אֵין לְהָשִׁיב" (אסתר ח,ח). לא ניתן לבטל גזירה.המקסימום שהתיר אחשוורוש ליהודים היה "לְהִקָּהֵל וְלַעֲמֹד עַל נַפְשָׁם לְהַשְׁמִיד… אֶת כָּל חֵיל עַם וּמְדִינָה הַצָּרִים אֹתָם" (פס' יא). כלומר, לא ללכת כצאן לטבח, אלא לנסות להגן על חייהם ועל נפש ילדיהם כנגד הרוצחים. במילים אחרות, יאיר, מה שקרה בפורים לא היה 'רצח-עם', אלא חיסול הנוחבות והנאצים של הימים ההם. לנטרל אותם לפני שישמידו אותנו.

האם יש בעולם מעשה מוסרי ומוצדק יותר מזה? לא הסתפקת בזה, מר לפיד, והאשמת את מרדכי ש"דחף את אחייניתו הבתולה למיטתו של מלך נואף". ובכן, שוב בעיות בהבנת הנקרא. פעמיים הודגש במגילה שאסתר 'נלקחה' לארמון המלך. היא לא הלכה לשם מרצון ומבחירה שלה או של מרדכי. היא נחטפה על ידי קלגסי המלך. גם בהיותה שם, לעומת נערות אחרות שעשו מאמצים כבירים להתייפות ולמצוא חן בעיני המלך, על אסתר נאמר ש"לא ביקשה דבר" ולא נקטה בשום צעד כדי שהמלך יבחר בה.

לגבי ויזתא שעורר את רחמיך, לא ברור מאיפה לקחת את הקביעה שהוא היה ילדון בן שש. זה נכון שבשיר המפורסם כתוב ש"את המן תלו על עץ גבוה, את ויזתא על עציץ", אבל המקור לכך הוא נתן אלתרמן שחיבר שיר היתולי לקרנבל פורים בתל-אביב בשנת 1934. לפי המידע שבידי חז"ל, שמבחינה היסטורית היו קרובים קצת יותר לאירועי המגילה, ויזתא וְאֶחָיו כלל לא היו קטינים. הם היו אנשים בוגרים, וכמו אביהם המן היו פעילים מרכזיים ברדיפת היהודים ובמזימת השמדתם.

לגבי מה שכתבת שבחג הזה היהודים "משתכרים מרוב שמחה", ובכן, לא נכחד שאחת מארבע מצוות החג היא משתה ושמחה, אך חבל שמיצית את פורים באלכוהול ושכחת את שלוש המצוות האחרות: משלוח מנות איש לרעהו שנועד להרבות אחווה בעם ישראל מתנות לאביונים שנועד לפתוח את הלב ולסייע למי שאין לו. וקריאת המגילה שנועדה להזכיר לנו מי אנחנו, מאיפה באנו ובמה אנחנו מאמינים.

תראה, מר לפיד, זכותך לא לאהוב את פורים, והאמת שגם אני מעדיף סופגניות על אוזני המן, אבל זה לא מתיר לעשות רצח אופי למגילה ולעוות לגמרי את הכתובים. אני מאחל לך ולכולנו פורים שמח, וכמו בימים ההם כך בזמן הזה נזכה למגר את הרשע וליהודים תהיה אורה ושמחה וששון ויקר.

מצאת טעות בכתבה? התוכן בכתבה מפר זכויות יוצרים שבבעלותך? נתקלת בפרסומת לא ראויה? דווח/י לנו
תגובה חדשה * אין לשלוח תגובות הכוללות מידע אסור, לרבות דברי הסתה, דיבה ולשון הרע. נפגעת מתגובה? דווח לנו
32 תגובות - 21 דיונים מיין לפי
1
לרב-אתה עושה חסר ללפיד-הינה משקריו על היהדות
א | 23-03-2024 22:51
לפיד הדפר לא מבין את הטקסטים שהוא קורא, מצטט ממוחו הדפרי ומטיף לציבור את הציטוטים והמסרים הפילוסופיים שלו כחוכמה מקורית שלו ובאין ציטוטים הוא משקר וממציא עובדות כדי להדגיש את מוסריותו .בהוראה מלמעלה, מבלי שעבר מיונים כלשהם!! לפיד הדפר טוען שהר הבית לא קדוש ליהודים - כך הוא מבין מהתנך, מכריז שהר הבית לא קדוש ליהודים, אלא למוסלמים, והעביר עם בנט את השליטה על הר הבית לעבדאללה ולמועצת השורא!!הוא קורא לשער הרחמים בית קברות מוסלמי!בראיון בחירות בימים אלה,לפיד,שעושה דמוניזציה לחרדים וליהדות, הביע זעזוע עצום מכך שבניו לא יודעים מה זה תלמוד!! ובאותה נשימה, הוא התלונן בנאום לציבור על כך שבנו היה צריך להיבחן בתנך וצריך להוציא 60 באלוהים!!! לפיד, גנץ, בנט, סער ושאשא-ביטון השליטו מערכת חינוך אנטי ציונית ואנטי יהודית שנועדה לפרק את הלאום היהוד, בדרך להקמת מדינת כל אזרחיה!!הם חיסלו את לימודי הציונות, הלאום, והמסורת והוציאו את לימודי התנך מבתי הספר!הם ביטלו את השימוש במושגים ציונות, לאומיות ופטריוטיות, ובמקומם הכניסו ערכים פוסט ציוניים כמו גזענות, הכלת האחר-בייחס לפלסטינים, ועוד!
חינוך במערכת 'ממלכתית'
רומן | 24-03-2024 0:39
לצערי אני חייב להסכים עם מגיב 1-נכדים שלי בכיתות ה ו-ט נחשבים תלמידים מצטיינים...אך בהיסטוריה ומסורת יהודית קפואים ברמה של גני ילדים...
2
עוד קצת משקרי לפיד,השקרן הפתולוגי -
א | 23-03-2024 23:22
עוד מעט משקריו הפתולוגיים של לפיד הדפר -הדפר שנלחם ברפורמה המשפטית ובצמצום עילת הסבירות, ,מכריז על סוף הדמקורטיה ומסית לדם ברחובות-גינה בעבר את עריצות בגץ והסכים לצמצום העילה! האפס דורש עכשיו בחירות,כשלפני זמן קצר אמר זה לא יעלה על הדעת בזמן מןלחמה!האפס אמר שצריך להעביר את עזה לפלסטינים ולהקים מדינה פלסטינית,ועכשיו אומראין אדם שחושב שצריך להעביר את השליטה בה לידי אבו מאזן!אפילו לא אחד!!על הסכם הכניעה עם חיזבאללה שעשה ביחד עם גנץ ובנט הדפר עדיין אומר שהרתענו אותם! הדפר טוען שהרתיע את חמאס כשהוא, גנץ ובנט הכשירו אותו לטבח במאות מיליונים, כשתקפואת הגיהאד ולא נגעו בחמאס!הדפר השווה בין אנטישמיות לכל הפרת זכויות בעולם(ואביו ניצול שואה...)! הדפר מסביר את היותו דיקטטור בכך שדמוקרטיה משחיתה!האפס, שהוריד פרופיל והשתמט משירות, הודה שהטענות שלו לטירונות הירואיתשלו בנמ לה היה ולא נברא!!בסרטון תעמולהמ 2015, אמר לפיד: ירו עליי בלבנון, קטיושה החמיצה אותי בכמה מטרים בקריית שמונה.כשהוא נשאל על כך,אמר אין לי מושג על מה אתה מדבר!הדפרהמציא פירוש למילה היסטוריה וטען שהיא מאנגלית his story, כשהיא בכלל מיוונית ופירושה חקירה! על קופרניקוס אמר שהוא אחד מגאוני יוון העתיקה, כשהוא היה בכלל פולני מהמאה ה16!! הדפר גם אמר שהחוקה האמריקנית נכתבה על ידי ג'ון אדמס-אדמס שבכלל לא היה באמריקה באותה תקופה, והחוקה נכתבה עי אנשים רבים! ציטוט:!הדפר אמר ללוחמינו ולמשפחותיהם בנאומו הדפרי בבהד 1, שילדים/הלוחמים לא פועלים בהשפעת חינוך הוריהם!ועוד ועוד!
3
חכה שישמע ש"ויקר" הכוונה לתפילין
מבקר בתל אביב | 24-03-2024 0:25
גם חולדאי לא יאמין
4
יאיר לפיד מציג...
יוני לביא רב השנאה נגד היהודים מחפש כותרות | 24-03-2024 8:31
יאיר לפיד מציג פרשנות משלו חילונית עכשיוית צינית מעצבנת ומצחיקה. הרב שחצן בשקל התוקף לכבוד פורים מאמר של לפיד לפני 20 שנה לא יותר טוב.להיפך.
ואתה דוגמה ומופת...
משה | 24-03-2024 15:03
ואתה דוגמה ומופת לבורות שמוביל היהיר.
נסיון של הרב...
ארז | 24-03-2024 9:31
נסיון של הרב לתקן אנשים נאלחים שלא יפסיקו להכפיש את היהדות והיהודים. קוראים לזה אנטישמיות כי לא בטוח שניתן לקרוא לזה אוטו-אנטישמיות. מבחינת חלק מהאזרחים פה היהדות היהודים והתורה מקור הרע. מפליא שלפיד עוד לא טען שנתניהו עודד את הנוחבה לטבוח בילדי העוטף כי הוא זקוק לדם שלהם עבור קורבן הפסח. כנראה גם זה יגיע.
5
כנ״ל כל הנסיון...
דויד | 24-03-2024 8:44
כנ״ל כל הנסיון להפוך את שמואל לאיזה דמות מרירה ושאול יקיר השמאל הרי שאול חמל על הצאן (הרכוש) ועל המלך את כל השאר טבח זה רקבון מוסרי ריקבונו של השמאל
השמאל לא בשלטון...
ללו | 24-03-2024 16:29
השמאל לא בשלטון רצחתם לנו את רבין עכשיו כולנו משלמים
6
איפה קצת ענווה וכבוד לזולת? דרך ארץ קדמהלתורה
אהרון קופרמן | 24-03-2024 8:50
כתבה בסגנון לא ראוי
7
שירת הבירבור של...
כוחנו באחדותנו | 24-03-2024 9:13
שירת הבירבור של לפיד
איזה שירה... גרה...
משה | 24-03-2024 15:01
איזה שירה... גרה בשנקין שותה בקפה תמר!
8
רב נוכל .שביבי...
אילן | 24-03-2024 9:19
רב נוכל .שביבי מסבן מעוות משקר מרמה מזניח מפקיר מפתם בטלנים ותומך כלכלית בחמאס ומעודד השתמטות מהצבא ומגדל ילד שמטיף שנאה. ויש עוד הרבה דברים להגיד על האיש הגרוע הזה .ואתה אין לך מה להגיד עליו .בושה בגלל אנשים כמוך יהודים כבר לא רוצים לשמוע רבני שנאה.
מסכן
שלמה | 24-03-2024 11:47
בה אנשי השמאל הסובלים משנאה עצמית הולכים ונעלמים
9
מיותר לחלוטין להתייחס...
משה | 24-03-2024 15:00
מיותר לחלוטין להתייחס לדבריו של יהיר הבור. לאיש אין הבנת הנקרא, הנשמע והבנה בכלל. לא צריך להתייחס לדבריו שהם כדברי תינוק המלהג ללא הנה מה יוצא מפיו. וחלק מהתגובות פה הם חסידיו השותים (לא טעות כתיב) שהפכו את הבורות לאידיאל מרומם.
לא חסידת לפיד...
ללו | 24-03-2024 16:27
לא חסידת לפיד אבל גם לא חסידת הטימטום והפילוג הדתי
10
ענית לו יפה...
אברהם אלגלי | 24-03-2024 17:03
ענית לו יפה מאוד לאיש הקטן.הוא מעדיף את חבריו הצרפתים שאם לא היה לו כסף או אנטרס כמו שהחזיר שטחים בלי לחשוב וכמובן הצרפתים הם שיטפלו בחיפוש הגז מעניין איש רע מגעיל דוחה שקרן בזוי .חג שמח לעם היהודים.
11
ענית יפה וגם אם...
איש פשוט | 24-03-2024 18:10
ענית יפה וגם אם הוא לא יקשיב אז שתדע שעניתי לי על מלא שאלות ועכשיו אני מבין טוב יותר את המגילה חזק וברוך
רב ההסתה רק...
למדת רק ללבות רעל ושנאה נגד אחיך | 24-03-2024 18:41
רב ההסתה רק חיזק את טיפשותך ושינאתך
12
הרב הרשע לא...
רב הסתה זחוח ושונא יהודים | 24-03-2024 18:22
הרב הרשע לא הבין דבר וחצי דבר מדברי לפיד במקור. ממחזר טוקבקים של הסתה
תתבייש יודופוב קטן...
הלב היהודי | 24-03-2024 23:02
תתבייש יודופוב קטן והזוי
13
רצח אופי שעושים...
של | 24-03-2024 20:48
רצח אופי שעושים כיום למדינת ישראל. כך נולדה הקונספציה שהכל בסדר. הרי השמדת העם היהודי היתה רק בהסטוריה ולא ייתכן כמעשה של אויב שנמצא כמה קילומטרים מאיתנו.
14
כב הרב, לא...
*******צלף | 24-03-2024 21:22
כב הרב, לא ניתן לשכנע פגום אנטישמי, הדבר הזה ימש, גרם נזקים בלתי הפיכים למדינה.
15
ממש לא אכפת...
עדי | 25-03-2024 6:41
ממש לא אכפת לנו מה לפידיוט אוהב או חושב
16
טוב שלא התייחסת...
אתי עמר | 25-03-2024 16:45
טוב שלא התייחסת לזה שהוא אמר בהתחלה שהמגילה לא הוזכרה בתנך???? . כיתה א' זה מחמאה בשבילו????
17
טוב שלא הזכרת...
אתי עמר | 25-03-2024 16:47
טוב שלא הזכרת שלפיד אמר שהמגילה לא הוזכרה בתנך... כיתה א' זה מחמאה בשבילו .. מדי חכם????
18
לפיד בור ועם...
דודי | 25-03-2024 19:23
לפיד בור ועם הארץ ורדוד בכל אמירותיו. ממש לא מפתיע
19
ידוע ולא חדש,...
יצחק | 25-03-2024 23:13
ידוע ולא חדש, עד כמה האיש אדיוט, בור ועם ארץ.
20
בוא נתחיל מזה...
האחים גרים | 26-03-2024 13:04
בוא נתחיל מזה שהיטלר ותוכנית ההשמדה שלו הם עובדות היסטוריות מתועדות, ומגילת אסתר היא אגדה שאין לה שום סימוכין במציאות? אחר כך תעשה השוואות שבכל דור ודור וכו.
21
הכתבה מ2007 מה...
שפוי | 08-03-2025 20:16
הכתבה מ2007 מה קרה שנזכרת עכשיו ?